
YETKİLİ SENDİKA OLARAK 8. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME TEKLİFLERİMİZİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NA TESLİM ETTİK
Genel Başkanımız Yusuf Yazgan, 8. Dönem Toplu Sözleşme Tekliflerimizi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Faruk Özçelik’e teslim etti. Genel Başkanımız Yazgan, Büro Memur-Sen’in 14 yıldır hizmet kolunda yetkili sendika olduğunu hatırlatarak, kamu görevlileri ve üyelerimizin hak ve menfaatleri için mücadele ettiğimizi söyledi. Yazgan, 8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nde kronikleşen sorun ve taleplerin yanı sıra yeni teklifleri de masaya taşıdığımızı belirterek, hizmet kolumuzdaki kamu görevlilerinin yüzünü güldürecek bir sonuç almak için çalışacağımızı ifade etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki teklif teslimine Genel Başkanımız Yusuf Yazgan’ın yanı sıra, Genel Başkan Yardımcılarımız Ahmet Kızıl, Hüseyin Yüksel, Cemal Üstün, Mahmut Ergen ve Zekeriya Köftercioğlu da katıldı.
BÜRO, BANKACILIK VE SİGORTACILIK HİZMET KOLUNA AİT
8. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİ
2024 VE 2025 YILLARINI KAPSAYAN 7. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞMEDE YER ALAN VE AYNEN KORUNMASI ÖNGÖRÜLEN MADDELER
Devlet Arşivleri Başkanlığı araştırmacılarının özel hizmet tazminatı
MADDE 1- (1) 657 sayılı Kanunun geçici 41 inci maddesi uyarınca araştırmacı unvanlı memur kadrolarına atanmış olanların, 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) ve (III) sayılı Cetvellere göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 30 puan ilave edilir.
GELİŞTİRİLEREK UYGULANMASINA DEVAM EDİLECEK TOPLU SÖZLEŞME TEKLİFLERİ
Seyahat kartı
MADDE 2- (1) Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığında görev yapan personelden kadro unvanları 6245 sayılı Harcırah Kanununun 48 inci maddesinde sayılanlardan olmamakla beraber memuriyet mahalli içinde kendilerine zorunlu olarak gezici görev verilen memur ve hizmetlilere vize edilmek kaydıyla anılan madde gereğince fotoğraflı birer kart verilir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri fazla çalışma ücreti
MADDE 3- (1)İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında fiilen görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele, her bir personel için ayda 50 ve yılda 450 saat yılı merkezî yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin büyükşehirlerde on iki diğerlerinde on katı fazla çalışma ücreti ödenir.
(2)Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir.
Emanet memurlarının iş riski zammı
MADDE 4- (1)17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (I) sayılı Cetvelde emanet memuru kadrolarında bulunanlar için öngörülen iş riski zammı üç kat artırımlı olarak uygulanır.
İcra memuru ve İcra Kâtiplerinin tazminatları
MADDE 5- (1)İcra memuru ve İcra Kâtibi kadrolarında bulunanların 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvele göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 80 puan ilave edilir.
Mahkemelerde görev yapan personelin fazla çalışma ücreti
MADDE 6- (1) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 17 nci maddesinde yer alan “ 300 saati” ibaresi “500 saati”, “üç katını” ibaresi “sekiz katını” olarak, “%10’unu” ibaresi ise “%70’ini” olarak uygulanır.
(2)375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 17 nci maddesinin ilk fıkrasında yer alan “… üç katını” ibaresi, Ankara İstanbul ve İzmir için “on iki katı” diğer büyükşehirler için “on katı” olarak uygulanır.
(3)Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir.
Zabıt katibi ve mübaşirlerin tazminat ve ek ödemeleri
MADDE 7- (1)2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvele göre zabıt katibi ve mübaşir kadrolarında bulunanların dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 70 puan ilave edilir.
(2)657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilen sözleşmeli zabıt kâtibi ve mübaşirlerin ek ödemeleri 70 puan artırımlı ödenir.
İl nüfus ve vatandaşlık müdürlerinin ek ödemesi
MADDE 8- (1)375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı Cetvele göre il nüfus ve vatandaşlık müdürü kadrolarında bulunanların yararlanmakta oldukları ek ödeme oranına 80 puan ilave edilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri personeli için fazla çalışma ücreti
MADDE 9- (1) Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının taşra teşkilatı personelinden (Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü merkez teşkilatında emeklilik işlemlerinin fiilen yürütüldüğü birimlerde çalışanlar dâhil) iş yoğunluğu diğerlerine göre daha fazla olan birimlerde görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele, her bir personel için ayda 50 ve yılda 500 saati geçmemek üzere yılı merkezî yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin büyükşehirlerde on iki diğerlerinde on katı fazla çalışma ücreti ödenir. Bu fıkraya göre fazla çalışma ücreti ödenebilecek personel sayısı, taşra teşkilatında görev yapan toplam personel sayısının %50’sini geçemez.
(2)Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir.
(3) Bu kapsamda yıllık olarak yapılacak toplam fazla çalışma süresi anılan Başkanlığın talebi üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenir. İş yoğunluğu fazla olan birimleri belirlemeye ve toplam fazla çalışma saat süresini ilgili birimlere dağıtmaya ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye söz konusu Başkanlık yetkilidir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Taşra Teşkilatı ile Defterdarlık bünyesinde görev yapan personelin fazla çalışma ücreti
MADDE 10- (1) Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığının taşra teşkilatı personelinden iş yoğunluğu diğerlerine göre daha fazla olan Defterdarlık bünyesinde görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele, fazla çalışma yaptırılmasının kararlaştırılması halinde, fiilen yaptırılan fazla çalışmalar karşılığında yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen saat ücretinin büyükşehirlerde on iki diğerlerinde on katı tutarında saat başına fazla çalışma ücreti ödenir.
(2)Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir.
(3)Bu kapsamda yıllık olarak yapılacak toplam fazla çalışma süresi Gelir İdaresi Başkanlığının talebi üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenir. Bu kapsamda yıllık olarak yapılacak toplam fazla çalışma süresi ile iş yoğunluğu fazla olan birimlerin tespiti, yaptırılacak toplam fazla çalışma saat süresinin ilgili birimlere dağıtılması ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar hizmet kolunda yetkili sendika ile Başkanlık tarafından müştereken belirlenir.
Toplu taşıma
MADDE 11- (1) Ticaret Bakanlığında gümrük muhafaza memurları, belediyeler tarafından işletilen toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanırlar. Bu hizmetler için tahakkuk ettirilen ücretler Bakanlık bütçesinden ilgili belediyelere aktarılır.
Bazı uzmanların tazminatları
MADDE 12- (1)657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin “II- Tazminatlar” kısmının “(A) Özel Hizmet Tazminatı” bölümünün (i) bendinde yer alan uzman ve denetmenlerin 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) sayılı Cetvele göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 10 puan ve bunların yardımcılarına ise 7 puan ilave edilir.
(2)Genel İdare Hizmetleri Sınıfında Uzman unvanlı kadrolarda görev yapan personele 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara göre ödenen özel hizmet tazminatları 80 puan artırımlı ödenir.
Eczacıların sözleşme ücreti
MADDE 13- (1) Sosyal Güvenlik Kurumu taşra teşkilatında 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca eczacı unvanlı pozisyonlarda istihdam edilen personelin sözleşmelerinde yer alan sözleşme ücretleri %25 artırımlı ödenir.
Veznedarların mali sorumluluk zammı
MADDE 14- (1)2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (I) sayılı Cetvelde veznedar kadrolarında bulunanlar için öngörülen mali sorumluluk zammı 1500 puan olarak uygulanır. Bu ödemeden diğer unvanlarda bulunup da veznede görevlendirilen personel de aynı şekilde yararlanır.
(2)Veznedarlar ile veznedar olarak görevlendirilen diğer personelin özel hizmet tazminatı oranları Ankara, İstanbul, İzmir illerinde görev yapanlara 100 puan, bu iller dışında kalan büyükşehirlerde 90 puan ve diğer illerde görev yapanlara 80 puan artırımlı olarak ödenir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü personeli için fazla çalışma ücreti
MADDE 15- (1) İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele genel ve yerel seçimler ile kimlik, ehliyet ve pasaport hizmetleri sebebiyle fazla çalışma yaptırılmasının kararlaştırılması halinde, fiilen yaptırılan fazla çalışmalar karşılığında yılı bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin on katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenir. Bu oran Ankara, İstanbul ve İzmir için on iki olarak uygulanır.
(2)Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir.
(3)Aylık ve yıllık fazla çalışma süresi ile fazla çalışmanın uygulanmasına ilişkin hususlar İçişleri Bakanlığı ile hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.
(4)Bu ödemeden sözleşmeli personel de aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanır.
Servis hizmeti
MADDE 16- (1) Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapan personele işe geliş gidişleri için servis hizmeti sağlanır. Servis hizmetinin sağlanamaması durumunda, bu personele mesai günleri bir gidiş, bir geliş esas alınarak aylık toplu taşıma kartı bedeli ödenir.
(2) Birinci fıkranın uygulanmasında aylık toplu taşıma kartı bedeline, toplu taşıma sisteminin işleyişi nedeniyle ikamet ettiği mahalle bağlı olarak işe geliş ve gidişlerinde birden fazla toplu taşıma aracını aktarma yapmak suretiyle kullanmak zorunda olan personelle sınırlı olmak üzere, mesai günleri bir gidiş ve bir geliş için birer aktarma bedeli de dahil edilir.
(3) Bu yardımdan sözleşmeli personel de yararlanır.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline havacılık tazminatı
MADDE 17- (1)Meteoroloji Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatı kadro ve pozisyonlarında görev yapan personele 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi uyarınca yapılan ek ödeme döner sermaye bütçesinden yapılır.
(2)Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kadro ve pozisyonlarında görev yapan memur ve sözleşmeli personelden Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı prensipleri çerçevesinde personel maliyetleri tamamen karşılananlara en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) brüt tutarının % 450’si, kısmen karşılananlara % 300’ü, bunların dışında kalanlara % 150’sini geçmemek üzere; Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine bağlı bulunulan Bakan onayı ile belirlenecek oran, esas ve usullere göre her ay Döner Sermaye İşletmesi bütçesinden havacılık tazminatı ödenir.
(3)Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatından döner sermaye bütçesine gelir kaydedilen tutarların bu maddede öngörülen ödemeleri karşılayamaması halinde karşılanamayan kısmı Kurum bütçesinden ödenir.
Gençlik ve spor il müdürlüklerine bağlı taşra birimlerinde görev yapan personelin fazla çalışma ücretleri
MADDE 18- (1) 3289 sayılı Kanunun Ek 16. maddesinde yer alan “12.000’i ifadesi “24.000’, “5 katı” ifadesi ise % 200 artırımlı olarak uygulanır.
