19 Mart 2014, Çarşamba
KPDK 2014 YILI İLK TOPLANTISI YAPILDI
Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı (KPDK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda başladı. Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, "Geçtiğimiz yıl yaptığımız toplu sözleşmede memurlarımızın bu ve önümüzdeki yılını ilgilendiren maddelere imza attık. İmza altına aldığımız maddeler hala hayata geçirilmedi. Maddeler uygulamaya konulmayacaksa bu toplu sözleşme neden yapıldı" dedi.
KPDK 2014 yılı ilktoplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonunda yapıldı. Toplantıya Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Memur-Sen’e bağlı yetkili sendikaların başkanlarının yanı sıra diğer konfederasyon başkanları katıldı. Toplantıda Büro Memur-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Sipahi ve İdris Maden ile AR-GE komisyonu da hazır bulundu. Başkanlığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yaptığı Kamu İşveren Kurulu’nda ise ilgili kurum yöneticileri ve bürokratlar bulundu.
Toplu sözleşme görüşmelerinde mutabakata varılarak imza altına aldıkları fazla mesai ücretlerinin ödenmesi ve servis hizmetinin biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Yusuf Yazgan, “Toplu sözleşme masasındaki en önemli kazanımlarımız 666 sayılı KHK ile kaldırılan fazla mesai ücretlerinin tekrar ödenmesi ve Bakanlıklar ve bağlı kuruluşların merkez teşkilatlarında görev yapan memurlara servis hizmeti verilmesidir. Geçtiğimiz yıl yaptığımız toplu sözleşmede karara varılan maddeler kamu çalışanlarımızın bu yılını ve önümüzdeki yılını ilgilendiriyor. Ancak kazanımlarımız hala uygulamaya konulmadı. İmza altına alınan maddeler hayata geçirilmeyecekse, uygulamaya konulmayacaksa toplu sözleşme neden yapıldı?” diye sordu.
Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal’ın, yaptıkları görüşmede fazla mesai ücretleriyle ilgili tasarının Başbakanlık’ta olduğunu, servis hizmeti için kurumların ihaleye çıkabileceğini söylediğini hatırlatan Yazgan,“Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı olarak kamu çalışanlarımızın hakkı olan fazla mesai ücretinin ödenmesi ve servis hizmetinin verilmesi için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır. Bu maddeler biran önce hayata geçirilmelidir” diye konuştu.
TÜİK Kars Bölge Müdürlüğü’ndeki saldırıya da değinen Yazgan, saldırının detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini kaydetti. Kurum atama ve yer değiştirme yönetmeliklerinin yeniden ele alınması gerektiğini vurgulayan Yazgan, eş, sağlık gibi özel nedenlerden dolayı yer değiştirmek isteyen personelin taleplerinin öncelikle dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. Yazgan, 4/C’lilerin de biran önce kadroya geçirilerek gelecek kaygısından kurtarılarak çalışma refahının sağlanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca Yazgan, valilik, kaymakamlık ve adliyelerdeki yazı işleri müdürlerinin ek göstergelerinin 2200'den 3600'e çıkarılması gerektiğini savundu.
Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik toplu sözleşmede imza altına alınan maddelerin kurumlar tarafından biran önce uygulamaya konulması için bakanlık olarak ilgili kurumlara resmi yazı göndereceklerini söyledi. Fazla mesai ücretleriyle ilgili Başbakanlık’ta bulunan tasarının takipçisi olduklarını kaydeden Bakan Faruk Çelik, fazla mesai ücretlerinin en kısa zamanda ödenmesi için gereğinin yapılacağının altını çizdi. Bakan Çelik, kurumların biran önce servis hizmetini vermesi için de gerekli girişimlerin yapılacağını aktardı.