05 Şubat 2008, Salı
TÜRBAN GÖRÜŞMESİ BAŞLADI
Geçen hafta Cuma günü Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen yüksekÖğretimde başÖrtü serbestisi ile ilgili AK Parti ve MHPnin ortak teklifinin Genel Kurul gÖrüşmeleri saat 15.00te başlandı.
Oturumu Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil yÖnetiyor.
AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, anayasa değişikliğini gÖrüşmek için toplanan, Meclis gündemi ve çalışma saatlerinin değiştirilmesi ile ilgili, Meclis Genel Kuruluna hitap etti.
Daha sonra partisi adına sÖz alan DSP Milletvekili Emrehan Halıcı kürsüde yaptığı konuşmada, "Siyaset türbandan elini çeksin. Her iki tarafta çeksin. Biz sosyal demokrat parti olarak Özgürlüklerden yanayız. Ben şahsen Örtülü kızlarımızın üniversitede eğitim hakkının engellenmesine karşıyım." dedi.
Anayasa değişiklik teklifi
AK Parti ve MHPli milletvekillerince verilen Anayasa değişikliği teklifiyle, Anayasanın, "Kanun Önünde eşitlik" başlıklı 10uncu maddesinde, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi eklendiği son fıkrası, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun Önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" şeklinde değiştiriliyor.
Teklif, Anayasanın "Eğitim ve Öğrenim hakkı ve Ödevi" başlıklı 42nci maddesine, "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksekÖğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" şeklinde yeni bir fıkra eklenmesini ÖngÖrüyor.
Anayasa değişikliği teklifinin son maddesi de yürürlüğü düzenliyor.
DüZENLEME NE GETİRECEK?
Anayasanın 42nci maddesi
II. Eğitim ve Öğrenim hakkı ve Ödevi
MADDE 42. – Kimse, eğitim ve Öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.
Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.
Eğitim ve Öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına gÖre, Devletin gÖzetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve Öğretim yerleri açılamaz.
Eğitim ve Öğretim hürriyeti, Anayasaya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz.
İlkÖğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.
Özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esaslar, Devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla düzenlenir.
Devlet, maddî imkânlardan yoksun başarılı Öğrencilerin, Öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar. Devlet, durumları sebebiyle Özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır.
Eğitim ve Öğretim kurumlarında sadece eğitim, Öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez.
Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve Öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve Öğretilemez.
Eğitim ve Öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve Öğretim yapan okulların tâbi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası andlaşma hükümleri saklıdır.
Formül ne getiriyor: 42nci maddenin birinci fıkrasına "kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple" ve ikinci fıkrasına, "... ve kullanılmasının sınırları" ibareleri ekleniyor.
Bu durumda maddenin birinci ve ikinci fıkraları şÖyle düzenleniyor: "Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve Öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları, kanunla tespit edilir ve düzenlenir."
Anayasanın 10uncu maddesi
X. Kanun Önünde eşitlik
MADDE 10. – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gÖzetilmeksizin kanun Önünde eşittir.
(Ek: 7.5.2004-5170/1 md.)Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun Önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.
Formül ne getiriyor: 10ncu maddesinin son fıkrasına, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi ekleniyor.
Buna gÖre, maddenin son fıkrası şÖyle düzenleniyor: "Devlet organları ve idari makanları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinin yararlanmasında kanun Önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır."
YÖK Kanununun ek 17nci maddesi
Ek Madde 17 - Yürürlükteki Kanunlara aykırı olmamak kaydı ile; YüksekÖğretim Kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir.
Formül ne getiriyor: Değişiklik Önerisinde "başın nasıl Örtüleceği" açıkça tarif ediliyor. Ek 17nci maddede, "Yürürlülükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yüksek Öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir" fıkrasına şu düzenleme yapılıyor:
"Hiç kimse, başının Örtülü olması sebebiyle yüksekÖğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yÖnde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın Örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir."
GÖRüŞMELERİN ŞEKLİ
Teklifin tümü üzerindeki gÖrüşmeler tamamlandıktan sonra, maddelerine geçilmesi için gizli oylama yapılacak.
Daha sonra, 3 maddeden oluşan teklifin maddeleri üzerinde ayrı ayrı gÖrüşme yapıldıktan sonra gizli oylamaları gerçekleştirilecek.
Teklifin tümü üzerindeki gÖrüşmelerde, siyasi parti grupları ile hükümet adına yapılan konuşmalar 20şer dakika, milletvekillerinin kişisel gÖrüşlerini açıkladığı konuşmalar da 10ar dakika olacak.
Teklifin maddeleri üzerindeki konuşma süreleri ise tümü üzerindeki sürenin yarısı ile sınırlı tutulacak.
AK Partide kadınlar konuşacak
AK Parti, Genel Kurul’da yapılacak Anayasa değişikliği oylaması Öncesi türbanın yüksekÖğretimde serbest bırakılması konusunun savunmasını kadın milletvekillerine yaptıracak.
AK Parti adına kürsüye Güldal Akşit, Ayşenur Bahçekapılı ve Nursuna Memecan çıkması bekleniyor..
İkinci tur gÖrüşmeler 9 Şubatta
Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur gÖrüşmesi, ilk tur gÖrüşmeler tamamlandıktan sonra en erken 48 saat sonra yapılabiliyor.
Bu nedenle ikinci tur gÖrüşmeler 9 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilecek. İkinci tur gÖrüşmede, yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik Önergeleri ele alınacak, bir madde üzerinde birinci turda değişiklik Önergesi verilmemişse ikinci turda da ilgili madde ile ilgili Önerge verilemeyecek.
Anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin ve tümünün kabulü, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyu ile mümkün olabilecek.
Birinci turda gerekli çoğunlukla (330) kabul oyu alamayan bir madde, ikinci turda da en az (330) oy alamazsa reddedilmiş sayılacak
http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=298381
http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=298381
İçerik 1439 kez listelendi