(2) Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde gece çalışması olarak değerlendirilir ve fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde ilaveten %100 artırımlı ödenir.
GSB Yol Masrafı ve tayın bedeli ödemesi
MADDE 19- (1) Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı birimlerde 3289 sayılı Kanun’un 35 inci maddesine göre normal rutin mesai dışında belirlenmiş çalışma saatlerine göre görev yapan kadrolu ve sözleşmeli personele, mesailerine denk gelen her bir öğün için ayrı olmak üzere Tayın Bedeli ödenir.
(2) Bu usulde görev yapan kadrolu ve sözleşmeli personele işe geliş gidişleri için servis hizmeti sağlanır. Servis hizmeti sağlanamayan personele, 2500 gösterge rakamının memur maaş katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık toplu taşıma ücreti ödenir. Bu yardımdan aynı usulde sözleşmeli personelde yararlanır.
Müsabaka görevlendirme ücretleri
MADDE 20- (1)Gençlik ve Spor Bakanlığı kadrolarında bulunanlardan 23/7/2001 tarihli ve 2001/2863 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Gençlik ve Spor Hizmetleri Uygulamasında Görevlendirileceklere Ödenecek Ücretlerle İlgili Esaslar çerçevesinde görev yapanlara ödenecek ücretlere esas gösterge rakamları %200 artırımlı uygulanır. Bu çerçevede yapılacak görevlerin mesai sonrası yapılması durumunda gösterge rakamları 1 kat artırımlı, hafta sonu ve resmi tatillerde yapılması halinde ise 2 kat artırımlı uygulanır. Bu kapsamda yapılacak ödemelerden damga vergisi hariç başka bir kesinti yapılmaz.
(2)Gençlik ve Spor Bakanlığında sözleşmeli personel pozisyonlarında bulananlar da birinci fıkra hükmünden aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanır.
112 Acil çağrı merkezlerinde görevli personelin ek ödemesi
MADDE 21- (1)112 Acil Çağrı Merkezlerinde çağrı karşılama memuru, VHKİ vb. kadrolarda çağrı karşılama görevi yapanlara 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre yararlanmakta oldukları ek ödeme oranları 80 puan artırımlı ödenir.
(2)Aynı yerde fiilen çağrı karşılama görevi yapan sözleşmeli personel de birinci fıkra hükmünden aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanır.
Nöbet ücreti
MADDE 22- (1) 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 54 üncü maddesi çerçevesinde nöbet tutan hakim veya savcılarla birlikte normal mesai saatleri dışında fiilen çalışanlara, bu şekilde çalıştıkları her saat için (100) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda nöbet ücreti ödenir. Bu kapsamda bir günde yapılabilecek ödeme tutarı (500) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemez. Bu maddeye göre her ay en fazla 20 gün için ödeme yapılabilir. Bu şekilde nöbet ücreti verilenlere aynı süreler için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 17 nci maddesi uyarınca ayrıca fazla çalışma ücreti ödenmez.
Yurt Yönetim Memurları tazminatı ve ek ödemesi
MADDE 23- (1)Gençlik ve Spor Bakanlığına (Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü) bağlı yurtlarda yurt yönetim memuru unvanlı kadrolarda bulunanlar ile mali hakları bu unvana bağlanmış kadrolarda görev yapanların 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvele göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 80 puan ilave edilir.
(2) Gençlik ve Spor Bakanlığına (Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü) bağlı yurtlarda yurt yönetim personeli unvanlı pozisyonlarda istihdam edilenlerle Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünde Gençlik Çalışanı unvanlı pozisyonlarda istihdam edilenlerin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre yararlanmakta oldukları ek ödeme oranlarına 80 puan ilave edilir.
Adalet hizmetleri tazminatı
MADDE 24- (1)Devlet memurlarına ödenecek zam ve tazminatların düzenlendiği Yan Ödeme Kararnamesinin III sayılı cetvelinin F bendinde yer alan oranlar Ankara, İstanbul, İzmir illerinde görev yapanlara “100 puan”, bu iller dışında kalan büyükşehirlerde “90 puan” ve diğer illerde görev yapanlara “80 puan” artırımlı ödenir.
(2)Adalet hizmetleri tazminatı Bakanlık merkez teşkilatı ile Hakimler ve Savcılar Kurulu ve Adalet Akademisi’nde görev yapan memurlar ile bu kurumlarda görev yapan Teknik Hizmetler Sınıfı, Sağlık Hizmetler ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında görev yapanlara da aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir. Bu fıkra kapsamında tazminat ödenenlere 2006/10344 sayılı Kararın diğer maddelerine göre tazminat ödenmez.
(3)Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında görev yapan sözleşmeli personelin ek ödemeleri Ankara, İstanbul, İzmir illerinde görev yapanlara “100 puan”, bu iller dışında kalan büyükşehirlerde “90 puan” ve diğer illerde görev yapanlara “80 puan” artırımlı ödenir.
Emniyet sivil personeli için fazla çalışma ücreti
MADDE 25- (1)Emniyet Genel Müdürlüğünde emniyet hizmetleri sınıfı dışındaki diğer hizmet sınıflarına dâhil kadrolarda bulunan Devlet memurlarına mesai saatleri dışında fiilen yapılan çalışmalar karşılığında, her bir personel için ayda 50 ve yılda 450 saati geçmemek üzere yılı merkezî bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin büyükşehirlerde on iki diğerlerinde on katı fazla çalışma ücreti ödenir.
(2)Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir.
(3)Bu ödemeden sözleşmeli personel de aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanır.
MSB sivil personeli için fazla çalışma ücreti
MADDE 26- (1)Milli Savunma Bakanlığı ile Bakanlık kadro ve kuruluşlarında yer alan kurumların kadrolarında yer alan Devlet memurlarına mesai saatleri dışında fiilen yapılan çalışmalar karşılığında, her bir personel için ayda 50 ve yılda 450 saati geçmemek üzere yılı merkezî yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin büyükşehirlerde on iki diğerlerinde on katını aşmamak kaydıyla fazla çalışma ücreti ödenir. Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir. Bu maddeye göre fazla çalışma ücreti ödenebilecek personel sayısı ilgili kurumun toplam Devlet memuru sayısının %40’ını geçemez. Buna ilişkin hususlar MSB ile hizmet kolunda genel yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.
(2)Bu ödemeden sözleşmeli personel de aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanır.
Valilik ve kaymakamlık personelinin fazla çalışma ücreti
MADDE 27- (1)Valilik ve kaymakamlıklarda görevli personele haftalık 40 saati aşan çalışma süreleri için yılı merkezî yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin büyükşehirlerde on iki diğerlerinde on katı fazla çalışma ücreti ödenir.
(2)Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir.
(3)Bu kapsamda yıllık olarak yapılacak fazla çalışma saat süresi ve bu sürenin birimler bazında dağıtımı ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ile hizmet kolunda yetkili Sendika tarafından müştereken belirlenir.
Göç İdaresi Başkanlığı geri gönderme merkezlerinde fazla çalışma ücreti
MADDE 28- (1) Göç İdaresi Başkanlığının taşra teşkilatı kadro ve pozisyonlarında bulunanlardan, Başkanlık birimlerince işletilen geri gönderme merkezlerinde görev yapanlara, mesai saatleri dışında fiilen yapılan çalışmalar karşılığında, her bir personel için ayda 50 ve yılda 300 saati geçmemek üzere yılı merkezî yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin beş katını aşmamak kaydıyla fazla çalışma ücreti ödenir.
(2)Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir.
NİTELİĞİ İTİBARİYLE HİZMET KOLUNDA GÖRÜŞÜLEBİLECEK YENİ TEKLİFLER
Mahkemelerde görev yapan personelin fazla çalışma ücreti
MADDE 29- (1) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 17 nci maddesinde yer alan “300 saati” ibaresi “500 saati”, “yılı merkezî yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin üç katını aşmamak kaydıyla” ibaresi “300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda” olarak, “%10’unu” ibaresi ise “%70’ini” olarak uygulanır.
Antrenör, spor uzmanı, uzman, gençlik hizmetleri memuru ve sportif eğitim uzmanlarının hizmet sınıfı ve ek ödemesi
MADDE 30- (1)2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi eki Cetvellerde genel idare hizmetler sınıfında (GİH) yer alan “Antrenör, spor uzmanı, gençlik hizmetleri memuru, uzman ve sportif eğitim uzmanı” unvanlı kadroların hizmet sınıfı Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı (EÖHS) olarak uygulanır.
(2)Bu kadrolarda bulunanların 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre yararlanmakta oldukları ek ödeme oranları 80 puan artırımlı ödenir.
(3) Antrenörlerin Çalışma Usul ve Esasları Yönergesinin 19 uncu maddesi kapsamında antrenörlere yapılan kıyafet yardımı, 15.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ve her yıl Eylül ayı içerisinde Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri tarafından nakdi olarak ödenir.
(4)Gençlik ve Spor Bakanlığında Antrenör, spor uzmanı, gençlik hizmetleri memuru, uzman ve sportif eğitim uzmanı kadrosunda bulunup, bu kadrolarda fiilen görev yapan personele 657 sayılı Kanun’un Ek 32 nci maddesinde düzenlenen öğretim yılına hazırlık ödeneğinden aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlandırılır.
(5)Bu ödemeden sözleşmeli personel de aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanır.
Kısım Amirlerinin zam ve tazminatları ile Özel hizmet tazminatları
MADDE 31- (1)17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara eki cetveller ile 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli cetvellerde Şef kadrosu için öngörülen zam ve tazminatlar aynı derece ve oranlarla Kısım Amiri kadroları için de uygulanır.
112 Acil Çağrı Merkezi personelinin fazla çalışması
MADDE 32- (1) 112 Acil Çağrı Merkez Müdürlüklerinde görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele gerçekleştirdikleri fazla çalışma karşılığı bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenir. Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara, yaptıkları fazla çalışma karşılığında diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz. Bu ödemeye ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir.
2)Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Taşra Teşkilatı ile Defterdarlık bünyesinde görev yapan personelin fazla çalışma ücreti
MADDE 33- (1) Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığının taşra teşkilatı personelinden iş yoğunluğu diğerlerine göre daha fazla olan Defterdarlık bünyesinde görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele, fazla çalışma yaptırılmasının kararlaştırılması halinde, fiilen yaptırılan fazla çalışmalar karşılığında bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenir. Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara, yaptıkları fazla çalışma karşılığında diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz. Bu ödemeye ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir.
