Genel Başkan Yılancı, 'Eğitimden Bir Kare' ödül törenine katıldı
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, her fotoğraf karesinin fikri bir çerçeve, hakikate ait bir çehre olduğunu ifade ederek, “Fotoğraflarla olayları köpürtenlere, doğru bilgiyi örtbas edenlere, gerçeklerin yüzünü örtenlere karşı bizim de fotoğraflarla hakikati haykırmamız, doğruları ortaya koymamız, toplumsal vakaları kare kare bütün boyutlarıyla ortaya çıkarmamız lazım. Fotoğraf, kötünün elinde yanıltıcı ve öldürücü bir silah olduğu sürece, biz de bu çarpıklığa ve kötülüğe karşı iyiliğin bir yönünü, niteliğini ortaya koymanın bir veçhesi, hakikatin bir çehresi olarak sahiplenmeli ve bunu devam ettirmeliyiz” dedi.
Eğitim-Bir-Sen tarafından ikincisi düzenlenen “Eğitimden Bir Kare” fotoğraf yarışması ödül töreni ve sergi açılışı Memur-Sen Genel Merkezi’nde yapıldı.
Amacımız, objektifleri eğitime odaklamak, emeği objektif bir şekilde görünür kılmaktır
Memur-Sen’e bağlı sendikaların genel başkanları ve yönetimleri, jüri üyeleri Tansu Gürpınar, Tekin Ertuğ, Sami Türkay, Cengiz Oğuz Gümrükçü, Eğitim-Bir-Sen Şube başkanları ve yönetim kurulları, üyeler ve çok sayıda davetlinin katılımıyla düzenlenen ödül töreninde konuşan Genel Başkan Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen’in, Mehmet Akif İnan öncülüğünde, insanın varoluşunun kadim anlamını, tarihsel mirasını ve medeniyet değerlerini kuşanmış kamu görevlilerinin emek, adalet, özgürlük mücadelesini gerçekleştirmek üzere kurulduğunu belirterek, ideolojik kamplaşmaların etkisiyle mevzilenen ve bu yolla mevzularını belirleyen çatışmacı sendikalardan farklı bir duruş sergileyen, düşünce ve sorun çözme yöntemiyle özgün bir sendikal hareket olduklarını söyledi. Söylem, eylem ve etkinliklerinin yol haritasını bu temel değerden hareketle belirlediklerini vurgulayan Yalçın, “Medeniyet değerlerimizi ihya etmek, kültürel mirasımızı yarınlara aktarmak, sanatçılarla sendikamızı tanıştırmak, üyelerimizle sanat alanında da buluşmak, gençlere fırsat, ustalara imkân olmak, eğitimin her karede farklı bir boyutunun ortaya çıkarılmasını, toplumla buluşmasını sağlamak, objektifleri eğitime odaklamak ve emeği objektif bir şekilde görünür kılmak için ‘Eğitimden Bir Kare’ fotoğraf yarışması düzenleme kararı aldık. Bu yıl da ikincisini gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
Medeniyetleri anlamanın en kısa ve kolay yolunun sanattan geçtiğine dikkat çeken Yalçın, “Çünkü milletlerin hayat ve hakikat anlayışları, dünya görüşünün en güzel, en etkili ifadesini sanatta bulur. Sanatın malzemesi hayattır. Sanatkâr, insana ve topluma ilişkin sayısız olguyu etkileyici biçimde görünür kılar” ifadelerini kullandı.
“Fotoğraf, yeri geldiğinde daha adil bir dünyaya giden yolları aydınlatır; çünkü fotoğraf, adil bir dünyanın inşasına tanıklık etmemizin ve bu dünyaya katkıda bulunmamızın başlıca araçlarından biridir” diyen Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Halepçe katliamını, Bosna-Hersek ve Filistin’de soykırıma karşı direniş destanlarını, 15 Temmuz direnişini, Afrika’daki açlık, sefalet ve ölümü fotoğraf kareleriyle hafızalarımıza kazıdık; öfkemizi ve isyanımızı örgütledik.”
