YENİ İŞÇİNİN PRİMİ 5 YIL DEVLETTEN
3 yıl içinde işsizliği azaltmayı hedefleyen hükümetin yeni istihdam paketi hazır. Genç istihdamının teşvik edildiği pakette, devrim niteliğinde yenilikler var. İşte 7 Önemli değişiklik.
ÖNDER YILMAZ, GüLçİN üSTüNün haberi
İŞTE YENİ YILDA MASAYA YATIRILACAK İSTİHDAM PAKETİ:
18-29 yaşındakilerin primi 5 yıl devletten
İstihdam paketi, yeni yılın ilk Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacak. Paket, genç istihdamını teşvik ederken, eski hükümlü çalıştırma zorunluluğunun kaldırılmasını içeriyor. Bakan Faruk çelik, "İstihdam neşteri hazır" dedi.
çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının uzun süredir üzerinde çalıştığı, istihdam üzerindeki vergi yükünden kıdem tazminatına, zorunlu istihdamdan nitelikli işgücü yetiştirilmesine kadar pek çok konuyu içeren, "istihdam paketi" son aşamaya geldi. 18-29 yaş arasında ilk kez işe gerinlerin SSK işveren primlerinin 5 yıl Hazine tarafından Ödenmesini, eski hükümlü çalıştırma zorunluluğunun kaldırılmasını içeren paketi, yılbaşından sonra sosyal tarafların gÖrüşüne sunulacak.
çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk çelik, Milliyetin sorularını yanıtlarken, Başbakan Yardımcısı Cemil çiçekin yeni yılın ilk işi olarak açıkladığı istihdam paketini, "işsizliğe vurulacak neşter" olarak nitelendirdi. Pakette kadınlar için pozitif ayrımcılığı içeren net hükümler olmamasına rağmen, kadın istihdamındaki engellerin kaldırılacağını kaydeden çelik şÖyle dedi:
"Mevcut düzenlemelere gÖre belirli sayının üzerinde kadın çalıştıran işyerlerinde emzirme odası bulundurmak ve kreş açmak zorunlu. Bu yükümlülük kadın çalışan sayısının daha düşük tutulmasına yol açıyor. Bu zorunluluğun kaldırılmasıyla işyerlerinde kadın çalışan sayısının artırılmasının Önü açılmış olacak."
Spor tesisi kurma zorunluluğuna da değinen çelik, "İşveren sanayi arsasının üzerine futbol sahası mı, yoksa istihdamı artıracak sanayi tesisi mi yapacak?" diye sordu. çelik, bu gibi mecburiyetleri kaldırılarak istihdamın Önünü açan kÖklü değişiklikler yapılacağını kaydetti.
Kıdem tazminatına formül
Kıdem tazminatı konusunda çeşitli alternatifler hazırlandığını ve Bakanlar Kuruluna bu şekilde sunulacağını belirten çelik, "Maaşa eklenmesifon oluşturulması gibi tüm alternatifler sosyal taraflarla bir araya gelinerek netleştirilecek. Bu düzenlemenin, kıdem tazminatının kaldırılması şeklinde takdim edilmesi doğru değil" dedi. Türkiyenin Önemli sorunlarının birisinin işsizlik değil, nitelikli işgücü olduğunu vurgulayan çelik, işsizlik fonundaki 30 milyar YTLnin bir kısmının İş-Kura aktarılarak iş garantili nitelikli eleman yetiştirme kurslarının açılmasının ÖngÖrüldüğünü kaydetti. çelik şunları sÖyledi:
"Bütün olarak bakıldığında bu paket işsizliğe neşter olacak. Bir taraftan kayıtdışılığı Önlerken, diğer taraftan istihdamın Önündeki engeller kalkacak. 2008 çalışanlar ve işverenler açısından olumlu adımların atıldığı yeni bir yıl olacak. İşsizlik oranını yüzde 6-7lere indirebilirsek, toplumda ciddi rahatlama olur. Türkiye bunu başaracak güçtedir."
Pakette 7 Önemli değişiklik yer alıyor
3 yıl içinde işsizliğin belirgin düzeyde azaltılmasını hedefleyen pakette yer alan düzenlemeler şÖyle:
Şartlı destek
Hükümetin yeni istihdam paketini Milliyete değerlendiren Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, kıdem tazminatına ilişkin düzenleme yapılmasına tepki gÖsterdi. "Kıdem tazminatı tartışma konusu yapılmamalı" diyen Kumlu, tazminatlara dokunulması halinde genel grev kararı alacaklarını ifade etti. Kumlu, "Fon oluşturulması, tazminatların maaşlara eklenmesi ya da başka bir formüle tümüyle karşıyız" dedi. Mevcut yasadaki zorunlu istihdamla ilgili hükümlerin korunmasını istediklerini vurgulayan Kumlu, 18-29 yaş arası gençlerin işveren priminin devletçe Ödenmesi konusuna ise şartlı destek verdi. Uygulamanın istihdamı artıracağını dile getiren Kumlu, "Bu tür teşviklerde sendikalı işçi istihdam edilmesi koşulunun da getirilmesi bizim taleplerimiz arasında. çünkü bu hem kayıtdışı ekonomiyi azaltacak, hem de sendikal Örgütlülüğün güçlenmesini sağlayacaktır" dedi
(HABER7)