KEY ÖDEMELERİ ZAMAN KAYBEDİLMEDEN YAPILMALIDIR
Bilindiği gibi, 22 Mayıs 2007 tarihli ve 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun’un hak sahiplerine ilişkin bilgilerin bildirim süresi için kurumlara 8 aylık süre tanınmış, ancak 29/06/2009 tarihinde sona eren bu süre içerisinde kimi kurum ve kuruluşlar hak sahiplerine Ödeme yapılması için gereken verileri Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankası A.Ş’ye bildirememiş ya da eksik bildirmişti. Hak sahiplerinin azımsanmayacak bir bÖlümü, kendilerinden kaynaklanmayan bu ve benzeri sorunlar nedeniyle alması gereken daha az miktarda ya da hiç KEY Ödemesi alamamak gibi mağduriyetler yaşamıştı.
Memur-Sen olarak, üyelerimiz ve diğer kamu gÖrevlilerinin KEY konusunda yaşadığı bu mağduriyetleri dikkate alarak 2008 ve 2009 toplu gÖrüşme taleplerimiz arasında KEY Ödemelerinde yaşanan mağduriyetlerin giderilmesine yÖnelik taleplere ve çÖzüm Önerilerimize yer verdik. 2008 Mutabakat Metni’nde ve 2009 Toplu GÖrüşme Tutanağı’nda yer alan KEY Ödemelerine ilişkin taleplerimizle, Hükümeti KEY mağduriyetini giderecek yasal düzenleme yapmaya zorladık. KEY konusundaki mağduriyetlerin giderilmesine yÖnelik çalışmalarımızı toplu gÖrüşme süreci ve masasıyla sınırlamayıp KEY hesaplarında biriken paraların hak sahiplerine derhal Ödenmesi ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini, basın açıklamaları aracılığıyla kamuoyuna açıkladık. Hükümet ve ilgili bakanlıklar nezdinde yaptığımız girişimlerle de mağduriyetleri sona erdirecek yasal düzenleme talebimizi gÖrüş ve Önerileriyle birlikte yetkililere ilettik.
Memur-Sen olarak toplu gÖrüşmelerde dile getirdiğimiz talepler, yaptığımız çalışmalar ve başlattığımız girişimler sonucunda; Konut Edindirme Yardımı hesaplarında biriken tutarların hak sahiplerine Ödenmesinde yaşanan sıkıntı ve mağduriyetleri giderecek 5939 sayılı “Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” TBMM tarafından kabul edildi ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete’nin bugünkü (17/12/2009 tarihli) sayısında yayımlandı.
Hükümetin, Konfederasyonumuzun 2008 ve 2009 toplu gÖrüşmelerinde dile getirdiği ve imza altına aldırdığı talepleri dikkate alarak yaptığı düzenlemeyi olumlu karşılıyoruz. Bu düzenlemeyle birlikte KEY yardımı kapsamında hak sahiplerine yapılacak Ödemeler, daha Önceki uygulamalarda var olan bürokratik aksamalara ve oyalamalara takılmadan kanunun ÖngÖrdüğü süre içerisinde hatta daha Önce gerçekleştirilmelidir. Memur-Sen olarak, KEY konusunda yeni mağduriyetler çıkmaması, çalışanların paralarının gasp edilmemesi ve geçim sıkıntısı çeken kamu gÖrevlilerinin alacaklarını biran evvel alabilmeleri noktasında Özellikle belediye çalışanları ile kayıtları bulunmayan hak sahiplerine yÖnelik hassasiyet bekliyoruz.
YASA NELER GETİRİYOR?
*Hak sahiplerine ilişkin bilgilerin bankaya bildirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara, kanunun yayım (17/12/2009) tarihinden geçerli olmak üzere 1 aylık (17/01/2009 tarihine kadar) süre verildi.
*Bu sürenin sonuna kadar ilgili kurum ve kuruluşlarca Bankaya gÖnderilen listelerde belirlenen bildirimlerden hatasız olanlara gÖre hazırlanacak listeleri Banka 31 Mart 2010 tarihine kadar Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklılığı (EGYO)’ya gÖnderecek.
*Hatalı bildirimler ise, Banka tarafından azami 3 ay içinde ilgili kurumlara düzeltme işlemleri için iade edilecek.
*Hatalı bildirimlerin düzeltilmesiyle ilgili süre 31 Aralık 2010 tarihinde sona erecek. Kurum ve kuruluşlar süre sonunu beklemeden düzeltilmesi tamamlanan listeleri üçer aylık dÖnemler halinde Bankaya gÖnderebilecek.
*Banka, kurum ve kuruluşlarca düzeltme işlemleri yapılarak gÖnderilen listeleri ise üçer aylık dÖnemler halinde EGYO’ya gÖnderecek.
*Bankaca EGYO’ya bildirilen listeler hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere EGYO tarafından Resmi Gazete’te ilan edilecek.
*Düzeltmeler neticesinde hazırlanacak son liste 31 Mart 2011 tarihinde EGYO’ya gÖnderilecek.
*Bu düzeltme sırasında, 30 Haziran 2010 tarihinden sonra yeni hak bildirimi yapılamayacak.
*İlk ilanın yapılacağı tarihe kadar olan dÖnem için yüzde 10 artış uygulanacak.
*İlk ilan tarihinden sonraki listelerde isimleri yer alan hak sahiplerine ise her ilan dÖnemi için başlangıçtaki yüzde 10 artışa ilave olarak basit usulde yüzde 1.25 artış uygulanacak.
*28 Temmuz 2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan listede isimleri yer aldığı halde hatalı bildirimler nedeniyle paralarını alamayan veya eksik alan hak sahiplerine ilişkin olarak da düzeltme listesi yayınlanacak.
*Kayıtları deprem, sel, yangın gibi nedenlerle zayi olan hak sahiplerinin KEY Ödemelerinden yararlanabilmesi için, kurum ve kuruluşların, bildirimlerine, bu kişilerin bilgilerinin sÖz konusu nedenlerle zayi olduğuna ilişkin mahkeme kararını eklemeleri ve bu kişilerin çalıştıkları tarihleri bildirmeleri yeterli olacak.
*Hak sahiplerinin bu kurum ve kuruluşlarda çalıştıkları tarihlere isabet eden kanuni yardım dilimleri dikkate alınmak suretiyle nema hesaplamaları yapılacak.
*Belediyeler, kanunda belirlenen kriterlere ve nema hesaplama yÖntemine gÖre, nemalandıracakları tutarı kendi kaynaklarından çalışanlarına Ödeyebilecek. Daha Önce bu şekilde Ödeme yapmış belediyelerin işlemleri de (konuyla ilgili hükmün 30/05/2007’den geçerli olmak üzere yürürlüğe girmesi nedeniyle) geçerli sayılacak.
*Listelerde adı yer almayan hak sahipleri ise, son listenin açıklanmasından itibaren süresi içerisinde dava açabilecek.
*İlan tarihlerinden itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazineye irad olarak kaydedilecek.