Fotoğrafı, kötülüğe karşı iyiliğin bir yönünü ortaya koymanın bir veçhesi, hakikatin bir çehresi olarak sahiplenmeliyiz
Söz konusu rolünün yanı sıra, bazı güç odakları tarafından, fotoğrafın masumiyetinin, beyinleri ele geçirmek ve toplumsal gerçeklerin üstünü örtmek, dikkatleri başka yöne çekmek, gerçek niyetlerini gizlemek için yaygın biçimde kullanıldığını kaydeden Yalçın, “Bu anlamda fotoğraf, hakikati örter, gerçeği gizler. Bunun en kanlı örneğini, bir milyon masum Iraklı kardeşimizin katledilmesinin bahanelerinden biri olan petrole bulanmış karabatak kuşunun çaresizliğinin resminde gördük. Fotoğraflarla olayları köpürtenlere, doğru bilgiyi örtbas edenlere, gerçeklerin yüzünü örtenlere karşı bizim de fotoğraflarla hakikati haykırmamız, doğruları ortaya koymamız, toplumsal vakaları kare kare bütün boyutlarıyla ortaya çıkarmamız lazım. Kötünün elinde yanıltıcı ve öldürücü bir silah olduğu sürece, fotoğrafı, biz de bu çarpıklığa ve kötülüğe karşı iyiliğin bir yönünü, niteliğini ortaya koymanın bir veçhesi, hakikatin bir çehresi olarak sahiplenmeli ve bunu devam ettirmeliyiz” diye konuştu.
Fotoğrafla ortaya çıkan duyguların eyleme dönüştürülmediğinde kısa sürede yok olup gittiğini dile getiren Ali Yalçın, şunları söyledi: “Teknik olarak fotoğraf ne kadar gelişme gösterirse göstersin, kendi sınırları dâhilinde saklı gerçekleri ortaya koymayı; umudu, öğrenmeyi, direnişi, adaleti ve hakikati kayıt altına almayı sürdürecektir. Biz de Eğitim-Bir-Sen olarak, tüm yıkıcı saldırılara inat, inanç ve kültür köklerimizden güç, medeniyet geçmişimiz ve pratiğimizden ilham alarak varlığın, barışın, hakikatin, umudun, sevginin mücadelesini veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Bize gelen yüzlerce fotoğraf, insanın yeryüzü yolculuğunun hayat boyu devam eden ‘öğrenme’ anları, sanatın hakiki diliyle bize sesleniyor, sakladıkları derin hakikatleri özgün dilleriyle aktarıyor, duygularımızı, sorumluluğumuzu çoğaltıyor, ruhumuzu besliyor. Objektifini eğitime ve eğitimcilere doğrultan, binbir fedakârlıkla ortaya konulan bu eylemi görünür kılan tüm katılımcılara teşekkür ediyor, dereceye girenleri tebrik ediyor; yüzlerce fotoğraf arasında derecelendirme yapan değerli jüri üyelerimize şükranlarımı sunuyorum.”
Yurtman: Eğitim-Bir-Sen, çalışmalarıyla bizleri heyecanlandırıyor
TBMM Milletvekili Hizmetleri Başkanı Ahmet Yurtman, Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı çalışmalarla kendisini heyecanlandırdığını belirterek, “Eğitim-Bir-Sen, iyi ve doğru işler yapıyor. Eğitim çalışanlarının mali, özlük ve sosyal haklarının korunması ve geliştirilmesinin yanı sıra, sosyal sorumluluk projeleri, kısa film ve fotoğraf yarışmalarıyla da farkını ortaya koyuyor. Emeği geçenleri, bütün katılımcıları ve dereceye girenleri tebrik ediyorum” dedi.
Ödül töreni ve sergi açılışı
Açılış konuşmalarından sonra, dereceye giren fotoğraf sahiplerine ödülleri verildi. 950 yarışmacının 2 bin 815 fotoğrafla katıldığı yarışmada sergilenmeye layık görülen 54 fotoğraftan 4’ü dereceye girdi.
Yarışmada ‘Millî Eğitim’ fotoğrafıyla birinci olan Fuat Yetkin’a ödülünü TBMM Milletvekili Hizmetleri Başkanı Ahmet Yurtman; ‘Öğretmen’ fotoğrafıyla ikinci olan Akif Özbildirici’ye ödülünü Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın; ‘İlk Notalar’ fotoğrafıyla üçüncü olan Dilek Kuzu Öz’e ödülünü Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ömer Budak; ‘Okumak İstiyorum’ fotoğrafıyla Mehmet Akif İnan Özel Ödülü’ne layık görülen Müyesser Ayvaz’a ödülünü Büro Memur-Sen Genel Başkanı Metin Yılancı takdim etti.
Ödül töreninin ardından sergi açılışı yapıldı.