Denetim Hizmetleri Tazminatı
MADDE 34- (1)Hizmet kolumuzda yer alan Bakanlık, kurum ve kuruluşlarda görev yapan devlet memurlarının 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli II Sayılı Cetvel kapsamında ödenecek denetim tazminat oranları 80 puan artırımlı ödenir.
MSB ile Bakanlık kadro ve kuruluşlarında yer alan kurumlarda görevli memurlara ek ödeme
MADDE 35- (1)MSB ile Bakanlık kadro ve kuruluşlarında yer alan kurumlarda görevli memurlara 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı Cetvele göre yararlanmakta oldukları ek ödeme oranları 80 puan artırımlı uygulanır.
(2)Bu ödemeden sözleşmeli personel de aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanır.
Gençlik ve Spor Bakanlığı taşra teşkilatında çalışan personele tayın bedeli
MADDE 36- (1)Gençlik Spor Bakanlığının taşra teşkilatında görev yapan personelden Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin ek 2 nci maddesinden yararlanma imkânı bulunmayanlara, 3289 sayılı Kanun’un 14 üncü maddesinde sayılan özel hesap gelirlerinden karşılanmak üzere 22/6/1978 tarihli ve 2155 sayılı Kanuna göre tayın bedeli verilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından belirlenir.
Fiili hizmet süresi zammı
MADDE 37- (1)Gümrük Muhafaza memur ve amirlerinin fiili hizmet süresi zammı kapsamına alınması için çalışma yapılacaktır.
Koruma ve Güvenlik görevlilerine milli ve dini bayramlarda fazla çalışma ücreti ödenmesi
MADDE 38 - (1)Büro, Bankacılık ve Sigortacılık hizmet kolunda yer alan kurumlarda koruma ve güvenlik görevlisi kadrolarında görev yapanlardan 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun kapsamında bayram ve tatil sayılan günlerde görev yapanlara her bir nöbet saati için 200 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı tutarında ücret ödenir. Bunun ödenmesine ilişkin usul ve esaslar kurum ve hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.
(2)Bu ödemeden sözleşmeli personel de aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanır.
SGK Büyükşehir Denetim tazminatı
Madde 39- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında denetim ve kontrolle görevli Sosyal Güvenlik Denetmeni ve yardımcılarının denetim tazminatı, özel hizmet tazminatı ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca yararlandıkları ek ödemeleri büyükşehirlerde görev yapanlara 20 puan ayrıca ödenir.
Fiili hizmet süresi zammı
MADDE 40- (1)EGM, Jandarma Genel Komutanlığı ve MSB’de görev yapan sivil devlet memurlarına yönelik fiili hizmet süresi zammına ilişkin çalışma yapılacaktır.
Dışişleri merkez memurlarının zam puanları
MADDE 41- (1)Dışişleri Bakanlığı merkez teşkilatı kadrolarında fiilen görev yapan ve 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar kapsamında zam ve tazminat ödemelerinden yararlanan personele, anılan Karara ekli (I) sayılı Cetvel kapsamında ödenen iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı puanları “2.000 puan” artırımlı ödenir. Bu zamların ödenmesinde Kararnamede belirtilen sınırlar uygulanmaz. Halen temininde güçlük zammından yararlanmayan personel için 2.000 zam puanı esas alınır.
Hizmet kolu kapsamında çalışan kamu görevlilerine ikramiye ödemesi
MADDE 42- (1)Hizmet kolu kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında fiilen çalışan personele her yıl asgari ücretten az olmamak üzere kendi aylıkları tutarında (ek gösterge dahil) iki ikramiye verilir.
(2)İkramiye tarihleri kamu kurum ve kuruluşu ile yetkili Sendika tarafından müştereken belirlenir.
TÜİK Proje Kapsamlı Personelin gösterge rakamının düzenlenmesi
MADDE 43- (1)Türkiye İstatistik Kurumu emrinde proje süresiyle sınırlı olarak göreve devam eden personelinin ücretlerine esas gösterge rakamı 44.076 olarak belirlenmiştir.
Hizmet Kolumuzda yer alan kurumlarda görev yapan fizyoterapist, psikolog, diyetisyen ve hemşirelerin özel hizmet tazminatları
MADDE 44- (1) Hizmet Kolumuzda yer alan kurumların merkez ve taşra teşkilatında fizyoterapist, psikolog, diyetisyen ve hemşire unvanlı kadrolarda bulunanların 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvele göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 80 puan ilave edilir.
Gümrük Muhafaza sınır tazminatı
MADDE 45- (1)Ticaret Bakanlığın emrinde görev yapıp 3497 sayılı Kara Sınırlarının Korunması ve Güvenliğinin Sağlanması Hakkında Kanun kapsamında görev yapan personelin 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvele göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 80 puan ilave edilir.
İcra Memuru giyecek yardımı
MADDE 46- Sosyal Güvenlik Kurumunun işyeri dışında sahada fiili haciz görevini yerine getiren Sosyal Güvenlik Kurumu İcra Memuru kadrolarında görev yapan personel; Memurlara Yapılacak Giyim Yardımı Yönetmeliği’nde tanımlanan giyim yardımından, bu Yönetmeliğin 24/c fıkrasında yer alan İcra Memuru kadrosunda yer alanlar gibi yararlandırılır.
Operasyon tazminatı
MADDE 47- (1)Emniyet Genel Müdürlüğünde, Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında görev yapan ve fiilen operasyonlarda görevlendirilen personel de Emniyet Hizmetleri Sınıfı kapsamındaki personele ödenen tutarın yüzde 50’si oranında operasyon tazminatından yararlandırılır.
Bazı personelin tazminat oranları
MADDE 48- (1)17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvelin (F) Adalet Hizmetleri Tazminatı Başlıklı bölümünün;
a) 1. Sırasının (g) bendinin ikinci satırında yer alan “1-4 üncü derecelerden aylık alanlar” ibaresi çıkarılarak, birinci satırında yer alan “1-4üncü dereceli kadrolara atanmış olanlar” ibaresi, “1, 2 , 3 ve 4 üncü dereceden aylık alanlar” olarak uygulanır.
b) 3. Sırasının birinci satırında yer alan, “1-4 üncü derecelerden aylık alanlar” ibaresi, “1, 2 ve 3 üncü derecelerden aylık alanlar …. 75” olarak uygulanır. Aynı sıra kapsamına giren ve 4 üncü dereceden aylık alanların tazminat oranı yüzde 65 olarak uygulanır.
(2) 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvelin (F) Adalet Hizmetleri Tazminatı Başlıklı bölümünün mülga 2 nci sırası aşağıdaki şekilde uygulanır.
“2- Genel İdare Hizmetleri ve Yardımcı Hizmetler Sınıfları dışındaki diğer hizmet sınıflarına göre tazminat alanlardan;
- 1-4 üncü derecelerden aylık alanlara yüzde …… 22,
- 5-9 uncu derecelerden aylık alanlara yüzde …… 20,
- Diğer derecelerden aylık alanlara yüzde ……15”
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü personeli için fazla çalışma ücreti
MADDE 49- (1) İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele genel ve yerel seçimler ile kimlik, ehliyet ve pasaport hizmetleri sebebiyle fazla çalışma yaptırılmasının kararlaştırılması halinde, fiilen yaptırılan fazla çalışmalar karşılığında bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenir. Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara, yaptıkları fazla çalışma karşılığında diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz. Bu ödemeye ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir.
(2)Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir.
Bazı kadroların özel hizmet tazminatları
MADDE 50- (1)Gençlik ve Spor Bakanlığı emrinde sporcu eğitim merkezi müdürü, yurt müdürü, yurt müdür yardımcısı, gençlik merkezi müdürü, spor hizmetleri müdürü, yurt hizmetleri müdürü, gençlik hizmetleri müdürü ve gençlik ve spor il müdürü kadrosunda bulunanların 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvele göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 80 puan ilave edilir.
Bazı üst kurul çalışanlarına ilave ek ödeme
MADDE 51- (1) Büro, Bankacılık ve Sigortacılık hizmet kolunda yer alan ve 666 sayılı KHK öncesi ve sonrası göreve başlayan personel ayrımı bulunan kurum ve üst kurullarda görev yapan personelden 15.01.2012 tarihinden sonra göreve başlayan devlet memurlarının özel hizmet puanları, unvan ayrımı yapılmaksızın 200 puan artırımlı ödenir.
Adli personel yol gideri tazminatı
Madde 52 - 3717 sayılı Adli Personel ile Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol Gideri ve Tazminat Verilmesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanunun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanunun 2. Maddesinde düzenlenen yol giderleri tazminatlarındaki oranlar 200 puan artırımlı uygulanır.
Seçim günlerinde görevlendirilen YSK Kurum personeline yapılacak ödeme
MADDE 53- (1) Yüksek Seçim Kurulu tarafından Cumhurbaşkanlığı, milletvekili ve mahalli idareler genel seçim süreçlerinde kurum personeline yaptırılan tüm fazla çalışmalar ücretle karşılanır. Bu kapsamda yaptırılan çalışmalar karşılığı YSK tarafından belirlenen fazla çalışma ücreti kurum personeline %100 artırımlı olarak ödenir.
Yurt ücretlerinde indirim
MADDE 54- (1)Gençlik ve Spor Bakanlığı kadro ve pozisyonlarında görev yapan personelin yükseköğrenim gören çocukları yurt hizmetlerinden yüzde 50 indirimli faydalandırılır.
(2)Kurum çalışanlarının yükseköğrenim gören çocukları için kuruma bağlı yurtlarda %1 kontenjan ayrılır.
Valilik ve kaymakamlık personelinin fazla çalışma ücreti
MADDE 55- (1) Valilik ve kaymakamlıklarda görevli personele gerçekleştirdikleri fazla çalışma karşılığı bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenir. Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara, yaptıkları fazla çalışma karşılığında diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz. Bu ödemeye ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı personelinin yan ödemeleri ve tazminat oranları
MADDE 56- (1)Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı kadrolarında fiilen görev yapan ve 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar kapsamında zam ve tazminat ödemelerinden yararlanan personele, anılan Karara ekli (I) sayılı Cetvel kapsamında ödenen iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı puanları Ankara, İstanbul, İzmir illerinde görev yapanlara “3.000 puan”, bu iller dışında kalan büyükşehirlerde “2.500 puan” ve diğer illerde görev yapanlara “2.000 puan” artırımlı ödenir. Bu zamların ödenmesinde Kararnamede belirtilen sınırlar uygulanmaz. Halen temininde güçlük zammından yararlanmayan personel için 2.000 zam puanı esas alınır.
(2)Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı kadrolarında görev yapan ve 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar kapsamında zam ve tazminat ödemelerinden yararlanan personelin özel hizmet tazminatları 80 puan artırımlı ödenir.
