MAYIS AYINDA AÇLIK SINIRI ARTARKEN, YOKSULLUĞUMUZ AZALDI
Memur-Sen’den yapılan açıklamaya gÖre, Mayıs ayında Nisan ayına gÖre gıda madde fiyatlarındaki değişim, yüzde 1.60’lık bir azalış olarak gÖzlemlendi. Bazı ürünlerin fiyatlarında düşüş yaşanırken, bazılarında ise büyük oranlarda artış yaşandı. Yaz ürünlerinden mahsulü yapılanların fiyatları düşerken, mahsulü gerçekleşmeyen ürünlerin fiyatları arttı. Gıda madde fiyatlarında Nisan ayına gÖre en gÖze çarpan değişimin yüzde 27.56 artışla patates, yüzde 25.91 artışla elma, yüzde 21.26 artışla sıkmalık portakal, yüzde 12.16 artışla greyfurt, yüzde 10.63 artışla kuru soğan ve yüzde 9.74 artışla taze balıklar fiyatlarında yaşandı.
Bununla birlikte gıda madde fiyatlarında Nisan ayına gÖre sivri biberin fiyatı yüzde 60.41, çarliston biberin fiyatı yüzde 55.51, dolmalık biberin fiyatı yüzde 50.29 ve salatalık fiyatları da yüzde 28.10 ucuzladı.
Mayıs ayında Nisan ayına gÖre giyim madde fiyatlarında ortalama yüzde 2.65’lik bir artış yaşanırken, bu rakam ısınma fiyatlarında yüzde 7.02’lik azalış olarak gerçekleşti.
Memur-Sen’den yapılan açıklamada, açlık ve yoksulluk sınırı hesaplamalarında; Türkiye’de kamu çalışanlarının ihtiyaç duyduğu günlük kalori miktarı olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği asgari kalori miktarı olan 2800 kalorinin temel alındığı belirtilirken, açlık sınırı çalışan kişi (2800 kalori), çalışmayan eş (2800 kalori), (0 – 6) yaş grubu bir çocuk (2400 kalori) ve (6 –15) yaş grubu bir çocuk (2800 kalori) dikkate alınarak tespit edildiği ifade edildi.