MEMUR-SEN BAŞBAKAN ERDOĞAN’A YENİ ANAYASA RAPORU SUNDU
GÖrüşmenin ardından bir basın açıklaması yapan Gündoğdu, Memur-Sen olarak üyelerinin Özlük haklarına yÖnelik taleplerini, hem Türkiyenin demokratikleşmesi adına beklentilerini hem de insan hakları adına beklentilerini Başbakan Erdoğana ilettiklerini sÖyledi. GÖrüşmede Türkiyenin en Önemli ihtiyacı olarak gÖrdükleri sivil anayasa konusunda yaptıkları çalışmayı takdim ettiklerini belirten Gündoğdu, Başbakan Erdoğan’a sundukları raporun, çalışma hayatı ve anayasanın hukukun üstünlüğüne gÖre dizayn edilmesini, devlete gÖre insan değil, insana gÖre devleti gÖzeten bir yapı olmasını istediklerini bildirdi. Anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeler haricinde olan tüm maddelerinin tartışmaya açılması Önerisinde bulunduklarını belirten Gündoğdu, "Anayasa eliyle darbelere hazırlanan zeminin nasıl oluştuğu ve bu oluşumun nasıl ortadan kalkacağına yÖnelik, demokratik iklime yÖnelik, temel hak ve Özgürlükler adına bireyin merkeze alınması gerekliliğine bu raporumuzda yer verdik. Düşüncesini açıklamanın serbest olduğu ama yaşantıya dÖnüşen düşüncenin hala kabul gÖrmemesi garabetini bu raporumuzda dile getirdik" dedi.
Hayat boyu eğitim ve eğitimde fırsat eşitliğine yÖnelik taleplerini ilettiklerini de belirten Gündoğdu, kamu çalışanlarının işçilerden farklı olarak grevsiz, toplu sÖzleşmesiz sendika yasasına mahkum edilmesini kabul etmediklerini ve anayasanın 52 ve 53üncü maddelerinde yapılacak değişiklikle işçi-memur ayrımının kaldırılıp, sendikal hak yÖnüyle çalışanlara geçilmesi gerektiğine bu raporda yer verdiklerini sÖyledi.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kavramının getirilmesini Önemsediklerini belirten Gündoğdu, kamu çalışanlarının siyaset yasağının kaldırılmasını istediklerni ve okumuş kesimin tüm yÖnetim birimlerinden dışlanıyor olmasının Türkiyenin kaybı olduğuna bu raporda yer verdiklerini sÖyledi. Gündoğdu, " Siyasi partileri halk açsın, halk kapatsın. Halkın açması ve kapatması demokratik bir teamüldür dedik. Yargı tarafsızlığına ait tereddütlerin giderilmesi için Öneride bulunduk. Milletvekilliği dokunulmazlığı konusunda var olan Türkiyede atanmışlar, seçilmişler ilişkisinde seçilmişlerin çok eleştirilebilir kolaycılığından kurtulması ve milletten aldıkları yetkiyi Özgürce dile getirmelerinin Önemini vurgulayarak, cumhurbaşkanının gÖrev alanı, tanımı ile ilgili konulara yer verdik. Artık küçük bir ilin bir biriminin il müdürünü dahi atamada onaylayan bir makam olmaktan çıkarılmasının cumhurbaşkanlığı makamı ile daha Örtüşük olacağına yÖnelik açıklamalar yaptık. Milli Güvenlik Kurulunun, kuvvetler ayrılığı ilkesinin dışında yetki ve sorumluluk paralelliğin dışında bir konum olması dolayısıyla anayasal kurum olmaktan çıkarılması teklifimiz var" diye konuştu.
Yargının sivil ve askeri yargı olarak çift başlı olmaktan çıkarılmasını da teklif ettiklerini belirten Gündoğdu, tüm iş ve işlemlere yargı yolunun açılmasını istediklerini bildirdi.
"İSTİHDAMDA DEVLET ÖNCü OLSUN"
Kamu çalışanları ile ilgili 15 Ağustosta başlayan ve 29 Ağustosta sona eren mutabakat metninde hala yürürlüğe girmeyen maddelerin yerine getirilmesi için de ayrı bir rapor takdim ettiklerini bildiren Gündoğdu, "Krize yÖnelik istihdamla ilgili bir teklifte bulunduk. Bunu Önemseyerek, çalışacaklarını ifade ettiklerine de tanık olduk. Bu günlerde istihdama yÖnelik bir çalışma yapılacağı haberini de Sayın Başbakanımızdan almış olduk" dedi. Gündoğdu, kriz ortamında sadece iş dünyasından istihdam beklenmesini istemediklerini, devletin buna Öncülük ettiği bir oluşumu Önemli bulduklarını da sÖyledi.
