Vergi Haftası, Hak İhlallerinin Son Bulmasına Vesile Olsun
Bilindiği üzere her yıl Şubat ayının son haftası Vergi Haftası olarak kutlanmaktadır. Ülke genelinde Vergi Haftası farklı etkinliklerle kutlanırken; devletin bütçesini yapan, ülkemiz gelirlerinin büyük bir bölümünü oluşturan vergileri toplayan, harcamalarını kontrol eden Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanları, maalesef Vergi Haftasını kutlayamamaktadır. Çünkü Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanlarının uğradıkları hak kayıpları vergi haftasının kutlanmasının önüne geçmiştir.
Ülke ekonomimizin can damarı olan vergi gelirlerinin düzenli olarak toplanması çok önemlidir. Bu kutsal ve büyük görev Maliye çalışanları tarafından yerine getirilmektedir. Gelir ve gider hesaplamalarında en küçük bir aksama yaşansa ülkemizin her alanı olumsuz yönde etkilenmektedir.
Maliye çalışanları, ülkemiz ekonomisi için, vatandaşlarımız için, geleceğimiz için gece gündüz demeden, mesai mevhumu gözetmeden büyük bir titizlikle çalışmaktadır. Milyarlarca vergiyi tahsil eden, ekonomiye yön veren Maliye çalışanları, önemli görevler icra etmesine rağmen maalesef emeklerinin karşılığını alamamaktadır.
Mali ve özlük haklarda geriye gidişler, ödenmeyen fazla mesai ücretleri, bir türlü açılmayan sınavlar, ödenmeyen ek ödemeler ve daha birçok haksızlık nedeniyle çalışanların moral ve motivasyonu bozulmuş, çalışma barışı yok edilmiştir.
Yeni Türkiye yolunda emin adımlarla yürümek istiyorsak, bölgemizde ve dünyada daha da güçlenmek istiyorsak, ekonomimizin daha üst seviyelere çıkmasını istiyorsak öncelikle ülkemizin ekonomisinin başında bulunan maliye ve gelir idaresi çalışanlarının sorunlarını ortadan kaldırmalıyız.
Bunun için:
- Vergi Haftası, bundan böyle ‘Vergi ve Çalışanları Haftası’ olarak kutlanmalı, çalışanlara birer maaş ikramiye verilmelidir.
- Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanlarının ek gösterge ve özel hizmet tazminatı puanları arttırılmalıdır.
- Kurum içi Gelir Uzmanlığı ve Defterdarlık Uzmanlığı özel sınavları yeniden açılmalıdır. Sınavlar bir defaya mahsus olarak değil, ihtiyaç duyulduğunda açılabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, artık bu mağduriyete son verilmelidir.
- Fazla mesai yapan tüm birimlerdeki çalışanlara fazla mesai ücreti ödenmelidir.
- Maliye Bakanlığı’nın gider bölümünde olduğu gibi Gelir İdaresi Başkanlığı’ndaki yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personele de görevde yükselme sınavı açılmalıdır.
- Şoför kadrosunda çalışan personele veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosu sınavsız verilmelidir.
- Büyükşehirlerde görev yapan çalışanlara büyükşehir farkı verilmelidir.
- Gelir İdaresi Başkanlığı’ndaki şehit yakınları terörle mücadele kanunu kapsamında tahsillerine uygun kadrolara sınavsız atandı. Aynı uygulama, Maliye Bakanlığı’nda da hayata geçirilmelidir.
Daha önce Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde bulunduğu için çalışanların sorunlarını yakından bilen şu andaki Maliye Bakanı Naci Ağbal çalışanların sesini duymasını bekliyoruz. Bakan Ağbal, Maliye ve Gelir İdaresi’nde çalışma verimliliğini, moral motivasyonunu arttırmak için yukarıda belirttiğimiz talepleri dikkate almalıdır.
Bu talepler, en kısa sürede uygulamaya konulmalıdır. Çünkü bunlar kurum için, devlet için ekstra bir külfet getirmemektedir.
Bu taleplerimiz yerine getirildiği takdirde, çalışma barışı yeniden sağlanmış olacak, Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanlarının ülkemiz ekonomisine katkısı artarak devam edecektir.
Büro Memur-Sen olarak bu duygu ve düşüncelerle Vergi Haftasını kutluyor, Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanları lehine olumlu adımlar atılacağını ümit ediyoruz.