Silah taşıma ruhsatı
MADDE 57- (1)Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarında görevli Jandarma Hizmetleri Sınıfı ve Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfı dışındaki devlet memurlarının harca tabi olmaksızın taşıma ruhsatlı silah hakkından yararlanması için çalışma yapılacaktır.
(2)Milli Savunma Bakanlığı ile Bakanlık kadro ve kuruluşlarında yer alan kurumlarda görevli 657 sayılı Kanuna tabi personelin harca tabi olmaksızın taşıma ruhsatlı silah hakkından yararlanması için çalışma yapılacaktır.
Servis hizmeti
MADDE 58- (1)İçişleri Bakanlığı tarafından büyükşehir il valiliklerinde görev yapan personeline işe geliş ve gidişlerinde servis hizmeti sağlanır. Servis hizmeti sağlanamayan personele, 2500 gösterge rakamının memur maaş katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık toplu taşıma ücreti ödenir. Bu yardımdan aynı usulde sözleşmeli personel de yararlanır.
Bazı personelin tazminat ve ek ödemeleri
MADDE 59- (1)Gençlik ve Spor Bakanlığında görev yapan antrenör, spor uzmanı, uzman, gençlik hizmetleri memuru ve sportif eğitim uzmanı kadrolarında görev yapanların özel hizmet tazminatı tutarları 80 puan artırımlı ödenir.
(2) Gençlik ve Spor Bakanlığında görev yapan sözleşmeli antrenör, spor uzamanı, uzman, gençlik hizmetleri çalışanı ve sportif eğitim uzmanı ek ödemeleri 80 puan artırımlı ödenir.
Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışındaki personele fazla çalışma ücreti verilmesi
MADDE 60- (1)3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunun Ek-21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan, “Emniyet hizmetleri sınıfına dâhil kadrolarda bulunan çarşı ve mahalle bekçilerine” ibaresi, “Emniyet hizmetleri sınıfına dâhil kadrolarda bulunan çarşı ve mahalle bekçileri ile diğer hizmet sınıflarına dâhil kadrolarda bulanan personele” şeklinde uygulanır.
Gümrük uzmanlığı ve ticaret denetmenliği
MADDE 61- (1)Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 44 üncü maddesine tabi gümrük uzman yardımcısı ve gümrük uzmanı kadroları oluşturulması ve bu kadrolara ilk etapta yapılacak özel bir sınavla 4 yıllık yüksekokul mezunu kurum personeli arasından atama yapılması için çalışma yapılacaktır.
(2)Ticaret Bakanlığı kadrolarında bulunan 4 yıllık yükseköğrenim görmüş ve Ticaret Denetmeni olabilmek için yaş ve öğrenim alanı şartları dışında mevzuatında öngörülen diğer şartları taşıyan personelin yapılacak kurum içi özel bir sınavla ticaret denetmeni kadrolarına atanması için çalışma yapılacaktır.
112 Çağrı karşılama personeline Tayın Bedeli verilmesi
MADDE 62- (1)112 Acil Çağrı Karşılama Merkezlerinde görev yapan İçişleri Bakanlığı personelinden Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin ek 2 nci maddesinden yararlanma imkânı bulunmayanlara, 22/6/1978 tarihli ve 2155 sayılı Kanuna göre tayın bedeli verilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline yiyecek yardımı
MADDE 63- (1)Meteoroloji Genel Müdürlüğü emrinde görev yapan kamu görevlilerinden Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğine göre yemekhane olmaması sebebiyle yararlanamayanlara öğle yemeği için kumanya yardımı verilir.
(2) 19/11/1986 tarihli ve 86/11220 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi kapsamında görev yapan personel içinse, öğle yemeği dışındaki yemek saatlerini de kapsayacak şekilde kesintisiz olarak görevlerine devam edenler aynı Yönetmelik hükümleri çerçevesinde ve öğle yemeği kumanyasından bağımsız olarak iki öğüne kadar ücretsiz kumanya yardımı verilir. Buna ilişkin usul ve esaslar Kurum ile hizmet kolunda yetkili sendika tarafından belirlenir.
Servis hizmeti
MADDE 64- (1)Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından personeline işe gidiş gelişlerde servis hizmeti sağlanır. Servis hizmeti sağlanamayan personele, 2500 gösterge rakamının memur maaş katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık toplu taşıma ücreti ödenir. Bu yardımdan aynı usulde sözleşmeli personel de yararlanır.
MSB’ye bağlı kurumlarda görev yapan sivil memurların sosyal tesislerden yararlandırılması
MADDE 65- (1)Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan Devlet memurları ve aileleri Orduevleri, Askeri gazinolar, Kışla gazinoları ve Vardiya yatakhaneleri ile Eğitim merkezlerinden yararlanır.
(2)Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan Devlet memurları ve ailelerine talep etmeleri halinde birinci fıkrada sayılan tesislerden yararlanabilmeleri için özel giriş kartı verilir.
Bazı il müdürlerinin ücret ve tazminat göstergeleri
Madde 66- (1) İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatında bulunan il nüfus ve vatandaşlık müdürü, il yazı işleri müdürü, il idare kurulu müdürü, il planlama ve koordinasyon müdürü, dernekler il müdürü(il sivil toplumla ilişkiler müdürü), il basın ve halkla ilişkiler müdürü ve il mahalli idareler müdürü (idare ve denetim müdürü) kadroları 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eki (II) sayılı Cetvelin 9 sıra nolu bölümüne Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü il müdürü kadrosundan sonra gelmek üzere eklenmiştir.
Nüfus ve Vatandaşlık uzmanlığına atanma
MADDE 67- (1)Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü emrinde görev yapan 657 sayılı Kanuna tabi 4 yıllık yüksekokul mezunu olan personelin kurum içi sınav sonucunda NVİ Uzmanı kadrolarına atanmasına yönelik çalışma yapılacaktır.
Emniyet Genel Müdürlüğü personeline koruyucu giyim yardımı verilmesi
MADDE 68- (1)Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra birimlerinde görev yapan yardımcı hizmetler sınıfı kapsamındaki personelden ambar, depo, matbaa, atölye, laboratuvar ve açık arazi şartlarında görev yapanlar ile bariyer taşıma işlerini yapanlara hizmetin gereği olarak görev esnasında giyilmesi gereken koruyucu giyim malzemesi ayni olarak verilir. Giyim malzemelerinin standartları ile hangi personele ne kadar süreyle verileceği ve nasıl muhafaza edileceği hususları ile bu malzemelerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar kurum ve hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.
Servis hizmeti
MADDE 69- (1) Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarda görev yapan kadrolu ve sözleşmeli personele işe geliş gidişleri için servis hizmeti sağlanır. Servis hizmeti sağlanamayan personele, 2500 gösterge rakamının memur maaş katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık toplu taşıma ücreti ödenir. Bu yardımdan aynı usulde sözleşmeli personelde yararlanır.
Emeklilikte silah taşıma ruhsatı
MADDE 70- (1) Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarında çalışan emniyet hizmetleri sınıfı personeli dışındaki diğer personel emekli olmaları halinde de harca tabi olmaksızın taşıma ruhsatlı silah hakkından faydalandırılırlar.
Hizmet Kolumuzda Koruma ve Güvenlik görevlileri için silah taşıma ruhsatı
MADDE 71- (1)Hizmet kolumuzda yer alan Bakanlık, kurum ve kuruluşlarda Koruma ve Güvenlik görevlisi kadrosunda görev yapan devlet memurlarının görev ve görev dışında harca tabi olmaksızın taşıma ruhsatlı silah hakkından yararlanması için çalışma yapılacaktır.
Yurt yönetim memurlarının kadro derecesi
MADDE 72- (1)Yurt yönetim memurları için 3. dereceli kadro ihdas edilmesi için çalışma yapılacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu personelinin özel hizmet tazminatı ve ek ödeme oranları
MADDE 73- (1)Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında çalışan personelin özel hizmet tazminatı oranları Ankara, İstanbul, İzmir illerinde görev yapanlara “100 puan”, bu iller dışında kalan büyükşehirlerde “90 puan” ve diğer illerde görev yapanlara “80 puan” artırımlı ödenir.
(2)Kurumda 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında görev yapan sözleşmeli personelin ek ödeme oranları Ankara, İstanbul, İzmir illerinde görev yapanlara “100 puan”, bu iller dışında kalan büyükşehirlerde “90 puan” ve diğer illerde görev yapanlara “80 puan” artırımlı ödenir.
112 Acil çağrı merkezlerinde görevli personele Servis hizmeti
MADDE 74- (1) İçişleri Bakanlığınca 112 Acil çağrı merkezlerinde görevli personele işe geliş ve gidişlerinde servis hizmeti sağlanır. Servis hizmeti sağlanamayan personele, 2500 gösterge rakamının memur maaş katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık toplu taşıma ücreti ödenir. Bu yardımdan aynı usulde sözleşmeli personel de yararlanır.
Dış göreve giden SGK denetmen ve denetmen yardımcılarına ödeme yapılması
MADDE 75- (1)Kurum hizmetlerinin ifası amacıyla harcırah verilmesini gerektirmeyecek şekilde il içinde dış görevlere gönderilen SGK denetmenleri ve yardımcılarına bir ayda 10 günü geçmemek üzere her gün için 300 memur aylık katsayısı tutarında ödeme yapılır.
Türkiye İstatistik Kurumu uzmanlığına atama
MADDE 76- (1)Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığında 657 sayılı Kanuna tabi 4 yıllık yüksekokul mezunu olan personelin kurum içi sınav sonucunda TÜİK uzmanı kadrolarına atanmasına yönelik çalışma yapılacaktır.
Dış göreve giden icra memurlarına ödeme yapılması
MADDE 77 - (1)Kurum hizmetlerinin ifası amacıyla harcırah verilmesini gerektirmeyecek şekilde il içinde dış görevlere gönderilen icra memurlarına bir ayda 10 günü geçmemek üzere her gün için 300 memur aylık katsayısı tutarında ödeme yapılır.
(2)Kurumda istihdam edilen sözleşmeli personel de memurlara ödenmekte olan fazla çalışma ve nöbet ücretinden aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanır.
Fazla çalışma ücreti
MADDE 78- (1)Ticaret Bakanlığı merkez teşkilatı kadro ve pozisyonlarında görevli personelden aylık ve ücretleri 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (II) ve (III) sayılı Cetvel kapsamında ödenmeyenlere 4458 sayılı Gümrük Kanununun 221 inci maddesi kapsamında aylık 5000 rakamının aylık katsayıyla çarpımı tutarında fazla çalışma ücreti ödenir.
Servis hizmeti
MADDE 79- (1)Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından büyükşehirlerde görev yapan personeline işe geliş ve gidişlerinde servis hizmeti sağlanır. Servis hizmetinin ekonomik olmadığı durumlarda bu personele mesai günleri bir gidiş, bir geliş esas alınarak aylık toplu taşıma kartı veya ücreti verilir.
