ÇANAKKALE; MİLİİ RUHUN TECESSÜM ETMİŞ HALİDİR
Milletimiz, 1918’de çanakkale’yi geçilmez yaparken belki de yok olmayı gÖze almıştır. Canını dişine takarak bu zaferi kazanan milletimiz tarihin altın sayfalarında yerini almış, milli bilinç ve ruh’un oluşmasını da sağlamıştır. çanakkale’de oluşan bu milli bilinç, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında Önemli bir rol üstlenirken Özgürlüğe giden yolu da açmıştır.
500 bin askerimizin yer aldığı bu savaşta, 200 binden fazla kayıp vermemiz, verilen mücadelenin zorluğunu anlamamız açısından Önemlidir. Kurtuluş Savaşı’na Öncülük eden ve Cumhuriyet sonrası Türkiye’nin yÖnetiminde yer alan askeri kadronun hemen hemen hepsi de çanakkale’de mücadele etmiştir.
Bir çok açıdan incelenmesi gereken çanakkale Zaferi, nesilden nesile aktarılmalı; bağımsızlık ve Özgürlük uğruna verilen mücadele unutulmamalıdır.
Bugün, etnik ayrımcılığa tabi tutulmak istenen Laz, Kürt, çerkez, YÖrük, Türkmen Gelibolu Yarımadası’nda omuz omuza çarpışmış, şehit olmuş ve belki de aynı mezarlarda yatmaktadır.
İçimize atılmak istenen nifak tohumlarının yeşermemesi, aynı birlik ve beraberlikle mümkün olacaktır. çanakkale, destan olmanın yanı sıra hepimiz için bir yol haritası olmalıdır.
96. yılını kutladığımız destanlaşmış bu zaferin yıldÖnümünde, şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.