TOPLU GÖRÜŞMELERİN ÜÇÜNCÜ TURU YARIN DA DEVAM EDECEK
Yaklaşık 1 milyon 600 bin memuru ilgilendiren toplu gÖrüşmelerin üçüncü turu sona erdi. GÖrüşmelerde sendikaların genel sorunları, talepleri ve ücret konusu tartışıldı. Toplu GÖrüşmeleri Büro Memur-Sen adına Genel Mevzuat ve Toplu GÖrüşme Sekreteri Abdulvahit Ergün takip etti.
Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu toplantıya girişte yaptığı açıklamada, sendikaların genel anlamda sorunlarının tartışılacağını dile getirerek, Diyanet-Sen ile ilgili taleplerin sunumunun yapılacağını kaydetti. Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası’nın çıkarılmasını talep edeceklerini vurgulayan Aksu, cami imam evlerinin oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Masai ücreti ile ilgili sıkıntılarını da Kurul’a sunacaklarını vurgulayan Aksu, cami temizliğinin de Mali İdareler tarafından yapılması gerektiğin sÖyledi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veda ziyaretlerinin başladığını hatırlatan Aksu, “Geçen hafta Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, sivil toplum Örgülerini ziyaret etti. Aynı jesti Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den de bekliyoruz” diye konuştu.
Basının “Toplu gÖrüşmelerden nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?” sorusu üzerine olumlu sonuç çıkmasını umduklarını belirten Aksu, müzakelere hazır olduklarını sÖyledi.
Saat 10.00da başlayan memur toplu gÖrüşmelerine Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu GÖrüşme Sekreteri M. Hadi Erdoğmuş, Diyanet-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bayraktutar, Diyanet-Sen Genel Mevzuat ve Toplu GÖrüşme Sekreteri Zeki çolak, Bem-Bir-Sen Genel Eğitim ve Mevzuat Sekreteri Recai Karslı katıldı.
Toplantının sabahki bÖlümünde, Diyanet-Sen ve diğer 4 sendika, hizmet kollarına ilişkin sorunları ve talepleriyle ilgili sunum yaptılar. Taraflar toplu gÖrüşmelerde mutabık kalınan konular ile sendikaların taleplerinin hayata geçirilmesiyle ilgili çalışma yapmak üzere bir komisyon kurulması konusunda gÖrüş birliğine vardılar.
Kamu işveren Kurulu üyeleri, bu konuda Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde bir daire başkanlığı kurulmasıyla ilgili yasa tasarısının hazırlanarak Başbakanlığa gÖnderildiği bilgisini verdi. Taraflar, kurulması kararlaştırılan komisyonun, daire başkanlığı oluşturuluncaya kadar bütün yıla yayılan bir çalışma yapmasını kararlaştırdılar. Diyanet-Sen ve diğer yetkili sendikaların sunumlarını sunmasının ardından saat 12.30’da toplu gÖrüşmelere ara verildi.
Saat 14.00’da başlayan toplantının Öğleden sonraki bÖlümünde, mali ve sosyal haklarla ilgili kurulan komisyonun hazırladığı rapor tarafların gÖrüşüne sunuldu. Toplu gÖrüşmelerin üçüncü turunun ardından Başbakanlık Merkez Bina Önünde Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve yetkili sendika başkanları ile likte açıklama yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, gÖrüşmede yetkili sendikaların hizmet kollarına ilişkin talep ve beklentileriyle ilgili bilgi verdiğini sÖyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Konfederasyonların taleplerini genel bütçe açısından 5.3 milyar YTLden 10.6 milyar YTLye kadar uzanan bir çerçeve içerisinde değerlendirebiliriz dedi. Toplantıda gelen bir talebi değerlendirdikleri bilgisini veren Şahin, yılda sadece bir kez yapılan 15 günlük toplu gÖrüşme sürecine bağlı kalmaksızın tüm yıl boyu çalışacak bir komisyonun kurularak, bu taleplerin takibinin benimsendiğini ifade etti. Şahin buna gÖre, Başbakanlık Müsteşarı başkanlığındaki Yüksek İdari Kurul bünyesinde oluşturulacak bir komisyonun, sendikaların taleplerini takip edeceğini, bunların karşılanması konusunu da izleyerek kamu personelinin sorunlarının çÖzümünde yardımcı olunacağını bildirdi.
