Yanbaz: Toplu Sözleşmede Haklarımızı Alacağız
Genel Yetkili Sendika Büro Memur-Sen, bu yıl katılacağı 4’üncü Dönem Toplu Sözleşme öncesinde Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’ndaki kamu görevlilerinin sorun ve taleplerine yönelik çalıştay düzenledi. Büro Memur-Sen Genel Merkezi’nde yapılan çalıştaya Büro Memur-Sen Genel Başkanı Vecdi Yanbaz, Genel Başkan Yardımcısı Bekir Turhan, Adıyaman Şube Başkanı Kadir Özşahin, Afyon Şube Başkanı Ali Keskin, Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, Bursa Şube Başkanı Fatih Hafızoğlu, Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Borazan, Kahramanmaraş Şube Başkanı Halil Küçükdevlet, Kayseri 1 Nolu Şube Başkanı Muzaffer Göksu, Konya Şube Başkanı Mahmut Çimen, Sivas Şube Başkanı Metin Özcan ve Tokat Şube Başkanı İrfan Kucur katıldı. Çalıştayda konuşan Yanbaz, önemli açıklamalarda bulundu.
TOPLU SÖZLEŞMEYE HIZ KESMEDEN HAZIRLANIYORUZ
Bu yıl 4’üncü Dönem Toplu Sözleşme’nin yapılacağını hatırlatan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Vecdi Yanbaz, ülkenin dört bir yanını dolaşarak kamu görevlilerinin sorun ve taleplerini aldıklarını söyledi. Yanbaz, “Üyelerinizden ve kamu görevlilerimizden aldığımız güçle 3. Dönem Toplu Sözleşme masasına oturduk, 213 kazanıma imza atarak, toplu sözleşmeler tarihine geçtik. Ülkemiz ekonomisine yön veren Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanlarının sorunlarını toplu sözleşmeye taşıyarak hakkımız olanı alacağız. Aynı zamanda Kurum İçi Gelir Uzmanlığı ve Defterdarlık Uzmanlığı Sınavları açılması için büyük bir gayret gösterdik. Sınavların açılacağı müjdesini aldıktan sonra bu gelişmenin kazanıma dönüşmesini bekliyoruz. Kurum İçi Gelir Uzmanlığı ve Defterdarlık Uzmanlığı Sınavları açıldığında, Büro Memur-Sen’in kazanımlar hanesine altın harflerle yazılacaktır” dedi.
İŞTE MASAYA TAŞINACAK TALEPLER
Yanbaz: 4’üncü Dönem Toplu Sözleşme masasına maddelerden bazılarını şu şekilde sıraladı:
- 657 sayılı Kanunun 36’ıncı maddesinde yer alan hizmet sınıflarına “Maliye Hizmetleri Sınıfı” eklenerek, Maliye Bakanlığı teşkilatlarında çalışan personel bu sınıfa geçirilmelidir.
- Mevcut ek göstergesi 2200 olan Defterdarlık ve Gelir Uzmanı, Vergi Dairesi ve Muhasebe Müdür Yardımcısı, Milli Emlak Müdürü, Milli Emlak Müdür Yardımcısı ve diğer eş unvanlarda olanlar ile mevcut ek göstergesi 3000 olan avukatların, Vergi Dairesi ve Muhasebe Müdürlerinin ek göstergeleri 3600'e çıkarılmalıdır.
- Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı merkez teşkilatına alınacak A Grubu Müfettişlik ve Uzmanlık kadroları için kurum çalışanlarından gerekli şartları taşıyanlara da kontenjan ayrılarak halen bu kurumlarda çalışanlar arasında yapılacak sınav sonucuna göre A Grubu kadrolara atama yapılmalıdır.
- Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nda görev yapan Gelir Uzmanlarının Kurum içi görevde yükselme sınavı sonucuna veya uzman yardımcılığı sınavı sonucuna göre atanıp atanmadığına bakılmaksızın mali ve sosyal haklar bakımından eşit olmaları sağlanmalıdır.
- Maliye Bakanlığında geçmiş dönemde uygulanan ve 666 sayılı KHK ile kaldırılan fazla çalışma uygulaması yeniden başlatılmalıdır.
- Veznedar kadrosunda görevli personel ile veznedar olarak görevlendirilen diğer personelin taşıdıkları risk ve kasa açığından sorumlulukları dikkate alınarak söz konusu personele ödenen mali sorumluluk zammı tutarları yeniden belirlenmelidir. Ayrıca veznedarlar ile veznedar olarak görevlendirilen diğer personelin özel hizmet tazminatı oranları 10 puan artırımlı ödenmelidir.
- Maliye Bakanlığında görevli Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerinin işe gidiş ve gelişleri için merkez ve taşra teşkilatı ayrımı yapılmaksızın servis hizmeti sağlanmalıdır.
- Gelir İdaresi Başkanlığında müdür yardımcılığı kadrosu için yapılan görevde yükselme sınavına lisans mezunu olmak ve kurumda 5 yıl hizmeti olmak şartıyla VHKİ, veznedar, tahsildar, yoklama memuru, icra memuru ve benzeri kadrolarda görev yapan personelin girebilmesi sağlanmalıdır.
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36’ncı maddesindeki yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılarak bu sınıfta görev yapan personelden; mesleki ve teknik öğrenime sahip olanlar (aşçı, güvenlikçi, itfaiyeci, kaloriferci, laborant yardımcısı, matbaacı, kuaför, berber, teknisyen yardımcısı gibi) “Teknik Hizmetler Sınıfına”, mesleki ve teknik öğrenime sahip olmayan diğer personel ise "Genel İdare Hizmetleri Sınıfına” geçirilmelidir.
- Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi teşkilatında görevli koruma ve güvenlik personeli fiili hizmet zammı kapsamına alınmalıdır.
- Gelir İdaresi Başkanlığında Devlet Gelir Uzmanı, Gelir Uzmanı ve Vergi İstihbarat Uzmanı kadroları Vergi Uzmanı adı altında birleştirilerek mali ve sosyal hakları eşit bir şekilde belirlenmelidir.