Fazla çalışma ücreti ödenmesine esas gösterge rakamlarının yeniden belirlenmesi
MADDE 80- (1)Ticaret Bakanlığı personeline 4458 sayılı Gümrük Kanununun 221 inci maddesi uyarınca ödenen fazla çalışma brüt ücretinin ödenmesine esas alınan gösterge rakamlarının; ödemeye esas alınan gelirin elde edilmesine sağlanan katkı dikkate alınarak yeniden belirlenmesi konusunda çalışma yapılacaktır.
Koruyucu giyim malzemesi
MADDE 81- (1)Devlet Malzeme Ofisinde şantiye, atölye, laboratuvar, yer altı ve açık arazi şartlarında görev yapan personeline, hizmetin gereği olarak görev esnasında giyilmesi gereken koruyucu giyim malzemesi ayni olarak verilir. Giyim malzemelerinin standartları ile hangi personele ne kadar süreyle verileceği ve nasıl muhafaza edileceği hususları ile bu malzemelerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar ilgili kurum ve kuruluşlar ile bu hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.
İcra memurlarının kadro derecesi
MADDE 82 - (1)İcra memurlarının atanması amacıyla 3. dereceli icra memuru kadrosu ihdası için çalışma yapılacaktır.
Ticaret Bakanlığında piyasa denetimine giden personele “Denetim Tazminatı” ödenmesi
MADDE 83- (1) Piyasa denetimi ya da lisanslı depolarda ölçüm ve kontrol ile görevlendirilen Ticaret İl Müdürlükleri personeline denetime gittikleri gün başına 500 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme yapılır.
Servis hizmeti
MADDE 84- (1)Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından büyükşehirlerde görev yapan personeline işe geliş ve gidişlerinde servis hizmeti sağlanır. Servis hizmetinin ekonomik olmadığı durumlarda bu personele mesai günleri bir gidiş, bir geliş esas alınarak aylık toplu taşıma kartı veya ücreti verilir.
Giyim yardımı
Madde 85- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bünyesinde saha denetim ve kontrol hizmetlerini yerine getiren Sosyal Güvenlik Denetmeni ve Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı unvanları 09/10/1991 tarih ve 21016 sayı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Memurlara Yapılacak Giyim Yardımı Yönetmeliği”nin “ekli I ve II sayılı cetvel”lerine eklenerek bu unvanda görev yapan denetim ve kontrolle yetkili personele de giyim yardımı yapılır.
TUİK’de dış göreve giden personele ödeme
MADDE 86- (1)Türkiye İstatistik Kurumu memur ve sözleşmeli personelinden anket veya fiyat araştırması amacıyla harcırah verilmesini gerektirmeyecek şekilde il içinde dış görevlere gönderilen personele bir ayda 10 günü geçmemek üzere her bir gün için 400 memur aylık katsayısı tutarında ödeme yapılır.
Ticaret İl Müdürlüğü fazla çalışma ücreti
MADDE 87- (1)Ticaret İl Müdürlükleri emrinde görev yapan devlet memuru ve sözleşmeli personele gerçekleştirdikleri fazla çalışma karşılığı bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenir. Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara, yaptıkları fazla çalışma karşılığında diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz. Bu ödemeye ilişkin usul ve esaslar Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenir.
(2) Bu maddeye göre fazla çalışma ücreti ödenebilecek personel sayısı, mevcut kadrolu ve sözleşmeli personel sayısının %40’ını geçemez.
SGK Başkanlığında eczacıların ek ödemesi
MADDE 88- (1)Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı emrinde görev yapan eczacıların ek ödeme oranları 700 olarak uygulanır.
Milli Piyango İdaresi personeline KNOP tazminatı ödenmesi
MADDE 89- (1)Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünde görev yapan personele 1000 gösterge rakamının memuriyet taban aylığı katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın yüzde 10’u oranında aylık Karşılığı Nakit Olmayan Piyangolar tazminatı ödenir.
Emeklilikte silah taşıma ruhsatı
MADDE 90- (1) Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü kadrolarında çalışan Bölge Müdürü, Bölge Müdür Yardımcısı, Gümrük Müdürü ve Gümrük Müdür Yardımcısı unvanlı personel, emekli olmaları halinde de harca tabi olmaksızın taşıma ruhsatlı silah hakkından faydalandırılırlar.
Kamu Denetçiliği Kurumunda çalışan personelin özel hizmet tazminatları
MADDE 91- (1) Kamu Denetçiliği Kurumunda görev yapan devlet memurlarının 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvele göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 80 puan ilave edilir.
İŞKUR personeline dış görevler için ödeme
MADDE 92- (1)Kurum hizmetlerinin ifası amacıyla harcırah verilmesini gerektirmeyecek şekilde il içinde dış görevlere gönderilen personele bir ayda 10 günü geçmemek üzere her gün için 300 memur aylık katsayısı tutarında ödeme yapılır. İşgücü yetiştirme kursları ve toplum yararına çalışma ve staj programları denetimleri için bu madde kapsamında ödeme yapılmaz.
Sözleşmeli personelin mesleki kıdemi
MADDE 93- (1)Dışişleri Bakanlığı yurtdışı teşkilatında görev yapan sözleşmeli personelden pozisyon unvanı değişenlerin yeni pozisyonlarına ait sözleşme ücretinin belirlenmesinde sözleşmeli statüde geçen toplam hizmetleri dikkate alınır.
Ticaret Bakanlığında kooperatif genel kurullarında görevlendirilen personele ücret ödenmesi ile tüketici hakem heyetinde görevli raportörlere huzur ücreti ödenmesi
MADDE 94- (1)1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 87 nci maddesi kapsamında kooperatif genel kurullarında görevlendirilen personele anonim şirket genel kurullarında görevlendirilen bakanlık temsilcisine ödenen kadar ücret ödenir.
(2) Tüketici Hakem Heyetlerinde raportör kadrosunda görev yapan personele 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 71 inci maddesi kapsamında huzur ücreti ödenir.
İş ve meslek danışmanlarının tazminat ve ek ödeme oranları
MADDE 95- (1)İş ve meslek danışmanlarına 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli II Sayılı Cetvel kapsamında ödenecek tazminat oranları; 2 ve 3. dereceden aylık alanlar için yüzde 140, 4. dereceden aylık alanlar için yüzde 125, diğer derecelerden aylık alanlar için yüzde 100 olarak uygulanır.
(2)375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı Cetvele göre iş ve meslek danışmanı kadrolarında bulunanların yararlanmakta oldukları ek ödeme oranına 80 puan ilave edilir.
(3)2012/2665 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına İlişkin Karara göre sözleşmeli iş ve meslek danışmanı pozisyonlarında bulunanların yararlanmakta oldukları ek ödeme oranına 80 puan ilave edilir.
Yurtdışı sözleşmeli personelin eğitim yardımı
MADDE 96- (1)6004 Sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası hükmünden Dışişleri Bakanlığı yurt dışı teşkilatında görev yapan Türk uyruklu veya mavi kart hamili sözleşmeli personel de aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlandırılır.
(2)Aylık bazda ödenecek eğitim yardımı tutarının belirlenmesinde görev yapılan ülke için belirlenen yurt dışı sözleşmeli sekreter pozisyonu tavan ücreti esas alınır.
TUİK Arazi Tazminatı
MADDE 97- (1) Türkiye İstatistik Kurumu emrinde kadro ve pozisyonlarında bulunanlardan anket çalışmalarında fiilen dışarıda görevlendirilenlere döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere, fiilen çalıştıkları her gün için 200 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda arazi tazminatı ödenir.
Taşra teşkilatında sosyal sigorta uzmanlığı ihdası
MADDE 98- (1)Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 44 üncü maddesine tabi sosyal sosyal güvenlik uzman yardımcısı ve sosyal güvenlik uzmanı kadrosu ihdası ve ihdas edilecek bu kadrolara Kurumda görev yapan memurlar arasından da atama yapılması için çalışma yapılacaktır.
Sekiz yıla bir kademe uygulaması
MADDE 99- (1)657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca verilecek ilave kademe uygulamasında disiplin cezası alınmadan geçirilmesi gereken sekiz yıllık sürenin hesabında aynı Kanunun 4/B ve 4/C maddeleri kapsamında geçen hizmetler de dikkate alınır.
Meteoroloji personeline fazla çalışma ücreti ödenmesi
MADDE 100- (1)Meteoroloji Genel Müdürlüğü kadro ve pozisyonlarında görev yapan personele nöbet hizmeti dahil haftalık 40 saati aşan çalışma süreleri için fiilen yaptıkları fazla çalışma karşılığında yılı Bütçe Kanununda belirlenen saat ücretinin büyükşehirlerde on iki diğerlerinde on katı tutarında saat başına fazla çalışma ücreti ödenir.
(2)Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir.
Koruyucu giyim yardımı
MADDE 101- (1)Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Kolu kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların ambar, depo, matbaa, atölye, laboratuvar ve açık arazi şartlarında görev yapan personeline hizmetin gereği olarak görev esnasında giyilmesi gereken koruyucu giyim malzemesi ayni olarak verilir. Giyim malzemelerinin standartları ile hangi personele ne kadar süreyle verileceği ve nasıl muhafaza edileceği hususları ile bu malzemelerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar kurumlar ve hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.
TUİK’te görev yapan Ekonomistlerin zam ve tazminatları
MADDE 102- (1) 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (I) sayılı Cetvelin “(B) Teknik Hizmetler Bölümü’nün 4 üncü ve 5 inci sıralarında öğrenim durumları ve hizmet yılları dikkate alınarak öngörülen iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı puanları ile (II) sayılı Cetvelin “(E) Teknik Hizmetler” bölümünün 1 inci sırasının (c) bendi ile 2 nci sırasında öğrenim durumları ve dereceler itibarıyla öngörülen tazminat ve ek tazminat oranları, kadroları teknik hizmetler sınıfına dahil Ekonomist unvanlı kadrolarda bulunan Devlet memurları için de uygulanır. Bunlara anılan Bakanlar Kurulu Kararının diğer bölümlerinde belirlenmiş olan zam ve tazminatlar ödenmez.
Koruyucu gıda yardımı
MADDE 103- (1)Tayın bedeli alan personel hariç, Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Kolu kapsamında yer alan kurum ve kuruluşların hizmet birimlerinden zehirli, gazlı ve radyasyonlu ortamlarda bilfiil çalışan personele, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve bu hizmet kolunda yetkili sendikanın görüşleri dikkate alınarak kurum ve kuruluşlarca tespit edilen koruyucu gıda maddeleri, iş yerlerinde tüketilmesi kaydıyla gıda yardımı olarak verilir. Gıda yardımının cinsi, miktarı ve hangi görevleri yürütenlere verileceğine ilişkin usul ve esaslar ilgili kurum ve kuruluşlar ile bu hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir ve bir örneği belirlemeyi müteakip bir ay içinde Hazine ve Maliye Bakanlığına gönderilir.