Tedavi yolluklarıyla ilgili sıkıntıları da Başbakan’a aktardıklarını dile getiren Gündoğdu, “Hasta ve hasta yakınlarına tedavi olduktan sonra Ödenek yok gerekçesi ile aylarca tedavi yollukları Ödenmemektedir. Bu durum mağduriyetlere sebep olmaktadır. Şu an eğitim çalışanlarının bütçelendirilmiş ve Maliye Bakanlığı’ndan istenen toplam alacağı 70 milyon TL’yi bulmuştur. GÖrev yollukları da aynı şekilde aylarca geciktirilerek, eğitim çalışanları mağdur edilmektedir. Bakanlığın, eğitim çalışanlarının tedavi giderleri ve geçici gÖrev yolluklarını kolaylıkla ve zamanında almasını sağlayacak gerekli çalışmaları yapması ve bu konudaki mağduriyetleri gidermesi gerekmektedir” dedi.
çalışanlardan alınan verginin 5 puan indirilmesini istediklerini ve krizde piyasayı da rahatlatacak kriz çeki uygulamasının da gündeme alınması gerektiğini ilettiklerini belirten Gündoğdu, "En azından asgari ücret tutarında senede iki kez Ödeme yapılabilir" dedi. İLKSANın feshedilmesine yÖnelik de destek istediklerini belirten Gündoğdu, Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarının teşkilat yasasının çıkartılmasını da talep ettiklerini ve Başbakan Erdoğanın bu konuda açık destek verdiğini sÖyledi.
Gündoğdu, Tam Gün Yasa Tasarısında Sağlık Bakanlığınca hazırlanan taslakta yer alan tabip ve tabip dışı personelle ilgili hakların, TBMMye gÖnderilen tasarıdan çıkarıldığını, Tam Gün Yasasının bu haliyle sağlık çalışanları lehine hiçbir yenilik getirmediğini ve bu durumun sağlık çalışanlarında rahatsızlığa neden olduğunu belirterek, bu konudaki Önerilerini Başbakan Erdoğan’a takdim ettiklerini kaydetti.
Gündoğdu ayrıca, Menderes EDAŞ ve GÖksu EDAŞ’taki yaklaşık 500 çalışanın bir yıla yakın bir süredir statülerinin belirlenemediği ve Enerji Bakanlığı ve TEDAŞ Genel Müdürlüğü arasında bir mutabakata varılamadığını belirterek, konunun çÖzümü konusunda Başbakan Erdoğan’dan destek istediklerini aktardı. Gündoğdu ayrıca KİT’lerde çalışan itfaiye personelinin genel idari hizmetler sınıfına aktarılarak belediyelerdeki itfaiye personeliyle aynı statüye kavuşturulması için gerekli olan Bakanlar Kurulu Kararı’nın çıkarılması ve çay-Kur personelinin sorunlarını Başbakan’a iletti. Milli Arşivler Kanunu’nun çıkmasının Önceliğini de Başbakan Erdoğan’a bildirdiklerini sÖyleyen Ahmet Gündoğdu, YPK Kararıyla KİT’lerde çalışan personelin mağduriyetini giderilmesi için 31.12.2008 tarihinde çıkarılan Bakanlar Kurulu kararına parelellik kazandırılması için gerekli yeni YPK Kararı çıkartılması isteklerini de Başbakan Erdoğan’a ilettiklerini kaydetti. Gündoğdu, “KEY Ödemelerini alamayan çalışanla için yeni bir süre uzatımına gidilmemesi ve en geç Temmuz ayında hak sahiplerine, hak edişlerinin Ödenmesini istedik” dedi.
Sundukları tekliflere karşı Başbakan Erdoğan’ın yakın ilgi gÖsterdiğini de ifade eden Gündoğdu, "İstihdamın bugün acil olan konulardan olduğunu, diğer konuların da ilgili bakanlara aktarılarak çÖzümü yÖnünde sıcak desteğini aldık. Sivil anayasa konusunda, sivil topluma büyük iş düştüğünün, Başbakan tarafından da beklendiğini gÖrdük. Sadece siyasi partilere havale edilmeyen, sivil toplumun, tüm kurumların Türkiyenin geleceğine dair demokratikleşme yolculuğunda katkıda bulunması ve bu katkı adına sivil anayasa talebinin Önemi üzerine yaptığı açıklamalara tanık olduk." şeklinde konuştu.
Gündoğdu, Başbakan Erdoğanın, çalışanlar kavramının hayata geçirilmesi yÖnünde gÖrüşmede hazır bulunan Devlet Bakanı Hayati Yazıcıya, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte bu konuda çÖzüm üretilmesiyle ilgili talimat verdiğini sÖyledi.
Ziyarette Ahmet Gündoğdu ile birlikte, Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Memur-Sen Genel Teşkilat Sekreteri ve Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu GÖrüşme Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Memur-Sen Genel Mali Sekreteri Yusuf Yazgan, Memur-Sen Genel Basın Yayın Sekreteri Halit OrtakÖy ve Memur-Sen Genel Eğitim ve Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Kaytan da hazır bulundu.