MEMUR-SEN’DEN MALİYE BAKANI ŞİMŞEK’E ZİYARET
*KAMUDA FARKLI İSTİHDAMA SON VERİLSİN
Ziyarette konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 2009 toplu gÖrüşmelerinde kamuda farklı istihdam türlerinin sona ermesi konusunu masaya taşıdıklarını hatırlatarak, “Aynı okuldan mezun, aynı yerde, aynı işi yapan iki kişiden biri kadrolu, biri sÖzleşmeli. Hakları ve çalışma şartları eşit değil. Eşitsizliğe yol açan ve çalışma barışını zedeleyen bu durumun ortadan kaldırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
4-C’li kamu personelinin çalışma şartları ve ücretleri konusunda, Memur-Sen’in de istekleri doğrultusunda bir iyileştirme yapıldığını hatırlatan Gündoğdu, bu istihdam türünün de sona erdirilerek bu kadrodaki bütün çalışanların kadrolu hale getirilmesini istedi. SÖzleşmeli personelin yaşadığı mağduriyetleri de dile getiren Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, ‘devlet memuru’ kadrosu dışındaki istihdamlardan vazgeçilmesinin şart olduğuna dikkat çekti.
*EK ÖDEMELER ÖDENSİN
Ek Ödemenin, ‘Eşit işe eşit ücret’ anlayışıyla gündeme geldiğini sÖyleyen Ahmet Gündoğdu, bu konuda aksama yaşandığını, 2010 yılında ek Ödemelerin Ödenmediğini sÖyledi. Gündoğdu, “üstün, maiyetinde çalışanlardan daha az maaş aldığı bir yerde, verimlilikten bahsetmemiz biraz zordur. Bu farkı kapatmak, idari personelin de mağdur olmaması için 2008 yılında ek Ödeme yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak bu yıl Ödemeler yapılmadı. Ek Ödemenin anlaştığımız şekilde bu yıl da Ödenmesini bekliyoruz” dedi. Gündoğdu, milli eğitimde şef kadrosunda çalışanların da aynı konudan muzdarip olduğunu dile getirerek konunun Önemine dikkat çekti.Gündoğdu ayrıca, ek ders Ödemelerindeki adaletsizliğin giderilmesi ve; yeni bir uzman-başÖğretmenlik sınavı yapılarak daha Önceki mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasını istedi.
*TOPLU GÖRüŞME PRİMİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ayrıca CHP’nin başvurusu sonucu iptal edilen, ‘toplu gÖrüşme primi’nin yeniden Ödenmesi için yaptıkları Öneriyi tekrarladı. Geriye dÖnük olarak, belirli dÖnemlerde bu Ödemenin yapılabilmesi için gerekli yasal düzenlemenin gerekli olduğunu ifade eden Gündoğdu, “Dünyanın hiç bir yerinde Örgütlü toplum, sendikalı çalışanlar cezalandırılmazken, Türkiye’de aksi durum yaşanıyor. Sendikalı kamu çalışanı, sendikalı olmayandan daha az maaş alır duruma geldi. Örgütlü toplumun teşvik edilmesi ve sendikal hayatın yaygınlaştırılması amacıyla Ödenen Toplu GÖrüşme Primi, maalesef Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bu sorunun en kısa zamanda çÖzülmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
*BüRO MEMUR-SEN KAPSAMLI DOSYA SUNDU
Ziyarette konuşan Genel Başkan Yusuf Yazgan ise Maliye Bakanlığı ve GİB personelinin yaşadığı maddi ve idari sıkıntılara dikkat çekti. Yazgan, muhasebe, milli emlak ve diğer genel müdürlükleri kapsayacak şekilde gider birimlerinde çalışanlar için Özel kurum içi uzmanlık sınavının açılması ve yardımcı hizmetler, şofÖrler, engelli personeli kapsayacak şekilde de gÖrevde yükselme sınavının açılması gerektiğini iletti.
Yazgan, Maliyede ve GİB’de gÖrev yapan müdür, müdür yardımcısı ile saymanlık müdürlerinin son yapılan zamlarla diğer kurum müdürlerinin çok gerisinde hatta kendi mahiyetinde çalışanlardan bile düşük maaş alır duruma geldiklerini dile getirerek bunun düzeltilmesini talep etti.