Tayın bedeli gösterge rakamının artırılması
MADDE 104- (1)2155 sayılı Bazı Kamu personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanun kapsamında ödenen tayın bedeli gösterge rakamı, hizmet kolu kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarındaki personel için 6.000 olarak uygulanır. Bu ödemeden sözleşmeli personel de aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanır. Tayın bedeli alan personelden kurum yemekhanesinden alınabilecek yemek ücreti tayin bedelinin 22 iş gününe bölümünden fazla olamaz.
4C’den 4/B’ye geçenlerin geçmiş hizmetleri
MADDE 105- (1)2011 ve 2013 yıllarında çıkarılan KHK’larla 657 sayılı DMK’nın 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamındaki sözleşmeli personel pozisyonlarına geçirilenlerden 7433 sayılı Kanun çerçevesinde devlet memurluğuna atananların, bu Kanunun 4 üncü maddesinin mülga (C) fıkrası kapsamında tahsis edilmiş geçici personel pozisyonlarında iş sonu tazminatı ödenmiş süreleri hariç olmak üzere iş sonu tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir.
Dış görevler için ödeme
MADDE 106- (1)Vergi dairesi personelinden Kurum hizmetlerinin ifası amacıyla harcırah verilmesini gerektirmeyecek şekilde il içinde dış görevlere gönderilen personele bir ayda 10 günü geçmemek üzere her gün için 300 memur aylık katsayısı tutarında ödeme yapılır.
2006/10344 Sayılı Karar kapsamındaki tazminatlar
MADDE 107- (1)Hizmet kolu kapsamındaki tüm bakanlık, kurum ve kuruluşlarda görev yapan şube müdürü, il müdür yardımcısı, ilçe müdürü ve şef kadrosunda görev yapanların 17.04.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli cetvellere göre yararlanma oldukları tazminat oranları 80 puan artırımlı ödenir.
Şef kadrosunda bulunanların yan ödemelerinin eşitlenmesi
MADDE 108- (1) Büro, Bankacılık ve Sigortacılık hizmet kolunda yer alan kurum ve kuruluşlarda veri hazırlama ve kontrol işletmeni bulunmaktayken şef kadrolarına atananlar yönünde 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı eki (1) sayılı Cetvelde öngörülen İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammı puanları, bu kurum ve kuruluşlarda daktilograf veya memur kadrolarında bulunmaktayken şef kadrolarına atananlar için de uygulanır.
SGK İcra Memurlarının Tazminatı
MADDE 109- 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) Sayılı Cetvele göre İcra Memurlarına yararlanmakta oldukları ek ödeme oranına 45 puan ilave edilir.
Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Kolunda görev yapan memurlarının kadro derecesi
MADDE 110- (1) Büro, Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Kolunda Genel İdare Hizmetleri Sınıfında görev yapan devlet memurlarına 3. dereceli kadro ihdas edilmesi için çalışma yapılacaktır.
Mahkeme uzmanlığı, müdür yardımcısı ve şef kadrosu
MADDE 111- (1)Yargı reformu kapsamında ihdas edilecek mahkeme uzmanı kadrolarına yapılacak ilk atamaların Bakanlık teşkilatı içinde 4 yıllık fakülte ya da Bakanlığın görev alanına ilişkin 2 yıllık yüksek okullardan mezun personelin katılacağı kurum içi sınav sonucunda başarılı olanlar arasından yapılması için çalışma yapılacaktır.
(2) Adliyelerde müdür yardımcısı ve şef kadrosu ihdası için çalışma yapılacaktır.
MSB sivil personeli için fazla çalışma ücreti
MADDE 112- (1) Milli Savunma Bakanlığı ile Bakanlık kadro ve kuruluşlarında yer alan kurumların kadrolarında yer alan Devlet memurlarına mesai saatleri dışında fiilen yapılan çalışmalar karşılığında bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenir. Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara, yaptıkları fazla çalışma karşılığında diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz. Bu ödemeye ilişkin usul ve esaslar Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenir.
(2) Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir.
TBMM personeli fazla çalışma ücreti
MADDE 113- (1) TBMM Genel Sekreterliği kadrolarında yer alan ve kendilerine maktu fazla çalışma ödenmeyen devlet memurlarına mesai saatleri dışında fiilen yapılan çalışmalar karşılığında, bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenir. Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara, yaptıkları fazla çalışma karşılığında diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz. Bu ödemeye ilişkin usul ve esaslar TBMM Genel Sekreterliği tarafından belirlenir.
Asayiş tazminatı ve zam puanları
MADDE 114- (1)2803 Sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun Asayiş Tazminatı başlıklı 21 inci maddesinin birinci fıkrası ile 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanununun 16 ncı maddesi ile düzenlenmiş olan Asayiş Tazminatı kapsamında bu Komutanlıklarda görev yapan sivil memurlara da en yüksek Devlet memuru aylığının (Ek gösterge dâhil) yüzde 30’u oranında ödeme yapılır.
(2)Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı kadrolarında görev yapan ve 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar kapsamında zam ve tazminat ödemelerinden yararlanan personele, anılan Karara ekli (I) sayılı Cetvel kapsamında ödenen iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı puanları Ankara, İstanbul, İzmir illerinde görev yapanlara “3.000 puan”, bu iller dışında kalan büyükşehirlerde “2.500 puan” ve diğer illerde görev yapanlara “2.000 puan” artırımlı ödenir. Bu zamların ödenmesinde Kararnamede belirtilen sınırlar uygulanmaz. Halen temininde güçlük zammından yararlanmayan personel için 2.000 zam puanı esas alınır.
Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri personeli için fazla çalışma ücreti
MADDE 115- (1) Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının taşra teşkilatı personelinden (Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü merkez teşkilatında emeklilik işlemlerinin fiilen yürütüldüğü birimlerde çalışanlar dahil) iş yoğunluğu diğerlerine göre daha fazla olan birimlerde görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele gerçekleştirdikleri fazla çalışma karşılığı bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenir. Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara, yaptıkları fazla çalışma karşılığında diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz. Bu ödemeye ilişkin usul ve esaslar Sosyal Güvenlik Başkanlığınca belirlenir.
Dış görevler için yol ücreti
MADDE 116 - (1)Gençlik ve Spor Bakanlığı personelinden Kurum hizmetlerinin ifası amacıyla harcırah verilmesini gerektirmeyecek şekilde il içinde dış görevlere gönderilen personele, ulaşım giderlerini karşılamak üzere her bir görev için 150 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında yol ücreti nakdi olarak ödenir. Buna ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ve hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.
(2)Gençlik ve Spor Bakanlığında bu kapsamda görev yapan sözleşmeli personel de memurlara ödenmekte olan bu haktan aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanır.
Emniyet Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı personeline servis hizmeti verilmesi
MADDE 117- (1) (1)Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından büyükşehirlerde görev yapan personeline işe geliş ve gidişlerinde servis hizmeti sağlanır. Servis hizmeti sağlanamayan personele, 2500 gösterge rakamının memur maaş katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık toplu taşıma ücreti ödenir. Bu yardımdan aynı usulde sözleşmeli personel de yararlanır.
Adalet hizmetleri sınıfı oluşturulması
MADDE 118- (1)657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesindeki Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı, Emniyet Hizmetleri Sınıfı ve Din Hizmetleri Sınıfına benzer şekilde Adalet Bakanlığı ile diğer yargı kurumlarında görev yapan 657 sayılı devlet memurları için "Adalet Hizmetleri Sınıfı” tesis edilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Antrenör, spor uzmanı, uzman, gençlik hizmetleri memuru ve sportif eğitim uzmanlarına tayın bedeli verilmesi
MADDE 119- (1)Gençlik Spor Bakanlığında görev yapan antrenör, spor uzmanı, gençlik hizmetleri memuru, uzman ve sportif eğitim uzmanlarından Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin ek 2 nci maddesinden yararlanma imkanı bulunmayanlara, 3289 sayılı Kanun’un 14 üncü maddesinde sayılan özel hesap gelirlerinden karşılanmak üzere 22/6/1978 tarihli ve 2155 sayılı Kanuna göre tayın bedeli verilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından belirlenir.
Sosyal Güvenlik Kurumu İcra Memuru Büyükşehir tazminatı
MADDE 120- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında görevli büyükşehirlerde görev yapan İcra Memurlarına, özel hizmet tazminatı ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca yararlandıkları ek ödemeleri Madde (109 )’da teklif edilen oranlara ilaveten 20 puan artırımlı ödenir.
Gümrük ambar memurları
MADDE 121- (1)Ticaret Bakanlığı kadrolarında görevli Ambar Memurlarının iş riski zammı 2000 puan olarak uygulanır.
İŞKUR personeli için fazla çalışma ücreti
MADDE 122- (1)Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü kadro ve pozisyonlarında görev yapan personelden normal mesai saatleri dışında fazla çalışma yapanlara bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenir. Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara, yaptıkları fazla çalışma karşılığında diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz. Bu ödemeye ilişkin usul ve esaslar Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir.
(2) Bu maddeye göre fazla çalışma ücreti ödenebilecek personel sayısı, mevcut kadrolu ve sözleşmeli personel sayısının %40’ını geçemez.
Kurum içi il planlama uzmanlığı
MADDE 123- (1)İçişleri Bakanlığı kadrolarında görev yapan ve mali ve sosyal hakları 657 sayılı Kanun kapsamında olan ve dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu personelden öğrenim ve yaş koşulu dışında diğer şartları taşıyanların il planlama uzmanı kadrolarına atanabilmesi için kurum içi uzmanlık sınavı açılması konusunda çalışma yapılacaktır.
İcra Kâtibi özel hizmet tazminatı
MADDE 124- (1)17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) sayılı cetvelde zabıt katibi kadrolarında bulunanlar için öngörülen özel hizmet tazminatı aynı derece ve oranlarla Adalet Bakanlığı icra katibi kadrosu için de uygulanır.
Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine bağlı taşra birimlerinde görev yapan personelin fazla çalışma ücretleri
MADDE 125- (1) 3289 sayılı Kanunun Ek 16. maddesine göre Gençlik ve spor il müdürlüklerine bağlı olarak kurulan gençlik merkezi, genç ofis, yurt, kamp, spor tesisi, sporcu eğitim merkezi, Türkiye olimpik hazırlık merkezleri ve diğer birimlerde fiilen görev yapan memur ve sözleşmeli personelden sayısı 24.000’i aşmamak üzere gerçekleştirdikleri fazla çalışma karşılığı bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenir. Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara, yaptıkları fazla çalışma karşılığında diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz. Bu ödemeye ilişkin usul ve esaslar Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından belirlenir.
