Memur-Senden Bir Başarı Daha!
Memur-Sen ve Kamu İşveren Kurulu Arasında İmzalanan Mutabakat Metni Tek Tek Yasalaşıyor
Nemalar İçin Yasal Düzenleme Yapıldı
2006 yılı toplu gÖrüşmelerinde memurun hakkına tek başına sahip çıkarak sonuna kadar masada kalan Memur-Sen, kazanımlarına bir yenisini daha ekledi. Memur-Sen ve Kamu İşveren Kurulu arasında imzalanan sosyal ve Özlük haklara ilişkin mutabakat metninin bir maddesi daha yasal düzenleme ile sonuçlandı.
Memur-Sen ve bağlı sendikalarının uzun süredir mücadelesini verdiği ve 2006 yılı toplu gÖrüşmelerinde mutabakat metniyle imza altına aldığı zorunlu tasarruf kapsamından çıkan kamu personelinin devlet katkı payının Ödenmesi ve çalışan ve emeklilere fazladan Ödenen tasarrufu teşvik kesintilerinin geri alınmamasını ÖngÖren yasa TBMM’de kanunlaştı. 4853 Sayılı Yasa’ya ek madde eklenmek suretiyle, fazladan yapılan Ödemelerin affı ve bunun yanında kendi isteği ile sistemden çıkan ve devlet-işveren katkısını alamayan 181 bin kişiye Şubat 2007 sonu itibarıyla Ödeme yapılmasını ÖngÖren 5568 Sayılı Kanun meclisten geçerek onay için Cumhurbaşkanlığı’na gÖnderildi. Yasa aynen onaylanırsa Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek.
Memur-Sen ve Kamu İşveren Kurulu arasında 2006 yılı toplu gÖrüşmelerinin sonucunda imzalanan TARAFLARCA GERçEKLEŞTİRİLMESİ BENİMSENEN HUSUSLAR’ın 7. maddesinde yer alan “Kendi isteği ile Tasarrufu Teşvik Fonu’ndan ayrılanların durumunun netleştirilmesi amacıyla Hazine Müsteşarlığınca çalışma yapılması” maddesi ile ilgili çalışmalarına başlayan Memur-Sen, Hazine Müsteşarı Ahmet çanakçı’yı ziyaret ederek, Key Hesaplarının Tasfiyesi ve Tasarrufa Teşvik Fonundan kendi hesaplarıyla ayrılanların durumunun değerlendirilmesini gÖrüşmüştü. GÖrüşme sonrasında çalışmaların hızlandırılarak, nemalarla ilgili yasal düzenlemenin bir an Önce yapılması kararlaştırılmıştı. Bu çalışmaların neticesinde, TBMM’ye sunulan ve TBMM’de 26.12.2006 tarihinde kabul edilen 5568 Sayılı Kanun’un 4. maddesi aşağıda sunulmuştur.
"24/4/2003 tarihli ve 4853 sayılı çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabının Tasfiyesi ve Bu Hesaptan Yapılacak Ödemelere Dair Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir. “EK MADDE 1- Mülga 9/3/1988 tarihli ve 3417 sayılı Kanunla kurulan ve bu kapsamda hak sahiplerine yapılacak Ödemelere ilişkin usûl ve esasları belirlemek üzere 24/4/2003 tarihli ve 4853 sayılı Kanunla tasfiye edilen çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabına ait tüm varlık ve yükümlülükler, 31/12/2007 tarihine kadar Hazineye devrolunur. Devre ilişkin hususları belirlemeye Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yetkilidir. Devir tarihinden sonra hak sahiplerine yapılacak her türlü Ödeme, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Anonim Şirketi kayıtları esas alınarak Banka tarafından gerçekleştirilir. Bu Ödemelere ilişkin bilgi ve belgelerin Hazine Müsteşarlığına iletilmesini takiben sÖz konusu Ödeme karşılığı tutarlar Müsteşarlık bütçesine bu amaçla konulacak Ödenekten karşılanmak suretiyle hak sahibine Ödenmek üzere Bankaya aktarılır. Konusu suç teşkil eden fiillerden kaynaklanan Ödemeler hariç hak sahiplerine fazla Ödeme yapıldığının tespiti halinde, bu tutarların tahsilinden vazgeçilerek terkin edilir ve Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Anonim Şirketi yÖnünden gerçekleşmiş Ödemelere ilişkin tüm hak ve yükümlülükler kendiliğinden sona erer.
Mülga 9/3/1988 tarihli ve 3417 sayılı çalışanların Tasarrufa Teşvik Edilmesi ve Bu Tasarrufların Değerlendirilmesine Dair Kanunun Ödemeleri düzenleyen 6 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrası uyarınca sistemden çıkan tasarruf sahiplerinin sistemden çıktıkları tarihte tasarruf teşvik hesaplarında kalan Devlet veya işveren katkısı tutarları, Ödenen nema tutarları mahsup edilmek kaydıyla ilk kesinti tarihinden; şahıs kesintisine tekabül eden Ödenmeyen nema tutarları ise sistemden çıkış tarihinden 30 Nisan 2003 tarihine kadar olan dÖnem için 3417 sayılı Kanunun nemalandırmaya ilişkin 5 inci maddesinde yer alan düzenlemeye gÖre ve bu tarihten sonraki dÖnem için ise 4853 sayılı çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabının Tasfiyesi ve Bu Hesaptan Yapılacak Ödemelere Dair Kanunun 5 inci maddesinde belirlenen esaslar çerçevesinde Şubat 2007 sonu itibariyle değerlemeye tâbi tutularak tasarruf sahiplerine başvuru halinde defaten Ödenir. SÖz konusu Ödemelerin hak sahibi bazında belirlenmesinde Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Anonim Şirketi kayıtları esas alınır.
3417 sayılı Kanunun Ödemeleri düzenleyen 6 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrası uyarınca sistemden çıkarak her ne suretle olursa olsun, işbu düzenleme tarihinden Önce mülkiyet hakkı kapsamında talebi karşılanmış hak sahipleri lehine bir fark oluşması halinde, sÖz konusu tutar 2007 yılı Aralık ayı sonuna kadar defaten Ödenir. İkinci ve üçüncü fıkra düzenlemesi ile konuları kalmayacağından kapsama giren tasarruf sahipleri tarafından yargı mercilerine açılmış davalar ile icra takipleri hakkında bu madde hükümleri uygulanmak suretiyle dava ve takipler sonuçlandırılır. Bu kapsamda, yargı organlarınca idare aleyhine hüküm altına alınabilecek yargılama giderleri de ilgililerinin talep etmesi halinde haklılık oranında nispî şekilde Ödenerek davaların ve ihtilafların sonuçlandırılması sağlanır.”