“YÜKSEK ENFLASYONA KARŞI EŞEL MOBİL SİSTEMİNE GEÇİLSİN”
Sendikadan yapılan açıklamada, 2022 yılının ilk 3 ayında açıklanan enflasyon oranlarına vurgu yapıldı.
“Eşel Mobil Uygulaması ile Ocak ve temmuz ayları beklenmeden refah payı da eklenerek gerekirse her ay aylık ve ücretlerde artış sağlanmalıdır” denildi.
Açıklamada;
“Kamu görevlilerinin aylık ve ücret artışları Mevcut durumda toplu sözleşmelerle belirlenmektedir. Geçtiğimiz yıl imzalanan 6. Dönem Toplu Sözleşme ile 2022 ve 2023 yılında kamu görevlilerinin yararlanacağı mali ve sosyal haklar belirlenmiştir.
Toplu sözleşmenin imzalandığı dönem sonrasında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomik koşullar zorlaşmış, yüksek bir enflasyon sürecine girilmiştir. Döviz kuru ve enflasyon oranlarındaki artış toplu sözleşme ile elde edilen kazanımları aşındırmıştır.
İmzalanan toplu sözleşmede enflasyon artışlarına karşı koruyucu düzenlemeler bulunmakla birlikte küresel ekonomik verilerdeki bu denli bozulmayı öngörmek mümkün değildir” ifadelerine yer verildi.
10 BİN TL MAAŞ ALAN BİR MEMURUN 3 AYLIK KAYBI 2 BİN 700 TL
Yüksek enflasyonun 2022 yılının ilk 3 ayında kendisini iyiden iyiye hissettirdiğinin vurgulandığı açıklamada, memur maaşlarının freni patlamış kamyon hızında erdiği ifade edildi. Ortaya çıkan tablo rakamlarla anlatıldı.
“Ocak-Haziran 2022 dönemi maaş artışı %7,5 iken Ocak ayında TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranı %11’i aşmış, yılın ilk ayında kamu görevlilerinin reel ücretleri %4 gerilemiştir. Şubat ayı enflasyon oranı ile reel kayıp %8 olmuştur. Mart ayı enflasyonunun %5,46 olarak açıklanmasıyla enflasyon farkı %15’e yaklaşmıştır. 10 bin TL maaş alan bir memur ocak ayında 400 TL, şubat ayında 800 TL, Mart ayında ise 1500 TL kayba uğramıştır. Üç Aylık kayıp 2.700 TL ye ulaşmıştır. Nisan, mayıs ve haziran aylarında da enflasyonun yüksek seyredeceği anlaşıldığından aylık ve ücretlerdeki reel gerileme artarak devam edecek, kamu görevlilerinin alım gücü zayıflayacaktır. Mevcut sistemde bu artışların telafisi ancak temmuz ayında gerçekleşecek olup bu telafisi de geleceğe yönelik olacak ilk altı ayda kaybı karşılamayacaktır” denildi.
“ERİYEN MAAŞLAR EŞEL MOBİL SİSTEMİ İLE KORUNSUN”
Açıklamada;
Geçmişte özellikle 2000’lerin başında yüksek enflasyon dönemlerinde kamu görevlilerinin reel ücretlerini korumak bakımından farklı bir yöntem izlenmiştir. (EŞEL MOBİL SİSTEMİ) Toplu sözleşmenin kamu görevlilerinin hayatına girmediği 2000, 2001 ve 2002 yıllarında maaş artışları bütçe kanunlarıyla belirlenmekteydi.
Bütçe kanunlarına konulan hüküm ile enflasyon oranlarındaki kümülatif artışın kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde ocak ayında yapılan artış oranını aştığı aydan geçerli olmak üzere maaşlara her ay zam yapılmıştır.(EŞEL MOBİL SİSTEMİ) Yani enflasyon farkı almak için temmuz ayını beklemeye gerek kalmaksızın maaşlardaki reel gerileme önlenmiştir.
Örneğin 2001 yılında enflasyon oranının maaş artış oranı aşmasıyla birlikte nisan, mayıs ve haziran aylarında bu aylardaki enflasyon oranında maaş artışı gerçekleştirilmiştir. Yine aynı yıl eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında enflasyon farkından kaynaklı maaş zamları gerçekleştirilmiştir.
Eşel Mobil olarak bilinen bu sistemle, satın alma gücünü koruyabilmek için aylık ve ücret artışlarının enflasyondaki artış dikkate alınarak kendiliğinden ayarlanmasına imkan sağlanmıştır. Böylece çalışanların aylık ve ücretlerinde dönemsel zamlar yanında, dönemsel artışın enflasyon artışlarının gerisinde kaldığı aylarda sistem hemen devreye girmiş ve yeni dönem beklenmeksizin ilgili aylarda maaşlarda otomatik olarak artış yapılmıştır.” İfadelerine yer verildi
BÜRO MEMUR-SEN OLARAK DİYORUZ Kİ;
Küresel ekonomik sıkıntılar ile döviz kuru artışlarına bağlı olarak toplu sözleşme sonrası ortaya çıkan öngörülemeyen fiyat artışları karşısında kamu görevlilerinin satın alma gücünü koruyacak girişimlerde bulunulmalı, geçmişte uygulandığı gibi ocak ve temmuz ayları beklenmeden refah payı da eklenerek gerekirse her ay, aylık ve ücretlerde artış sağlanmalıdır”