GÜNDOĞDU: SGK, KENDİNİ YENİLEYEMEDİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamu çalışanları sendikalarının, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nın genel kurulundaki temsilci sayısını belirlemede bir Önceki yılın verilerinin esas alındığını, bu yılki üye sayılarının dikkate alınmadığını sÖyledi. Gündoğdu, çağ Ötesi hizmetlerden bahseden kurumun, bu uygulamayla çağın gerisinde kaldığını sÖyledi.SGK 2. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Ahmet Gündoğdu, yÖnetimin paydaşları olarak gÖrüldüklerinin açıklanmasına karşın, kendilerine verilen konuşma süresinin 5 dakikayla sınırlandırılmasını da eleştirdi.
"SAĞLIKTAKİ REFORMLAR, SGK UYGULAMALARIYLA KESİNTİYE UĞRUYOR"
*Kamuoyunda sağlıkta dÖnüşüm adıyla bilinen ve takdir edilecek uygulama sonuçlarına ulaşılan Sağlık Bakanlığı uygulamalarının, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sıkça değiştirdiği tedavi uygulama tebliğleri ve benzeri mevzuat nedeniyle sekteye uğradığını sÖyleyen Gündoğdu, bu alandaki en üzücü ve tepki çekici gelişmenin ise tedavi katılım payı uygulaması olduğunu sÖyledi.
Bu uygulamadan acilen vazgeçilmesini isteyen Gündoğdu, sağlıktaki yeni katılım payı rakamlarıyla, krize karşı koruma altına alınmayan kamu çalışanları ile emeklilerin, gelirlerinin azaltılarak giderlerinin artırıldığını ifade etti. Gündoğdu, “Her yayımladığı tebliğle kurum tarafından bedeli Ödenecek ilaçların ve ortez ve protezlerin kapsamını daraltarak, emeklilerin daha fazla sağlık gideriyle karşı karşıya kalmasına neden olan SGK, bu anlayışını terk etmelidir. Bu terkin ilk işareti olarak da emeklilerimizin sağlıklarını riske atmasına neden olan tedavi katılım payı uygulamasına bir daha geri gelmeyecek şekilde son vermelidir” dedi.
"SOSYAL GüVENLİK REFORMLARI İç AçICI DEĞİL"
Sosyal Güvenlik Reformu olarak sunulan uygulamaların, anlayış ve mevzuat değişiklikleri sonucunda geldiği noktanın hiç de iç açıcı olmadığını sÖyleyen Gündoğdu, “Sosyal güvenlikteki değişim rüzgarı bireylere etkisi yÖnünden incelendiğinde sosyal devlet iddiasıyla bağdaştırılması mümkün olmayan bir sonuçla karşı karşıyayız. Bu sonuç, her geçen gün sosyal güvenlik haklarının kapsamı biraz daha daraltılarak mali kazanımları azaltılan ve sosyal güvenlik giderleri artırılan bireyler topluluğudur. Sosyal güvenliğe ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na ilişkin gerek gÖrsel, gerekse yazılı medyada yer alan haberler incelendiğinde gÖrülmektedir ki, olumsuz eleştiriler daha fazla yer alıyor. Hatta, Kurumun mevzuatına ve uygulamalarına ilişkin eksiklikler ve aksaklıklar emekli sosyal güvenlik uzmanlarının gazetelerde kÖşe yazarlığı, televizyonlarda program yapmalarına kapı aralamış ve yeni bir meslek alanı oluşturmuştur” şeklinde konuştu.
"SOSYAL DEVLET İLKESİNE UYULMUYOR"
*Sosyal Güvenlik Kurumunun Anayasa’da dile getirilen, devletin “sosyal devlet” niteliğini soyuttan somuta çevirmek gibi bir sorumluluğu bulunduğunu sÖyleyen Gündoğdu, daha sonra şÖyle konuştu: “Ancak, bugün gÖrüyoruz ki “Sosyal devlet” Anayasa’da ifade edilmekle yetinilmiş yitik bir değer durumundadır. Devlet, “sosyal devlet” sıfatına sahip olmanın gereği olarak, sosyal güvenlik sistemini sadece Hazine’den para aktarmak suretiyle değil daha kalıcı ve sistemli katkı sunarak desteklemelidir. Hazine tarafından sosyal güvenlik sistemine tahsil edilen prim toplamının ¼ oranında katkı yapılması yerine Devletin Hazine aracılığıyla nüfusun bütününü dikkate alarak katkı yapması sosyal devlet ilkesine daha uygun olacaktır.”
Gündoğdu, son olarak da emeklilere yÖnelik sendika kurulması için gerekli yasal düzenleme beklentilerini dile getirdi. Ahmet Gündoğdu, işçi emeklileri için geçerli olan uygulamanın memur emeklileri için de geçerli olmasını istedi. Gündoğdu, “İşçi emeklilerinin oluşturduğu bir derneğin üyelerinin üyelik aidatları kurum tarafından Ödenmekte olan maaşlardan kaynaktan kesinti yÖntemiyle kesilirken Emekli-Bir-Sen’in aynı yÖndeki talebi YÖnetim Kurulu tarafından uygun gÖrülmediği belirtilerek anlaşılmaz ve kabul edilmez bir gerekçeyle reddediliyor. Bu çelişkinin, Emekli bir Sen’in talebi doğrultusunda işlem yapılmak suretiyle giderilmesini talep ediyor ve bekliyoruz” dedi.
*SGK Genel Kurulu’nda daha sonra çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Murat Başesgioğlu, TBMM Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet ErdÖl ve SGK Başkanı Emin Zararsız konuşma yaparken, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, SGK yÖnetim kurulu üyeleri, genel müdür ve daire başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
*SGK Genel Kuruluna Memur-Sen Genel Mali Sekreteri Yusuf Yazganın yanısıra üye sıfatıyla Memur-Sen Genel Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Halit OrtakÖy ve Memur-Sen Genel Eğitim ve Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Kaytan da katıldı.
Genel Başkan Gündoğdunun SGK 2.Olağan Genel Kurulunda Yaptığı Konuşmanın Tam Metni İçin Tıklayınız