KEY LİSTELERİNİN SÜRESİ 1 AY SONRA DOLUYOR
Yaklaşık 5 milyon hak sahibi için KEY listelerinin bildirilme süresi 1 ay sonra doluyor. Hak kaybına uğramamanız için işyerlerinizle irtibata geçmelisiniz...
Yıllardır dillerde olan ama bir türlü Ödenmeyen Konut Edindirme Yardımı (KEY) paraları için AK Parti iktidarında ümit doğdu. Başbakan Erdoğan Önceki dÖnemde, KEY paralarının Ödeneceğini Mecliste yaptığı bir konuşmayla açıkladı.
Süreç hızlandı
Bu açıklamanın ardından işlemler hızlandırıldı ve hazırlanan kanun tasarısı Mecliste kabul edilerek süreç başlatıldı. Daha Önce de yazdığımız gibi, 5 milyona yakın çalışan ve emekliyi ilgilendiren bu Ödemelerin 2008 yılında yapılacağı da duyuruldu. Tasarının yasalaşmasından sonra konuyla ilgili bir yÖnetmelik hazırlandı ve 14 Ağustos 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. YÖnetmelikte KEY paralarının nasıl Ödeneceği ve nasıl hesaplanacağı detaylarıyla anlatılırken, çok Önemli bir tarihe de vurgu yapıldı.
Liste gerekli
Bu tarih 30 Kasım 2007. KEY paralarının Ödenmesinde en Önemli konu hak sahiplerinin belirlenmesi olarak duruyor. Bu da çalışanların primlerini yatıran işyerleri, emekliler için de bağlı oldukları kurumlar demek. Yani kurum ve kuruluşlar kendilerine bağlı personelden hak sahiplerinin isimlerini yÖnetmelikte bildirilen detaylar çerçevesinde tasfiye halindeki Emlak Bankasının Konut Edindirme Yardım BÖlüm Müdürlüğüne gÖndermek zorunda. Bu tarihe kadar listelerin gÖnderilmemesi durumunda ise hak sahiplerine karşı sorumluluk ilgili kurumda olacak. 1987-1996 yılları arasında memur ve işçilerin maaşlarından kesilen Konut Edindirme Yardımından yararlanacak hak sahipleri bu yıllarda çalıştıkları işyerlerine de müracaat edecek. Aynen nema Ödemelerinde olduğu gibi eski işyerlerinin de bu konuda sorumluluğu bulunuyor.
Takibini yapın
Hakkınızın kaybolmaması için bu yıllarda çalıştığınız işyerlerinden yardımların yatırılıp yatırılmadığını kontrol ettirin. Yatırılmışsa hazırlanacak listelerde isminizin olmasına dikkat edin. Eğer isminiz yoksa bu yanlışlığın düzeltilmesi için belli bir süre de tanınacak. Son tarih 31 Kasım 2007.
YÖnetmelik ne diyor?
Resmi Gazetede yayımlanan yÖnetmeliğin 4. maddesi, hak sahiplerinin belirlenmesi konusunu şu şekilde düzenliyor: "İlgili kurum ve kuruluşlar, hak sahiplerinin isim listelerini 30.11 2007 tarihine kadar bankaya bildirmek zorundadırlar. Bakanlar Kurulu bu süreyi bir defaya mahsus olmak üzere 3 aya kadar uzatmaya yetkilidir. Bu süre içinde hak sahiplerine ilişkin listelerin bildirilmemesi, mükerrer, yanlış veya usulüne uygun olmayan şekilde bildirilmesi halinde, hak sahiplerine karşı sorumluluk ilgili kurum ve kuruluşlara aittir.
Liste nasıl hazırlanacak?
YÖnetmelik, listelerin hazırlanma şeklini de şÖyle düzenliyor: "Kanuna ekli bildirim formlarında, hak sahiplerinin adı ve soyadı, TC kimlik numarası, sicili, Emekli Sandığına bağlı personel için emekli sicil numarası, SSKya tabi çalışan işçi personel için sigorta sicil numarası, diğer kamu gÖrevlileri için ise kurum sicil numarası, yardım miktar ve sürelerine ilişkin bilgiler ile kurum veya kuruluş ad ünvanı kısaltma yapılmaksızın yazılacak olan bilgileri, içeriğinin olduğu disket ya da CD ile üst yazı ekinde bankanın Atatürk Bulvarı No: 62 Kat: 5 06440 Yenişehir/Ankara adresine 30.11.2007 tarihine kadar bildirmek zorundalar."