Şahin, mali ve sosyal hakların, toplu gÖrüşmelerin en Önemli maddesini oluşturduğunu vurguladı. Konfederasyonların gelecek yıl için maaş ve ücretlerde ne gibi iyileştirmeler beklediklerini yazılı olarak bildirdiklerini anlatan Şahin, bu konuda kurulan komisyonun çalışmasını bitirerek raporunu bugün heyete sunduğunu sÖyledi. Şahin, her iki konfederasyonun da farklı bakış açıları ve yaklaşımları olduğunu dile getirerek, ortaya çıkan mali tablonun Kamu İşveren Kurulu tarafından ne nispette karşılanabileceği konusunun Önem arz ettiğini belirtti. Şahin, bu konuyla ilgili Kamu İşveren Kurulu Başkanı olarak ve hükümet adına bu çalışmaları yürüten bakan olarak konfederasyonlardan makul bir süre talep ettiğini kaydetti.
Şahin, İlgili bakan arkadaşlarımızla bir araya gelerek konfederasyonlarımızın taleplerini 2008 yılı mali bütçe açısından değerlendireceğiz. Muhtemelen, bu çalışmamızı da Pazartesi sabah yapacağız toplantıda ele alacağız diye konuştu. Toplu gÖrüşmelere yarın devam edeceklerini ifade eden Şahin, demokratik haklar ve geçmiş yıllarda ele alınan taleplerle ilgili olarak kurulan komisyonların çalışmalarını bu toplantıda ele alacaklarını kaydetti.
Şahin ayrıca, Özelleştirme kapsamında istihdam edilen personelin durumunun değerlendirilmesinin konfederasyonlar tarafından gündeme getirildiğini dile getirdi. Şahin, masada Özelleştirme idaresi yetkilileri bulunmasa da yarın bir yetkiliyi davet ederek bu konuyla ilgili sendika ve konfederasyonların ile getireceği hususları gÖrüşmeyi kararlaştırdıklarını kaydetti. Toplu gÖrüşmelerin, şu ana kadar olgun, yapıcı bir havada devam ettiğini sÖyleyen Şahin, gÖrüşme sonucunda masada mutabakat metni imzalayarak ayrılmak istediklerini belirtti.
Konuşmasının ardından bir gazetecinin, konfederasyonların mali konulardaki taleplerine ilişkin sorusunu yanıtlarken Şahin Konfederasyonların talepleri 5.3 milyar YTLden 10.6 milyar YTLye kadar uzanan bir çerçeve içerisinde değerlendirebiliriz. Genel bütçe içerisine giren talepleri. Buna hükümet olarak yaklaşımımız nedir? Nasıl bir değerlendirme yapacağız. Bunu ilgili bakan arkadaşlarımızla oturup konuştuktan ve konuyu masaya getirdikten sonra sizlerle paylaşabilirim. Ancak taleplerin, en azından merkezi bütçe açısından parasal karşılığının bu çizgide olduğunu ifade etmek isterim diye konuştu.
Şahin, Sizin yaptığınız bir hesaplama var mı? sorusuna Hayır. Ben daha hiçbir hesaplama yapmadım yanıtını verdi. Bakan Şahin, kendisinin masada bulunuşunun kamu işveren kurulu başkanı sıfatını yanı sıra hakem olmaya Özen gÖsterdiğini, her iki tarafın taleplerini bir araya getirerek bir çÖzüm yolu bulma konusunda taraflara yardımcı olmaya çalıştığını kaydetti.