Büro Memur-Sen’den Bakan Yardımcısı Şuay Alpay’a Ziyaret
Pandemi döneminde kamuda yapılması gerekenler ve Milli Savunma Bakanlığı çalışanlarının beklentilerinin öncelikli olarak görüşüldüğü ziyarette çeşitli başlıklarda istişarelerde bulunuldu.
Genel Başkan Yusuf Yazgan salgınla mücadelede kamuda uygulanacak tedbirlerin önemine dikkat çekti. Öte yandan kamu görevlilerinin beklentilerini dile getiren Yazgan, Milli Savunma Bakanlığı çalışanlarının talep ve beklentilerini Bakan Yardımcısı Alpay’a rapor halinde sundu.
Büro Memur-Sen’in yürüttüğü projeler hakkında bilgiler aktaran Genel Başkan Yusuf Yazgan “Türkiye’nin daha yaşanabilir bir ülke olması için çalışıyoruz. Sivil toplum örgütleri Türkiye’nin temel taşlarından biridir. Sivil toplum kuruluşları vatandaşın gözü kulağı ve sesidir. Toplumun sesini duyurabilmesi için vazgeçilmez unsurdur. Sendika olarak sadece düşüncelerimizi ifade etmiyoruz. Aynı zamanda proje üretiyor, sorunlara çözüm arıyoruz. Vatandaşlarımızın, kamu görevlisi çalışma arkadaşlarımızın daha kaliteli bir yaşam sürmesini, ülkemizin bölgesinde ve dünyada söz sahibi olacak bir konuma getirmeye gayret gösteriyoruz” ifadelerinde bulundu.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ise “Çalışanların haklarının savunulması ve Türkiye’nin müreffeh bir ülke konuma erişmesine katkı sağlayan sendikaların görevi tartışılmazdır. Bu manada Büro Memur-Sen de takdire şayan hizmetler icra etmektedir. Başarıların devamını diliyorum” diye konuştu.
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay’a hizmet kolumuzdaki sorunlara yönelik aktardığımız taleplerimiz;
• Sivil personelin izin, çalışma saatlerinin tespiti, fazla çalışma ücreti vb. konularda mağdur eden ve keyfi uygulamalara yol açan 657 sayılı DMK’nın 232. ve 233. maddelerinin iptali.
• Askeri şahıs olmadığı Yüksek Yargı Organlarınca tespit olunan sivil personelin, güncel olmayan 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 3. Maddesinde hala askeri şahıs olarak gösterilmesinin hak ve menfaat kaybına neden olduğundan (örn: seçimlerde görev alamama) söz konusu ibarelerin iptali.
• 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40. Maddesi 2. Fıkrasının 13 numaralı bendinde değişikliğe ve eklemeye gidilerek askeri personelde olduğu gibi yan yana çalışan sivil personele de yıpranma payı verilmesi.
• Yardımcı Hizmetler Sınıfının lağvedilerek personelin branşına göre Genel İdari Hizmetler ve Teknik Hizmetler Sınıfına geçişinin sağlanması/çalışmalar yapılması.
• Askeri personel ve sivil personelin eşit ve omuz omuza görev yapması ilkesinin benimsenmesi, ayrımcılığa neden olan vesayet uygulamalarının sona erdirilmesi. (sivillerin orduevlerine alınmaması, sivillerin lojman oranlarının azlığı vb.)
• Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarının açılması.
• Sivil personele uygulanan ve olağan dışı sorumluluk yükleyen kapı nöbeti, evrak ve çöp nezareti gibi uygulamaların kaldırılması ve kaynağı olan mevzuatın güncellenmesi.
• Disiplin Amirleri Yönetmeliğinin güncellenmesi ve Disiplin Amirleri Cetvelinin eklenerek hiyerarşik makamların belirtilmesi. (subay, astsubay, devlet memuru, uzman erbaş sıralaması hiyerarşi olarak kabul edilmemesi)