Büro Memur-Sen, Kamu Görevlilerinin Taleplerini KPDK’ya Taşıdı
2015 yılının son KPDK toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapıldı. Toplantıya Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Büro Memur-Sen Genel Başkan Vekili Mehmet Hadi Erdoğmuş, toplu sözleşmeden ve mevzuattan sorumlu Büro Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Mengütaycı, Memur-Sen'e bağlı sendikaların başkanlarının yanı sıra diğer konfederasyon başkanları katıldı. Başkanlığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptığı Kamu İşveren Kurulunda ise ilgili kurum yöneticileri ve bürokratlar bulundu.
Genel Yetkili Sendika olarak KPDK’ya katılan Büro Memur-Sen, Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Kolu’ndaki kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin sorun ve taleplerini toplantıya taşıdı. Büro Memur-Sen Genel Başkan Vekili Mehmet Hadi Erdoğmuş, sorun ve taleplerle ilgili hazırladıkları raporu Kamu İşveren Heyetiyle paylaştı. Büro Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Kolu’nda Başbakanlık ve 12 bakanlığında arasında yer aldığı toplam 57 kurumun olduğunu hatırlatan Mehmet Hadi Erdoğmuş, her kurumun kendine özgü sorunlarının bulunduğunu kaydetti.
Genel Başkan Vekili Erdoğmuş, Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın’ında konuşmasında yer verdiği sivil memurların hukuki durumları, 4/C’lilerin kadroya geçirilmesi, havacılık tazminatı ve fazla mesai ücretleri konularına dikkat çekti.
SİVİL MEMURLARIN HAKLARI VERİLMELİ
Askeriye ve emniyette görev yapan sivil memurların sorunlarından bahseden Erdoğmuş, sivil memurların yıllardır verilmeyen hakları olduğunu kaydetti. Erdoğmuş, “Asker gibi, polis gibi çalıştırılan sivil memurlar, hakları verilmeye geldiğinde adeta yok sayılmaktadır. Sivil memurların görev tanımı dahi bulunmuyor. TSK’daki devlet memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi ancak aynı kanunun 232. ve 233. maddeleri nedeniyle asker gibi çalıştırılmaktadır. Devlet Memurları Kanunu'nun 232 ve 233. maddeleri yürürlükten kaldırılmadır. MSB ve TSK’da görev yapan sivil memurlar, her bakımdan 657 Sayılı Kanuna tabi olmalıdır. Sivil memurların hukuki durumuyla ilgili çalışma yapılmasını toplu sözleşmede karara bağladık. Askeri işyerleri ile emniyet hizmetlerinde görev yapan sivil memurların hukuki konumları ve mali durumlarına ilişkin olarak toplu sözleşmede karara bağladığımız madde çalışma en kısa zamanda başlatılmalıdır. Öte yandan emniyette çalışan sivil memurlarla ilgili disiplin kurullarına sendika temsilcileri katılamıyor. Sendika temsilcilerinin disiplin kurullarına katılabilmeleri için yasal değişiklikler ivedilikle yapılmalıdır” dedi.
4/C’LİLER KADROYA ALINMALI
4/C’lilerin kamunun asli işini yaptıklarını ifade eden Erdoğmuş, buna rağmen 4/C’lilerin hak ettiği özlük haklara sahip olmadığını vurguladı. Erdoğmuş, “Toplu sözleşmede 4/C’lilerin maaşlarını iyileştirme konusunda önemli adımlar atıldı. Ancak bunlar yeterli değildir. Başta TÜİK olmak kurumlardaki 4/Cliler adı geçici olmasına rağmen kadrolu memur gibi daimi olarak çalışmaktadır. TÜİK’deki 4/C’lilerin statüleri gereği rapor hakkı dahi bulunmuyor. Üvey evlat olarak görülen 4/C’lilerin yaşadığı mağduriyetler artık sona erdirilmelidir. 4/C’liler kadroya alınarak bu sorun kökten çözüme kavuşturulmalıdır” diye konuştu.
HAVACILIK TAZMİNATI ÖDENMELİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesinin havacılığa katkılarından dolayı personel giderleri olarak Eurocontrol’den para aldığını aktaran Erdoğmuş, Meteoroloji personeline bu tazminatın ödenmediğine dikkat çekti. Toplu sözleşmede Meteoroloji çalışanlarına havacılık tazminatı verilmesinin yolu açtıklarını hatırlatan Erdoğmuş, havacılık tazminatının meteoroloji çalışanlarının hakkı olduğunu vurguladı. Erdoğmuş, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü bünyesindeki kamu görevlilerinin Eurocontrol tarafından ülkemize ödenen havacılık tazminatından yararlanması yönünde düzenleme ivedilikle oluşturulmalıdır. Meteoroloji çalışanlarına havacılık tazminatı en kısa zamanda ödenmelidir” diye konuştu.
FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ ÖDENMELİ
Konuşmasında fazla mesai ücreti adaletsizliğine dikkat çeken Erdoğmuş, çoğu kurumda fazla mesai yapıldığını ancak fazla mesai ücretinin ödenmediğini söyledi. Fazla mesai ücretlerinin tüm kurumlarda ödenmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğmuş, “Adalet Bakanlığı’ndaki fazla mesai ücreti ödenmesi oranını toplu sözleşmede % 10’dan % 20’ye çıkartılmasını sağladık. Ancak bunu yeterli görmüyoruz. Adalet Bakanlığı başta olmak üzere tüm kurumlarda görev yapan kamu görevlilerinin fazla çalışma ücreti konusunda yaşadıkları mağduriyetler hem kapsam hem de ücret tutarı yönüyle giderilmelidir” dedi.
BAKAN SOYLU: ÇALIŞMA YAPILIYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 4/C’lilerin kadroya geçilmesi için çalışma yapıldığını söyledi. Soylu, yıpranma payı başta olmak üzere 3’üncü dönem toplu sözleşme kazanımlarının hayata geçirilmesi için ilgili birimlerde çalışmaların sürdüğünü, en kısa zamanda çalışmanın sona ererek kazanımların hayata geçileceğini vurguladı.
BÜRO MEMUR-SEN’İN KPDK’YA TAŞIDIĞI TÜM MADDELER İÇİN TIKLAYINIZ