18 Ağustos 2008, Pazartesi
TOPLU GÖRÜŞMELERİN BİRİNCİ TURU TAMAMLANDI
21 Ağustos Perşembe
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleştirilen gÖrüşmelere, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Enerji-Bir-Sen Genel Başkanı ve Memur-Sen Genel Toplu GÖrüşme ve Mevzuat Sekreteri Hacı Bayram Tonbul, yetkili sendikalarımızdan Diyanet –Sen Genel Başkanı ve Memur-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Ahmet Yıldız, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Türkiye Kamu Sen yÖneticileri, Kamu İşveren Kurulu üyeleri ve sendika temsilcileri katıldı.
GÖrüşmelerden Önce Memur-Sen Genel Merkezi Önünde toplanan konfederasyona bağlı sendika üyelerimiz, Memur Sen Toplu GÖrüşme Heyeti ile birlikte, Başbakanlığa kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Konfederasyon yÖneticileri, sendika başkanları, sendikalarımızın yÖnetim kurulu üyeleri ve üyelerimizin katıldığı yürüyüşte yol boyunca “Toplu SÖzleşme Anayasal Hakkımız”, “Ek Ödemede Adalet”, “Grevli Toplu SÖzleşmeli Sendika Yasası”, “Sadaka Değil Hakkımızı İstiyoruz”, “Memura Siyaset Hakkı İstiyoruz” yazılı dÖvizler taşındı.
Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Önce Milli Müdafaa Caddesi’nde kitlesel basın açıklaması, sonra da Başbakanlık Önünde basın açıklaması yaptı ve Avrupa Birliği normları çerçevesinde kamu çalışanlarına grevli, toplu sÖzleşmeli sendika hakkı tanınmasını talep ettiklerini sÖyledi
Kamu çalışanlarının enflasyona ezdirilmediği yaklaşımına katılmadıklarını dile getiren Gündoğdu, maaş artışında enflasyon oranının yanında büyümeden pay istediklerini kaydetti.
Bakanlar Kurulu’na verilen ‘eşit işe eşit ücret’ yetkisini Önemsediklerini anlatan Gündoğdu, bu kapsamda kamu çalışanlarına 15 Ağustos’tan itibaren en az 100 YTL, 1 Ocak 2009’dan itibaren yine en az 100 YTL Ödenmesini talep ettiklerini ifade etti.
SÖzleşmeli personelin kadroya alınmasını, bu sağlanana kadar eş tayini, askerlik dÖnüşü işe başlama gibi sorunlarının çÖzülmesini isteyen Gündoğdu, “Bekar bir memurun maaşının ek Ödemelerle birlikte 1301 YTL’ye yükseltilmesini talep ediyoruz. Evli, iki çocuk sahibi ve eşi çalışmayan memura ise 1.461 YTL istiyoruz. Bu açlık sınırının üzerinde yoksulluk sınırının bir hayli altında ama Türkiye’nin pastası içerisinde makul bir talep” diye konuştu.
Saat 14.00’de başlayan ve yaklaşık iki saat süren toplu gÖrüşmelerde Genel Başkan Ahmet Gündoğdu taleplerini tek tek rakamlarla açıkladı. Türkiye’nin demokratikleşmesi ve millet iradesinin Öncelenmesi için milleti kucaklayan, Özgürlükleri genişleten yeni bir anayasa yapılmasını Öneren Gündoğdu, yeni anayasayla birlikte memurlara grevli-toplu sÖzleşmeli sendika yasası verilmesini dile getirdi. Memur maaşlarının enflasyona ezdirmeme kriterinin yetersiz olduğunu, ekonomin 4.5 büyüdüğüne işaret eden Gündoğdu, büyümeden pay istediklerini iletti. Mali ve Özlük haklarla ilgili konfederasyonun taleplerini sıralayan Gündoğdu, taban aylığa 30 YTL zam yapılmasını istedi. Sadece sendika üyesi olanlara Ödenmek kaydıyla 25 YTL toplu gÖrüşme primi verilmesini Öneren Gündoğdu, çalışanlar için gelir vergisi oranlarında 5 puan indirilmesini, eş yardımının 121 YTL’ye çıkarılmasını, çocuk yardımının sayı sınırlaması getirilmeden 25 YTL’ye yükseltilmesini, her memura 55 YTL yiyecek yardımı yapılmasını teklif etti. Eşit işe eşit ücret ilkesi gereği 15 Ağustos’ta 100 YTL, 1 Ocak 2009’da 100 YTL olmak üzere 200 YTL ek Ödeme zammı yapılmasını isteyen Gündoğdu, 4/B’lilerin kadroya alınmasını, kadroya alıncaya kadar tayin, askerlik dÖnüşü işe başlama, eş tayini gibi sorunlarının çÖzülmesini gündeme getirdi. Toplantıda Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, mali ve sosyal hakların Öncelikli ele alınmasını, geçmiş yıllarda mutabakat altına alınan ancak uygulanmayan konuların toplu gÖrüşme masasında ele alınmasını, sendikal haklar ve demokratikleşme konusunda da çalışma başlatılmasını istedi. KEY Ödemeleri konusunda yaşanan sıkıntıları toplu gÖrüşmeye taşıyan Gündoğdu, yaklaşık 3 milyon kişinin hakkını ya eksik ya da hiç alamadığını belirterek, konunun ciddiyetle takip edilmesini istedi.
Konuşmaların tamamlanmasından sonra şu üç komisyonun kurulmasına karar verildi: ‘Mali ve Sosyal Haklar Komisyonu’, ‘Geçmiş Yıllara İlişkin Mutabakat Altına Alınan Konuların Değerlendirilmesi, çalışma Şartlarının İyileştirilmesi, Her Statüdeki Personelin Sorunları ve Özelleştirme Uygulamasından Kaynaklanan Problemler Komisyonu’ ve ‘ Sendikal ve Demokratik Haklar Komisyonu’
Gündoğdu, sendikal ve demokratik haklar komisyonunun kurulmasını, toplu gÖrüşmeli rica yasasından kurtulup paydaş olma adına Önemli bulduklarını ifade etti.
Öte yandan KEY hesaplarında yaşanan sıkıntıların ilgili kurumlarla gÖrüşülerek çÖzülmesi kararlaştırıldı.
Toplu gÖrüşmenin ilk oturumunun ardından Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Memur- Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Türkiye Kamu- Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ortak bir basın açıklaması yaptı. Bakan Başesgioğlu, sendikaları sosyal ortak olarak gÖrdüklerini belirterek, sorunların masada çÖzümünü Önemsediklerini ifade etti. Genel Başkan Ahmet Gündoğdu ise, Kamu İşveren Kurulu’nun hazırlık yapmadan geldiğini belirterek, 21 Ağustos’ta yapılacak ikinci gÖrüşmeye Kamu İşveren Kurulu’nun makro ve mikro bütün ekonomik verilerle ve net bir teklifle masaya gelmeleri gerektiğini sÖyledi. Memurlara 15 Ağustos’tan geçerli olmak üzere Ödenecek ek Ödeme zammını Önemsediklerini belirten Gündoğdu, 1 Ağustos’ta en az 100 YTL, 1 Ocak’ta yine en az 100 YTL ek Ödeme zammı yapılması konusunda gÖrüşlerini yineledi.
Toplum gÖrüşmelerin ikinci turu 21 Ağustos Perşembe günü Saat 10:30 da başlayacak.
İçerik 1220 kez listelendi