TALEPLERİMİZİN HAYATA GEÇMESİ VE KAZANIMLARIMIZIN İADESİ İÇİN GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZ YÜRÜYÜŞÜMÜZ BAŞLADI
Gasp edilen kazanımlarımızın iadesi, taleplerimizin kazanıma dönüşmesi için başlatacağımızı eylem planımızın son aşaması, Bolu-Ankara yürüyüşü teşkilatımızın güçlü desteği ile bugün başladı. Enerji Bir-Sen ve Ulaştırma Memur-Sen’in de yürüme eylemimize katılması ve destek olmasıyla, Genel Başkanımız Yusuf Yazgan, Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul ve Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Kenan Çalışkan Bolu Valilik Meydanı’nda ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasının ardından Bolu’dan Ankara’ya kadar sürecek yürüyüşümüz başladı.
Basın toplantısında konuşan Genel Başkanımız Yusuf Yazgan, tasarruf tedbirlerinin açıklanmasıyla başlattığımız eylemlilik sürecimizin son aşaması için Bolu’da olduğumuzu hatırlatarak, Büro Memur-Sen olarak; gasp edilen kazanımlarımızın geri verilmesi, sözü verilen taleplerimizin kazanıma dönmesi ve kamu görevlilerini ilgilendiren taleplerimizin karşılanması için eylemlerle sesimizi duyurmaya, haklı taleplerimizi dile getirdiğimizi kaydetti.
İlk olarak Toplu Sözleşme İkramiyesi’nin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle yaşanan mağduriyeti dile getirdiğimizi ve bu mağduriyetin giderilmesi için çağrıda bulunduğumuzu belirten Yazgan, “3600 Ek göstergenin, birinci dereceye gelen bütün memurlara verilmesini istedik. Devletin en üst makamlarınca verilen sözlerin tutulması için çağrıda bulunduk. Daha sonra tasarruf genelgesiyle kamu görevlilerine yaşatılan mağduriyete dikkat çektik. Toplu sözleşme kazanımımız olan servis hizmetinin tasarruf genelgesine kurban edilmemesi için tepkimizi ortaya koyduk. Fazla çalışma, resmi tatil ve bayram günlerinde yapılan çalışmaların karşılığının ödenmesi çağrısında bulunduk. Her meslek grubunu şiddetten korumak için özel yasalar çıkarmak yerine, kamu görevlilerinin tamamının şiddetten korunması için tek bir yasal düzenleme yapılmasını istedik. Kamuda mülakatın kaldırılmasını, liyakatın esas alınmasını istedik. Kamu görevlilerine kira yardımı yapılmasını istedik. Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılmasını istedik” şeklinde konuştu.
Bu taleplerimiz için taleplerimizi içeren yaka kokartı takma eyleminin ardından ülke genelinde kitlesel basın açıklaması ve taleplerimizi içeren imza kampanyası düzenlediğimizi belirten Yazgan, “Taleplerimiz karşılanıncaya kadar eyleme devam edeceğiz.” Dedi.
Toplu Sözleşme İkramiyesi talebimizin hayata geçmesi için ilk adımın TBMM’de atıldığını da söyleyen Genel Başkanımız Yazgan, “Yola çıkarken öncelikli taleplerimiz içinde yer alan, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi’nin yeniden ödenmesi konusundaki ısrarlı talep ve takibimiz sonuç verdi ve TBMM’de ilk adım atıldı. Toplu sözleşme ikramiyesinin yeniden ödenmesi için verilen önerge, TBMM’de ilgili komisyonda kabul edildi, inşallah en kısa sürede de yasalaşacak” diyerek, her bir talepleri kazanıma dönüşene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi ifade etti.
3600 Ek göstergenin birinci dereceye gelen bütün memurlara verilmesi, tasarruf genelgesi ile iptal edilen toplu sözleşme kazanımı olan servis hizmetinin yeniden verilmeye devam edilmesi, bütün memurların şiddetten tek yasa ile korunması, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması, resmi tatil ve bayram günlerindeki fazla çalışma ücretlerinin ödenmesi taleplerimizi tekrarlayan Genel Başkanımız Yusuf Yazgan, büyükşehirlerin yanı sıra, pahalılığın yüksek olduğu bölgelerde çalışan memurlara kira yardımı yapılması gerektiğini de kaydetti.
Daha sonra konuşan Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, toplu sözleşme kazanımlarının genelgelerle geri alınmak istenmesinin kabul edilebilir olmadığını söyledi. Masadaki kazanımlara engel olamayan bürokrasinin, kazanımları tasarruf olarak geri almak istemesinin de keyfiliğe sebep olduğunu belirten Tonbul, yasanın verdiğinin genelge ile alınamayacağını kaydetti. Kamu görevlilerinin mevcut sorunların çözülmesini beklerken, yeni sorunlar üretilip önümüze koyulduğunu söyleyen Tonbul, “Merak ediyorum. 20 yılda yapılan iyileştirmeler, 20 yılda atılan adımlar, nasıl oluyor da 1 günde geri alınıyor. Hukuk düzeni yıkılıyor. Kimsenin bu duruma sesini yükseltmeyeceğini mi sanıyorsunuz? Bütün herkes yapılanın yanlış olduğunu söylüyor, bütün emekçiler sahada, bütün emek örgütleri meydanlarda. Ortada bir adaletsizlik var, fakat bu adaletsizlik görülmüyor, çözüm üretmek için enerji harcanmıyor. Bu kazanımlar kolay mı elde edildi sanıyorsunuz?” ifadelerini kullandı.
Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Kenan Çalışkan da konuşmasında, toplu sözleşme ile elde edilen kazanımların tasarrufa kurban edilmesinin izahı olmayan bir durum olduğunu söyledi. Toplu sözleşme kazanımları olan koruyucu giyim yardımı, servis hizmeti ve fazla mesai ücretlerinin Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle kısıtlanmaya çalışıldığını belirten Çalışkan, “3600 ek göstergenin akıbeti belirsiz. Bu başlıklarla ilgili düzenlemelerin ne zaman yapılacağına dair tarih bile veremiyorlar. Toplu sözleşmedeki sözlerini tutamayan yetkililer, diğer yandan personel servisleri ile alakalı akla ve izana sığmayan bir karar aldılar.” Şeklinde konuştu.
Basın açıklamasının ardından Genel Başkanımız Yusuf Yazgan, Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul ve Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Kenan Çalışkan’la birlikte Bolu’da bir araya gelen teşkilatımız Valilik önünden başlattığı yürüyüşü, İzzet Baysal Caddesi boyunca sürdürdü. Üç sendikanın genel başkanı ve beraberlerindeki genel merkez yönetim kurulu üyeleriyle Ankara’ya yola çıktı.
Bu arada, Genel Başkanlarımız sabah basın açıklaması ve yürüyüşümüz öncesi Bolu Valisi Erkan Kılıç’ı da makamında ziyaret etti.