ÖZGÜRLÜKLERİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALIDIR
Toplantı sonrası hazırlanan 39 maddelik Sonuç Bildirisi, Memur-Sen Genel Sekreteri Günay Kaya tarafından okundu. Kaya, İl Temsilcileri Toplantısı’nda, Demokratikleşme, Yeni Anayasa, Toplu SÖzleşme Düzeni ve Toplu SÖzleşme talepleri başta olmak üzere güncel konularla ilgili kapsamlı çalışma ve değerlendirmelerde bulunulduğunu sÖyledi.
Demokrasi ve insan haklarını güçlendirmek için Örgütlenme ve ifade Özgürlüğünün Önündeki engellerin kaldırılmasının istendiği sonuç bildirisinde, Özgürlük alanını genişletmek ve vesayet sistemine son vermek için vesayetin taşıyıcısı ve koruyucusu konumundaki HSYK, MGK, RTüK, YÖK ve YAŞ’ın Anayasal kurum olmaktan çıkarılması gerektiği belirtildi.
Kardeşlikte ısrarlı demokratikleşmede kararlı bir Türkiye var etmek için, demokrasi yolunda atılan adımların hızlandırması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, vatandaşlık kavramının, bütün kimlikleri, bütün renkleri kapsayacak şekilde Türkiye Vatandaşlığı adıyla yeniden tanımlanması istendi.
Demokratikleşmenin, bir bÖlgenin, sınıfın ya da etnik yapının taleplerini karşılamak üzere değil, bütün ülkenin ve bütün vatandaşlarımızın iradesini hayata geçirmek için gerçekleştirilmesi gerektiğinin vurgulandığı Memur-Sen İl Temsilcileri Sonuç Bildirisi’nde, hak ve Özgürlüklerin genişletilmesi, demokratikleşme sürecinin Önündeki engellerin kaldırılması için Yeni Anayasa sürecinin herhangi bir kesintiye uğratılmaksızın devam ettirilmesi ve ivedilikle tamamlanma gerektiği vurgulandı.
Etnik ve ırk temelli sÖzde Özerklik ilanlarının, masum ve makul kabul edilemeyeceğinin dile getirildiği sonuç bildirisinde, “Türkiye’nin demokratikleşmesini ve Özgürleşmesini sağlayacak olan, insan onurunu esas alan temel hak ve Özgürlükler katalogunun genişletilmesidir. Temel hak ve Özgürlükler konusunda yaşanan sorunları, herhangi bir etnik gurubun ismi verilerek ifade etmek yerine ülkede yaşayan bütün bireyleri kapsayacak şekilde ‘insan hakları sorunu’ olarak ifade edilmeli ve bu başlık adı altında çÖzüme kavuşturulmalıdır.” ifadelerine yer verildi.
TerÖrle Mücadele Yasası’ndan temel hak ve Özgürlükleri sınırlayan düzenlemelerin ayıklanmasının istendiği bildiride, tutukluluk ve gÖzaltı sürelerinin kısaltılması, işkenceye sıfır tolerans ilkesiyle tesis edilmeye çalışılan Özgürlük ortamının devam ettirilmesi istendi.
TerÖr ve şiddetin, hak arayışı olarak gÖsterilemeyeceği ve meşru kabul edilemeyeceğinin ifade edildiği Memur-Sen bildirisinde, terÖr ve şiddeti sona erdirmek için, demokratik açılım sürecinin hızlı ve kararlı bir şekilde devam ettirilmesi çağrısında bulunuldu.
Toplu SÖzleşmenin ikincil mevzuatının bir an Önce yürürlüğe konularak 2011 toplu sÖzleşme sürecinin başlatılması çağrısında bulunulan sonuç bildirisinde, kamu gÖrevlilerinin birikimlerini siyasete yansıtmasını engelleyen siyaset yasağının kaldırılması ve 2 buçuk milyon kamu gÖrevlisinin birikiminin siyaset kurumuna kazandırılması gerektiği kaydedildi.
4/B statüsünde istihdam edilen kamu gÖrevlilerinin Memur-Sen’in ısrarlı talebiyle kadroya alındığının hatırlatıldığı açıklamada, “Halen 4/B statüsünde personel istihdamı yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bu çerçevede, 4/B’li personel istihdamı durdurulmalı, başta TRT, il Özel idareleri, belediyeler ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünde gÖrev yapanlar olmak üzere sÖzleşmeli personelin tamamı kadroya geçirilmelidir. 4/C statüsünde istihdam edilen kamu gÖrevlileri, eş ve çocuk yardımından yararlandırılmalı ve kadroya geçirilmelidir” denildi.
Sonuç Bildirisi’nde ayrıca aday memurlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet hizmetlerinde gÖrev yapan sivil memurların sendikalı olma hakkına kavuşturularak Örgütlenmedeki kısıtlılık ve sınırlılıkların kaldırılması talep edildi.
Sonuç bildirisinde ayrıca, temel hak ve Özgürlüklere ilişkin düzenlemelerin, AB üyelik sürecinin gereği olarak değil vatandaşları bunu çoktan hak ettiği için hayata geçirmesi istendi. Bu kapsamda Kur’an eğitimine yaş sınırlaması ilkelliğine son verilmesi, 18. Milli Eğitim Şurası kararları arasında yer verilen milli güvenlik dersinin branş Öğretmenlerince okutulması kararının hayata geçirilmesi, Avrupa Sosyal Şartı’nın Örgütlenme ve toplu pazarlık hakkını düzenleyen 5. ve 6. maddelerine konulan çekincelerin kaldırılması taleplerine de yer verildi.
Askeri Yüksek Mahkemelerin kaldırılarak, çift başlı yargı garabetine son verilmesinin de istendiği sonuç bildirisinde, Genel Kurmay Başkanlığı’nın, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması, HSYK, YAŞ ve Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler dahil bütün idari işlemlere yargı yolunun açılması, demokratik parlamenter rejime karşı olan eylemler ve bunların sahipleri en ağır şekilde cezalandırılması, yargıya intikal etmiş Balyoz, Islak imza ve benzeri davaların kararlılıkla sürdürülerek sonuçlandırılması istendi.
Antidemokratik süreç eseri 82 Anayasası başta olmak üzere anti demokratik mevzuat; sivil, demokratik, Özgürlükçü ve insanı merkeze alan yeni bir anayasayla tamamen ortadan kaldırılması talebinin dle getirildiği Memur-Sen İl Temsilcileri Sonuç Bildirisi’nde, medya kuruluşlarının da, terÖr olayları karşısında toplumsal mutabakatı sağlayıcı yayınlar yapması çağrısında bulunuldu.
Kadın-erkek eşitliği yanında kadınlar arasındaki eşitliğin de sağlanmasının Önemine dikkat çekilen sonuç bildirisinde, bu kapsamda, başÖrtülü kadınların, siyaset, çalışma ve eğitim başta olmak üzere hayatın her alanında yer alması gerektiği vurgulandı.
SONUç BİLDİRİSİNİN TAMAMINA ULAŞMAK İçİN TIKLAYINIZ