TOPLU GÖRÜŞMELERDE DÖRDÜNCÜ TUR
Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu gÖrüşmelerin 4. turu başladı. Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, en Önemli gündemlerinin grev ve toplu sÖzleşme hakkı olacağını sÖyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığındaki toplantıya, Memur-Sen ve Kamu-Sen heyetleri ile Kamu İşveren Kurulu üyeleri katıldı.
Toplantıda demokratik haklar ile geçmiş yıllarda mutabakata varılan konuların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği konularında hazırlanan komisyon raporları ele alındı.
Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, Başbakanlık Merkez Binaya gelişinde yaptığı açıklamada bugünkü toplantıda demokratik haklar ile geçmiş dÖneme ait kazanılmış veya kazanılmamış haklara ilişkin maddeleri ele alacaklarını sÖyledi.
Grev ve toplu sÖzleşme hakkının olmazsa olmaz haklar arasında bulunduğunu kaydeden Aksu, ILOda toplu sÖzleşme ve grev hakkının yer aldığını ifade etti. Aksu, Türkiye Önünde duran bu ayıba son vermelidir ve bu yasa TBMMden geçmelidir. Bu haklar bütün parti programlarının hepsinde yer alıyor dedi. Aksu, 40a yakın hayata geçirilmeyen madde olduğunu vurgulayarak, maliyet konusunda konfederasyon rakamları arasında büyük fark olmadığını, net rakamları bugünkü toplantı sonrasında açıklayacaklarını sÖyledi.
Saat 9.30da başlayan toplu gÖrüşmelerin dÖrdüncü turu 3.5 saat sürdü. GÖrüşmelerin ardından Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve yetkili sendika başkanları ile birlikte basın mensuplarının karşısına geçen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, gÖrüşmelerin dÖrdüncü ayağında Kamu İşveren Kurulu ve Konfederasyonların belirlediği komisyonun hazırladığı demokratik haklar ve diğer konuları içeren 19 sayfalık raporu ele aldıklarını sÖyledi.
Bakan Şahin, "Demokratik talepler çerçevesinde grev ve toplu sÖzleşmeye ilişkin istekler yer aldı. Uzlaştırma kurulu kararlarının bağlayıcılığı istendi. Avrupa Sosyal Şartlar SÖzleşmesinde yer alan maddelerden Türkiyenin çekincelerinin kaldırılması talep edildi" dedi. Demokratik taleplerin anayasal değişikliklerle karşılanacağını belirten Şahin, konunun TBMMnin yapacağı çalışmalar kapsamında hallolacağını kaydetti.
Anayasanın ilgili maddelerinin değişmesi için konfederasyonlarla anlaşmaya vardıklarını dile getiren Şahin, "Anayasa değişikliğine ilişkin AK Parti çalışmalar başlattı. Tabii memur sendikalarımız da anayasal değişiklikler için meclise gidecek ve siyasi parti temsilcileriyle gÖrüşecek" diye konuştu.
GÖrüşmelerde 4688 sayılı Sendikalar Kanununun değiştirilmesinin gündeme getirildiğini kaydeden Şahin, "Bu konuda komisyon kurma, hangi maddelerin değişeceğini hükme bağlama ve Bakanlar Kuruluna sunma kararı aldık. Masaya Yerel YÖnetimler Bakanlığının kurulması gibi bir istek geldi. Ancak, kısa vadede Hükümet olarak bÖyle bir planımız olmadığını anlattık" şeklinde konuştu.