MEMURLAR ARASINDA ESKİ-YENİ AYRIMI ADİL DEĞİL
Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneği, Reformun üçüncü Yılında Sosyal Güvenliğin Bugünü ve Geleceği konulu panel düzenledi. Milli Eğitim Şura Salonu’nda düzenlenen panele, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan da konuşmacı olarak katıldı. Genel Başkan Yusuf Yazgan konuşmasında sosyal güvenlik reformunun kamu gÖrevlileri üzerindeki etkisinden bahsetti.
MEMURLAR ARASINDA ESKİ-YENİ AYRIMI ADİL DEĞİL
Yaklaşık 3 yıl Önce reform yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte kamuda sosyal güvenlik açısından eski ve yeni memur ayrımının ortaya çıktığını belirten Büro Memur-Sen Genel Başkanı, en geç 30 Eylül 2008 tarihinde gÖreve başlayanların eski memur, bu tarihten sonra gÖreve başlayanların ise yeni memur sayıldığını ifade etti. Eski memurların genel olarak 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na tabi olurken yeni memurların ise 5510 Sayılı Kanuna tabi olduğunu kaydeden Yusuf Yazgan, “Bu durum uygulamada iki farklı sistem oluşmasına neden oldu. Yeni memurlarda emeklilik koşulları ağırlaştı. 2036 yılından itibaren emeklilik yaşı kademeli olarak 65 yaşa yükseltildi. Türkiye koşullarında yaşam süresinin uzun, yaşam standartlarının yüksek olmadığı düşünülürse bu uygulamanın adil bir uygulama olmadığı ortadadır. Bu ağırlaşmanın yanında Özlük haklarda da bir düşüş sÖz konusudur. Aynı konumdaki eski sisteme bağlı bir memur ile yeni sisteme bağlı bir memur emekli olduklarında aynı maaş ve ikramiyeyi alamayacaklardır” dedi.
YENİ SİSTEMDE EMEKLİ İKRAMİYESİNİN HESAPLANMASINA İLİŞKİN BİR DüZENLEME YOK
Memurların farklı sistemlere tabi olmasının işçi emeklileri arasındaki maaş farklılıklarının giderilmesine yÖnelik intibak yasası olarak bilinen çalışmaların bir benzerinin memur emeklileri için de yapılmasını zorunlu hale getireceğinin altını çizen Yazgan, “Yeni sistemde memurların emekli ikramiyesinin hesaplanmasına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu durumda yeni sisteme tabi bir memur emekli olduğunda emekli ikramiyesi neye gÖre hesaplanacaktır? Bu konunun biran Önce çÖzüme kavuşturulması gerekmektedir. 01.10.2008 tarihinden Önce işe giren memurların aktivasyonu kurumları tarafından, bu tarihten sonra işe girenlerin aktivasyonu SGK tarafından yapılması uygulamada kafa karışıklığına neden olmaktadır. Bu uygulamanın tek elden yapılması doğru olacaktır” diye konuştu.
Panelin sonunda Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneği Başkanı Sadettin Orhan, panele verdiği destekten dolayı Yusuf Yazgan’a teşekkür ederek plaket takdim etti.