(2)Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir.
Yurtdışı sözleşmeli personele sıla bileti
MADDE 126- (1)6004 Sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrası hükmünden Dışişleri Bakanlığı yurt dışı teşkilatında görev yapan Türk uyruklu veya mavi kart hamili sözleşmeli personel de aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlandırılır.
Bazı personelin özel hizmet tazminatları
MADDE 127- (1)Ticaret Bakanlığında görev yapan Bölge Amirlerinin özel hizmet tazminatları 65 puan, Kısım Amirlerinin özel hizmet tazminatları 10 puan, Gümrük Muayene Memuru ve Gümrük Muhafaza Memurlarının özel hizmet tazminatları 40 puan artırımlı olarak ödenir.
Sözleşmeli adliye çalışanlarının ek ödemeleri
MADDE 128- (1)Adalet hizmetleri tazminatı Bakanlık merkez teşkilatı ile Hakimler ve Savcılar Kurulu ve Adalet Akademisi’nde 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında görev yapan sözleşmeli personelin ek ödemeleri Ankara, İstanbul, İzmir illerinde görev yapanlara “100 puan”, bu iller dışında kalan büyükşehirlerde “90 puan” ve diğer illerde görev yapanlara “80 puan” artırımlı ödenir.
Yurtdışı sözleşmeli personele yeşil pasaport hakkı verilmesi
MADDE 129- (1)Dışişleri Bakanlığının Yurtdışı teşkilatında görev yapan sözleşmeli personele, emekli olduklarında yeşil pasaport verilmesi için gerekli çalışma yapılacaktır.
Emniyet sivil personeli için fazla çalışma ücreti
MADDE 130- (1) Emniyet Genel Müdürlüğünde emniyet hizmetleri sınıfı dışındaki diğer hizmet sınıflarına dâhil kadrolarda bulunan Devlet memurlarına mesai saatleri dışında fiilen yapılan çalışmalar karşılığında bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenir. Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara, yaptıkları fazla çalışma karşılığında diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz. Bu ödemeye ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir.
Eczacıların Ek Ödeme kesintisi ve Ek Ödeme oranlarının yeniden düzenlenmesi
MADDE 131- Sosyal Güvenlik Kurumu Eczacılarının Ek Ödeme kesintisinin düzeltilmesi ve Ek Ödeme oranlarının yeniden düzenlenmesi için Kurumca çalışma yapılacaktır.
Göç İdaresi Başkanlığı geri gönderme merkezlerinde fazla çalışma ücreti
MADDE 132- (1) Göç İdaresi Başkanlığının taşra teşkilatı kadro ve pozisyonlarında bulunanlardan, Başkanlık birimlerince işletilen geri gönderme merkezlerinde görev yapanlara, mesai saatleri dışında fiilen yapılan çalışmalar karşılığında, bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenir. Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara, yaptıkları fazla çalışma karşılığında diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz. Bu ödemeye ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir.
(2) Fazla çalışmanın akşam 8 ile sabah 6 arasında yapılması halinde fazla çalışma ücreti %50, hafta sonu ve resmi tatiller ile milli ve dini bayramlarda yapılması halinde %100 artırımlı ödenir.
Keşif, İcra, İflas ve Tespit ödemesi
MADDE 133- 3717 sayılı Kanun çerçevesinde, keşif, icra, iflas ve tespit işlemleri sebebiyle Harçlar Kanunu’nun 123. Maddesi çerçevesinde tahsilatı yapılan keşif harcının tümü, keşfe katılan tüm personele dağıtılır.
İş sonu tazminatı
MADDE 134- (1)Türkiye Büyük Millet Meclisi İdari teşkilatında 6253 sayılı Kanunun 30 uncu maddesine göre açıktan istihdam edilen sözleşmeli personelden görev süresi sona erenlere, görev yapmakta olduğu pozisyon unvanı itibariyle, Devlet Memurları Kanununa göre girebilecekleri hizmet sınıfındaki aynı veya benzeri kadro unvanı esas alınarak hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personele 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesi tutarını geçmemek üzere, çalışılan her tam hizmet yılı için ayrılış tarihindeki hizmet sözleşmesinde yazılı aylık brüt ücret tutarında iş sonu tazminatı ödenir. Ayrıca bu personel işsizlik sigortası kapsamına alınarak işsizlik sigortası ödemesinden yararlandırılır.
SGK’da görev yapanların zam ve tazminatları
Madde 135- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı kadrolarında fiilen görev yapan ve 17.04.2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar kapsamında zam ve tazminat ödemelerinden yararlanan personele, anılan karara ekli 1 sayılı Cetvel kapsamında ödenen iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı puanları “3.000 puan” artırımlı ödenir. Bu zamların ödenmesinde bu Kararnamede belirtilen sınırlar uygulanmaz.
Ek ödeme tutarının fazla çalışmanın brüt tutarından mahsup edilmesi
MADDE 136- (1)Ticaret Bakanlığı personeline 4458 sayılı Gümrük Kanununun 221 inci maddesi uyarınca ödenen fazla çalışma brüt ücretinin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi kapsamında unvanları için belirlenen ek ödeme tutarına tekabül eden kısmından gelir vergisi alınmaz ve bu miktar gelir vergisi matrahına dâhil edilmez.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığına ait bazı kadroların özel hizmet tazminatları
MADDE 137- (1)Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı emrinde grup müdürü, vergi dairesi müdürü, vergi dairesi müdür yardımcısı, defterdar yardımcısı, personel müdürü, personel müdür yardımcısı, muhasebe müdürü, mal müdürü, sayman, sayman yardımcısı, müdür ve müdür yardımcısı kadrosunda kadrolarda bulunanların 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvele göre yararlanmakta oldukları tazminat oranları Ankara, İstanbul, İzmir illerinde görev yapanlara “100 puan”, bu iller dışında kalan büyükşehirlerde “90 puan” ve diğer illerde görev yapanlara “80 puan” artırımlı ödenir.
Emanet bürosunda görev yapan zabıt kâtiplerinin iş riski tazminatları
MADDE 138- Adalet Bakanlığı emanet bürolarında Zabıt Kâtibi kadrosunda görev yapanların İş Riski Tazminatları %50 artırımlı ödenir.
MSB sivil memurların hukuki durumları
MADDE 139- Milli Savunma Bakanlığı ile Bakanlık kadro ve kuruluşlarında yer alan kurumlarda görevli 657 sayılı Kanuna tabi personelin hukuki durumlarının değerlendirilmesi için 2026 Yılı sonuna kadar hizmet kolunda genel yetkili sendikanın katılımıyla çalışma yapılacaktır.
Gençlik ve Spor Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında çalışan personelin özel hizmet tazminatları
MADDE 140- (1)Gençlik ve Spor Bakanlığında merkez ve taşra teşkilatında görev yapan devlet memurlarının 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvele göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 80 puan ilave edilir.
112 Çağrı karşılama personeline yiyecek yardımı
MADDE 141- (1)112 Acil Çağrı Karşılama Merkezlerinde görev yapan İçişleri Bakanlığı personelinden Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğine göre yemekhanesi olmayanlara veya kurulan yemek servislerinden kurum dışında fiilen yerine getirilen görevler sebebiyle yararlanma imkânı olmayanlara öğle yemeği için, öğle yemeği dışındaki yemek saatlerini de kapsayacak şekilde kesintisiz olarak görevlerine devam edenler için ise aynı Yönetmelik hükümleri çerçevesinde ve öğle yemeği kumanyasından bağımsız olarak iki öğüne kadar ücretsiz kumanya yardımı verilir.
Sertifika sahibi personelin İMD kadrolarına atanması(İŞKUR)
MADDE 142- (1)Türkiye İş Kurumunda münhal bulunan iş ve meslek danışmanı kadrolarına atama yapılmasında iş ve meslek danışmanlığı mesleki yeterlilik belgesine sahip olan memurlara öncelik verilir.
Çocuk Koruma Kanununa Göre Yapılan Ödemelerin Artırımlı Ödenmesi
Madde 143- 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun "Giderlerin Karşılanması" başlıklı 41. maddesinin (h) bendinin ikinci fıkrasında yer alan gösterge rakamları, %200 artırımlı olarak uygulanır.
MSB ile Bakanlık kadro ve kuruluşlarında yer alan kurumlarda görevli memurların zam puanları
MADDE 144- (1)Milli Savunma Bakanlığı ile Bakanlık kadro ve kuruluşlarında yer alan kurumların (Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları) kadrolarında görev yapan ve 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar kapsamında zam ve tazminat ödemelerinden yararlanan personele, anılan Karara ekli (I) sayılı Cetvel kapsamında ödenen iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı puanları Ankara, İstanbul, İzmir illerinde görev yapanlara “3.000 puan”, bu iller dışında kalan büyükşehirlerde “2.500 puan” ve diğer illerde görev yapanlara “2.000 puan” artırımlı ödenir. Bu zamların ödenmesinde Kararnamede belirtilen sınırlar uygulanmaz. Halen temininde güçlük zammından yararlanmayan personel için 2.000 zam puanı esas alınır.
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı personeline sosyal denge tazminatı ödenmesi
MADDE 145- (1)Büyükşehir statüsündeki illerde teşkilat, görev ve yetkileri 3152 sayılı Kanunun 28/A maddesinde düzenlenen kamu tüzel kişiliğini haiz ve özel bütçeli bir kuruluş olan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarında fiilen görev yapan personeli kapsayacak şekilde hizmet kolunda yetkili sendika ve ilgili il valisi arasında sosyal denge sözleşmesi imzalanarak bu personele en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yüzde 100’üne kadar sosyal denge tazminatı ödenir.
Dış görevler için ödeme
MADDE 146- (1)Gençlik ve Spor Bakanlığı personelinden Kurum hizmetlerinin ifası amacıyla harcırah verilmesini gerektirmeyecek şekilde il içinde dış görevlere gönderilen personele bir ayda 10 günü geçmemek üzere her gün için 300 puan aylık katsayı tutarında ödeme yapılır.
(2)Bakanlık emrinde görev yapan sözleşmeli personel de aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanır.
(3)Buna ilişkin usul ve esaslar Gençlik ve Spor Bakanlığı ve hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.
Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması
MADDE 147- (1) (1)Büro, Bankacılık ve Sigortacılık hizmet kolunda yer alan kurumlarda yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılarak, bu sınıfta görev yapan personelden;
Mesleki ve teknik öğrenime sahip olanlar (aşçı, güvenlikçi, itfaiyeci, kaloriferci, laborant yardımcısı, matbaacı, kuaför, berber, teknisyen yardımcısı gibi) “Teknik Hizmetler Sınıfına”,
Mesleki ve teknik öğrenime sahip olmayan diğer personel ise “Genel İdare Hizmetleri Sınıfına” geçirilir.
Adalet Bakanlığı fazla çalışması
MADDE 148- (1) Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı ile Bakanlığa bağlı icra dairelerinde görev yapan bulunan yapan memurlar ile sözleşmeli personele mesai saatleri dışında fiilen yapılan çalışmalar karşılığında, gerçekleştirdikleri fazla çalışma karşılığı bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenir. Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara, yaptıkları fazla çalışma karşılığında diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz. Bu ödemeye ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığı tarafından belirlenir.
(2) Bu maddeye göre fazla çalışma ücreti ödenebilecek personel sayısı toplam Devlet memuru ve sözleşmeli sayısının %30’unu geçemez.
Sosyal Güvenlik Kurumu personelinin zam puanları
MADDE 149- (1)Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı kadrolarında fiilen görev yapan ve 17.04.2006 tarihli ve 2006/1045 4 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar kapsamında zam ve tazminat ödemelerinden yararlanan personele, anılan Karara ekli (I) sayılı Cetvel kapsamında ödenen iş güçlüğü ve temininde güçlük zammı puanları Ankara, İstanbul, İzmir illerinde görev yapanlara “3.000 puan”, bu iller dışında kalan büyükşehirlerde “2.500 puan” ve diğer illerde görev yapanlara “2.000 puan” artırımlı ödenir. Bu zamların ödenmesinde Kararnamede belirtilen sınırlar uygulanmaz. Halen temininde güçlük zammından yararlanmayan personel için 2.000 zam puanı esas alınır.
Bölge Amirlerinin zam ve tazminatları ile Özel hizmet tazminatları
MADDE 150- (1)17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara eki cetveller ile 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli cetvellerde Müdür Yardımcısı kadrosu için öngörülen zam ve tazminatlar ile özel hizmet tazminatları aynı derece ve oranlarla Bölge Amiri kadrosu için de uygulanır.
Yurtdışı sözleşmeli personelin ücret artışı
MADDE 151- (1)Yurtdışı teşkilatında görevli sözleşmeli personel ücretlerinin ilgili ülke yaşam maliyetleri ile meslek personeli aylıkları dikkate alınarak yeniden belirlenerek, bu personelin maaşları bulundukları ülke özelinde gerçekleşen enflasyon ve diğer faktörler dikkate alınarak her yıl yeniden belirlenmesi için çalışma yapılacaktır.
Kurum içi il istihdam uzmanlığı sınavı
MADDE 152- (1)İŞKUR kadrolarında görev yapan lisans düzeyinde öğrenime sahip personelden usul ve esasları hizmet kolunda yetkili sendika ile Kurum tarafından belirlenecek sınav sonucunda başarılı olanların il istihdam uzmanı kadrolarına atanması konusunda çalışma yapılacaktır.
Silah taşıma ruhsatı
MADDE 153- (1)Göç İdaresi Genel Müdürlüğünde Koruma ve Güvenlik görevlisi kadrosunda görev yapan devlet memurlarının harca tabi olmaksızın taşıma ruhsatlı silah hakkından yararlanması için çalışma yapılacaktır.
Ücretsiz yemek hakkı
MADDE 154- (1)Yükseköğrenim öğrenci yurtlarında görev yapan devlet memurları, öğlen yemeği ile nöbet veya fazla mesaiye kalmaları halinde diğer öğünlerde öğrenciler için sunulan yemek hizmetinden (öğle yemeği, akşam yemeği ve sabah kahvaltısı) ücret ödemeksizin yararlanır. Buna ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ile hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.
Seçim günlerinde görevlendirilen valilik ve kaymakamlık personeline ödeme yapılması
MADDE 155- (1)Cumhurbaşkanlığı, milletvekili ve mahalli idareler genel seçimlerinin yapıldığı günlerde valilik ve kaymakamlıklarda seçimlere bağlı olarak mesaiye çağrılan personele 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 182 nci maddesi kapsamında İl ve İlçe Seçim Kurullarında görevlendirilen memurlara (başka kurum personeli olup görevlendirilenler) ödenen tutarda ödeme yapılır.
Koruyucu giyim malzemesi
MADDE 156- (1)Ticaret il müdürlüklerinde piyasa denetimi ve lisanslı depo işletmeleri denetimi için görevlendirilen personele hizmetin gereği olarak giyilmesi gereken koruyucu giyim malzemesi ayni olarak verilir. Koruyucu giyim malzemesinin standartları, hangi personele ne kadar süreyle verileceği ve nasıl muhafaza edileceği hususları ile bu malzemelerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ve bu hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.
Uzman ve Spor uzmanlarının özel hizmet tazminatı
MADDE 157- (1)Gençlik ve Spor Bakanlığında merkez ve taşra teşkilatında spor uzmanı ve uzman unvanlı kadrolarda bulunanların 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) sayılı Cetvele göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 80 puan ilave edilir.
SGK denetmenlerinin tazminat ve ek ödemeleri
MADDE 158- (1)Sosyal Güvenlik Kurumu denetmen ve denetmen yardımcılarının, 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar uyarınca yararlanmakta oldukları denetim tazminatı 20 puan, özel hizmet tazminatı 30 puan; 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca yararlandıkları ek ödemeleri 80 puan artırımlı ödenir.
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı personeline koruyucu giyim yardımı verilmesi
MADDE 159- (1)Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarında görevli memur ve sözleşmeli personelden açık arazi şartlarında görev yapanlara hizmetin gereği olarak giyilmesi gereken koruyucu giyim malzemesi ayni olarak verilir. Koruyucu giyim malzemesinin standartları, hangi personele ne kadar süreyle verileceği ve nasıl muhafaza edileceği hususları ile bu malzemelerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ve bu hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.
Muhakkik görevi verilenlerin Harcırah Kanunu hükümlerinden faydalandırılmaları
MADDE 160- (1) Gençlik ve Spor Bakanlığında görev yapan yönetici, gençlik ve spor uzmanı ve araştırmacıların idari inceleme, araştırma ve soruşturma görevleri için gündelik, konaklama ve yol masrafları; 6245 sayılı Harcırah Kanunun 33. maddesinde Türkiye düzeyinde teftiş, denetim ve inceleme yetkisine haiz bulunan denetim elemanları esas alınarak karşılanır.
640 sayılı KHK kapsamında görev yapan personele silah tazminatı
MADDE 161- (1) Ticaret Bakanlığın emrinde görev yapıp 640 sayılı KHK kapsamında görev esnasında silah taşıma zorunluluğu bulunan personele 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvele göre dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranları 80 puan artırımlı ödenir.
Servis hizmeti
MADDE 162 - (1)Adalet Bakanlığı tarafından büyükşehirlerde görev yapan personeline işe geliş ve gidişlerinde servis hizmeti sağlanır. Servis hizmetinin ekonomik olmadığı durumlarda bu personele mesai günleri bir gidiş, bir geliş esas alınarak aylık toplu taşıma kartı veya ücreti verilir.
(2) Birinci fıkranın uygulanmasında aylık toplu taşıma kartı bedeline, toplu taşıma sisteminin işleyişi nedeniyle ikamet ettiği mahalle bağlı olarak işe geliş ve gidişlerinde birden fazla toplu taşıma aracını aktarma yapmak suretiyle kullanmak zorunda olan personelle sınırlı olmak üzere, mesai günleri bir gidiş ve bir geliş için birer aktarma bedeli de dahil edilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu Denetmen ve Denetmen Yardımcıları Makam Tazminatı
MADDE 163- Sosyal Güvenlik Kurumu Denetmen ve Denetmen Yardımcılarına, 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek-9 Maddesi kapsamında, yürüttükleri denetim, inceleme ve araştırma görevlerinin niteliği, iş yükü ve risk düzeyi dikkate alınarak makam ve görev tazminatı ödenmesi hususunda çalışma yapılacaktır.
Bazı personele İlave Ödeme
MADDE 164- (1) Hizmet kolumuzda yer alan Bakanlık, kurum ve kuruluşlar emrinde memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bekçi-bakıcı, hizmetli, şoför ile koruma ve güvenlik görevlisi kadrolarında görev yapanların özel hizmet tazminatlarına 80 puan ilave edilir.
(2)Ayrıca, Bakanlık emrinde destek personeli, büro personeli ve koruma ve güvenlik personeli pozisyonlarında görev yapan sözleşmeli personelin ek ödeme oranlarına 80 puan ilave edilir.
Mali hizmetler sınıfı oluşturulması
MADDE 165- (1)657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesindeki Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı, Emniyet Hizmetleri Sınıfı ve Din Hizmetleri Sınıfına benzer şekilde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile diğer kurumların mali hizmetler alanında görev yapan 657 sayılı devlet memurları için "Maliye Hizmetler Sınıfı” tesis edilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü koruyucu giyim malzemesi
MADDE 166- (1)Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Kalibrasyon merkezi, atölye, laboratuvar, yer altı ve açık arazi şartlarında görev yapan personeline, hizmetin gereği olarak görev esnasında giyilmesi gereken koruyucu giyim malzemesi ayni olarak verilir. Giyim malzemelerinin standartları ile hangi personele ne kadar süreyle verileceği ve nasıl muhafaza edileceği hususları ile bu malzemelerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar ilgili kurum ve kuruluşlar ile bu hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.
SGK Denetmelerine Giyecek Yardımı
MADDE 167- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bünyesinde saha denetim ve kontrol hizmetlerini yerine getiren Sosyal Güvenlik Denetmeni ve Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı unvanlarının 09/10/1991 tarih ve 21016 sayı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Memurlara Yapılacak Giyim Yardımı Yönetmeliği”nin “ekli I ve II sayılı cetvel”lerine eklenerek bu unvanda görev yapan denetim ve kontrolle yetkili personele de giyim yardımı yapılması yönünde çalışma yapılacaktır.
İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatı personeline sosyal denge tazminatı ödenmesi
MADDE 168- (1)İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatı valilik ve kaymakamlıklar emrinde fiilen görev yapan personeli kapsayacak şekilde en yüksek Devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) tutarında sosyal denge tazminatı ödenebilmesi için çalışma yapılacaktır.
Kurum personeline ödeme
MADDE 169- (1)Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın denetim ve diğer faaliyetleri sonucu elde edilen ve özel bütçeye gelir olarak kaydedilen idari para cezalarının %10’u, kurum emrinde fiilen görev yapan personele eşit miktarda her ay maaşlarıyla birlikte ödenir.