GİB’de açılan Özel uzmanlık sınavlarında yetmiş ve üzeri puan alanların yÖnetmelik gereğince başarılı sayıldıkları halde kadrosuzluk nedeniyle atanamadıklarını belirten Yazgan, bu mağduriyetinin bir an Önce giderilmesinin Önemine işaret etti ve Mayıs 2010 Öncesi yeni bir sınavın açılması gerektiğini belirtti.
Ön lisans mezunları ile lise mezunlarına yÖnelik olarak da bir an Önce gÖrevde yükselme sınavlarının mutlaka açılması gerektiğini belirten Yazgan, bu personelin yükselebileceği bir kadronun olmamasının personelin moral ve motivasyonunu bozduğunu bununda çalışma veremini olumsuz etkilediğini ifade etti.
Yazgan, Bakanlık ve GİB’de bilişim hizmetlerini yürüten çÖzümleyici ve programcı kadrosunda çalışanların halen genel idare hizmetleri sınıfında gÖzüktüğünü, e-devlete geçilen bir çağda gerekli verimin arttırılması ve kalifiye elamanların istihdamı için bunların teknik hizmetler sınıfına alınması talebini yineledi.
Kamuoyunda uzman taslağı olarak bilinen yasa tasarısının geniş tabanlı mutabakatla sendikaların da gÖrüşünün alınarak yeniden düzenlenmesinin daha uygun olacağını da Bakan Şimşek’e ileten Yazgan, Maliye ve GİB’ deki ek ücretlerin iyileştirilmesinin personeli rahatlatacağını vurguladı.
Maliye Bakanlığı ve GİB personelinin tüm sorun ve sıkıntılarını içeren geniş kapsamlı bir dosyayı Şimşek’e sunan Yazgan, yaşanan sıkıntılara dikkat çekmek için yine sendikamız tarafından hazırlanan bir raporun kısa süre Önce GİB ve Bakanlığa takdim edildiğini de Bakan Şimşek’e hatırlattı.
*DİĞER KONULAR
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ziyarette ayrıca, başta sağlık ve tarım olmak üzere ek Ödeme mahsuplaşmasının yapılmasını, KİT’lerdeki 1 Sayılı Cetvele tabi personelin ücret dengesizliğinin giderilmesini, Özelleştirme uygulamaları sonrası işlemler için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile yapılan mutabakatın hayata geçirilmesini, giyim yardımının nakdi olarak Ödenmesinin sağlanmasını ve diyanette çalışan sÖzleşmeli personelin de ek ders ücreti alabilmesi için yasal düzenlemenin yapılmasını istedi.
*KOORDİNELİ ŞEKİLDE çÖZMEK İçİN çALIŞACAĞIZ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise konuşmasında, kamu çalışanlarının sorunlarını bildiklerini, imkanlar Ölçüsünde çÖzmek için çalıştıklarını sÖyledi. Kendisinden talep edilen konuların bazılarının başka bakanlıklarla da ilgili olduğunu sÖyleyen Bakan Şimşek, bu konuda da gerekli gÖrüşmelerde bulunacağını kaydetti.
Bakan Şimşek, ek Ödeme mahsuplaşma çalışmalarının sürdüğünü ve Mayıs ayına yetiştirmeye çalışacaklarını ifade ederken, KİT’lerdeki ücret dengesizliği ile diyanet çalışanlarının ek ders ücreti alabilmesi için de gerekli çalışmaların sürdüğünü sÖyledi. Giyim yardımının nakdi olarak Ödenmesi için gerekli yÖnetmeliğin hazırlanarak Sayıştay’a gÖnderildiğini sÖyleyen Bakan Şimşek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile yapılan protokol için de gÖrüşmelerde bulunacağını dile getirdi.Şimşek, Büro Memur-Senin sunduğu Maliye Bakanlığı personelinin sorunlarını içeren geniş kapsamlı dosyayı inceleyeceğini de ifade etti.
*Ziyarette, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun yanı sıra, Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu GÖrüşme Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Başkan Hacı Bayram Tonbul, Memur-Sen Genel Mali Sekreteri ve Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan ile Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez de yer aldı.