MEMUR-SEN’DEN BAKAN YAZICI’YA ZİYARET
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan’ın da aralarında bulunduğu heyetle birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’yı makamında ziyaret etti.
İLK YASALARDAN BİRİ TOPLU GÖRüŞMEDEN TOPLU SÖZLEŞMEYE GEçİŞ OLACAK
Ziyarette bir açıklama yapan Bakan Yazıcı, demokrasinin Örgütlü toplum demek olduğunu belirterek, “Bunda sendika ve memur sendikalarının ayrı bir yeri var. Bunlar sorunların çÖzümünde müşterek katkı sağlıyorlar. Meclis açıldığında ilk çıkacak yasalardan biri de anayasanın toplu gÖrüşmenin toplu sÖzleşmeye geçişini sağlayacak değişiklik olacak" dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’ya ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Yazıcı, kendi dÖneminde sendikalarla 2 yıl boyunca bir çalışma yaptığını sÖyledi. Yazıcı, “Benim dÖnemimde sendikalarla diyalog yolunun açılması konusunda iyi niyetli davrandım. Sizinle iki yıl boyunca çalıştım. Yapılacak çalışmalar konusunda sizlere hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.
YENİ ANAYASADA GREV VE SİYASET YAPMA HAKKI OLMALI
Memur Sen Genel Başkanı Gündoğdu ise iki yıl birlikte çalıştıkları Hayati Yazıcının toplu sÖzleşme hakkının kamu çalışanlarına tanınması başta olmak üzere Abant çalıştayına Öncülük ettiğini, 208 bin sÖzleşmelinin kadroya geçmesine destek verdiğini ve 4-Blilere eş ve çocuk yardımı yapılması gibi birçok konuda kendilerine yardımcı olduğunu bildirdi. Sendika olarak yeni anayasaya Öncülük etmek için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirten Gündoğdu, grev hakkı ve memura siyaset yasağının da kaldırılmasını istedi.
Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur Sen olarak toplu sÖzleşme hakkına yÖnelik toplu sÖzleşme masasının verilmesi için ikincil mevzuatı beklediklerini ifade etti. Gündoğdu, hazırlanacak yeni anayasada kamu çalışanlarına grev hakkının verilmesi ve siyaset yapma yasağının kaldırılması gerektiğini de dile getirdi.
GüMRüK PERSONELİNİN MAAŞLARINDA İYİLEŞTİRME YAPILMALI
Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yazgan da gümrük çalışanlarının sorunlarıyla ilgili Bakan Yazıcı’ya rapor sundu. Ekonomik gelişmelere bağlı olarak ülkenin ticaret hacminin arttığını belirten Yusuf Yazgan, ticaret hacminin artmasıyla gümrüklerde gÖrev alan muhafaza ve muayene memurlarının da iş yoğunluğunun arttığına dikkat çekti.
Normal bir memurun ayda 160 saat çalışırken, başta Edirne Kapıkule’de olmak üzere gümrük personelinin 12-12, 24-24 sistemiyle ayda 360 saat çalıştığını vurgulayan Yazgan, “Bu kadar yoğun çalışan gümrük personeli ek Ödeme aldığından maaşlarında bir iyileştirme yapılmamaktadır. Bu ek Ödeme normal memura gÖre 2-3 kat fazla çalışma ile alınmaktadır. Bunun için Gümrük personelinin maaşlarında biran Önce iyileştirme yapılmalıdır. Gümrük personeli, yoğunluk nedeniyle gecesini gündüzüne katarak çalışmakta, hatta personel eksikliği nedeniyle yıllık izinlerini dahi kullanamamaktadır. çalışma şartlarının iyileştirilmesi için en kısa zamanda yeni personel alınması kaçınılmazdır. Aldığı maaşla kıt kanaat geçinen personelin fazla mesai ücretleri vergi kesintisi yapılarak kuşa dÖnmüştür. Bu kesintilerin azaltılması, ayrıca mesainin damga vergisi harici bir vergiye tabi olmaması gerekmektedir” dedi.
GüMRüK PERSONELİNİN SOSYAL HAKLARI GENİŞLETİLMELİDİR
Yurdun dÖrt bir tarafında gÖrevini layıkıyla yapmaya çalışan gümrük personelinin sosyal imkânlarının yok denecek kadar az olduğunun altını çizen Yazgan, “Gümrük binalarının iyileştirilmesi ve personelin yemek ihtiyacını karşılayabileceği yemekhanelerin kurulması gerekmektedir. Gümrük idarelerinde sağlığa yÖnelik herhangi bir hizmet bulunmamaktadır. Özellikle şehirden uzak yerlerdeki gümrük idarelerinde sağlık hususunda çok sıkıntılar çekilmektedir. Ayakta tedaviyle doktorun yazacağı bir ilaçla iyileşebilecek durumda olan bir personel, teşhis ve tedavisini ertelemek zorunda kalarak, daha ağır hastalıklara maruz kalmaktadır. Bu da doğal olarak emek kaybıyla birlikte huzursuzluğa neden olmaktadır. Bunun için gümrük idarelerinde sağlık hizmeti verilmeli, personelin sağlığı tehlikeye atılmamalıdır. Gümrük personelinden verim bekleniyorsa sosyal haklar biran Önce genişletilmelidir” diye konuştu.
GÖrüşmede Memur-Sen Genel Sekreteri ve Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya ile Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu SÖzleşme Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul da yer aldı.