
Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) Toplantısı İlk Kez Gündemli Olarak Gerçekleştirildi
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un pandemi ve pandemi sonrası çalışma hayatına ilişkin değerlendirmelerinin ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın sunumunu gerçekleştirdi. Yalçın, konuşmasına başlarken başta 52 sağlık çalışanı ve diğer kamu görevlileri olmak üzere Pandemi sürecinde vefat edenlere Allah’tan rahmet diledi ve tedavi sürecinde olanların en kısa zamanda şifa bulmalarını ve sağlığına kavuşmalarını temenni etti.
Yalçın, istifa ve emekliliğe dayanan sağlık personeli açığının giderilmesi yönünde gerekli adımların atılması gerektiğini vurgulayarak sağlık çalışanlarının döner sermaye adaletsizliğine son verilmesinin ve ücret dengesinin gözetilmesinin önemine dikkat çekti.
Yalçın, Mart’ta yapılması gereken ancak pandemi nedeniyle Eylül’de gerçekleştirilen KPDK toplantısına ilişkin, “Mart’ta yapılacaktı bugün yapıyoruz. Gündemli olması önemli fakat gündemin birlikte belirlenmesi de gerekli. 6 aylık süre anlamlı hale getirilmeliyiz, bugün buna uygun kararlar vermeliyiz. Kasım KPDK’sının takvimini ve gündemini bugün bu toplantıda bir ön karar olarak belirlemeliyiz” ifadelerini kullandı.
BÜRO HİZMET KOLU ÖZELİNDE KPDK GÜNDEMİNE TAŞIDIĞIMIZ KONULAR
Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan tarafından Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında büro, bankacılık ve sigortacılık hizmet kolunu temsilen, “Covid-19 salgını döneminde kamu personel uygulamalarının değerlendirilmesi” gündeminde müzakere edilmesini talep ettiğimiz hususlar şunlardır;
A- Özellikle Covid-19 pandemi döneminde sıklıkla gündeme getirilen “esnek çalışma”, özü itibariyle bir çalışma biçimi dolayısıyla bir istihdam biçimi olarak algılanıp yorumlanma ihtimalini de kuvvetle barındırmaktadır. Koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde, kamu çalışanları arasında kamu idarelerinde görev yapmaktan veya kamu hizmeti yürütmekten kaynaklı pandemi riskinin en aza indirilmesi bağlamında belirli bir mekân ve zamanda çalışan sayısının seyreltilmesinden bahsediliyor ise “esnek çalışma” değil “esnek mesai” kavramı kullanılmalıdır. Hukukî ve idari düzenlemeler bu kavram üzerinden gerçekleştirilmelidir.
Ancak esnek çalışma günleri ve saatleri hayata geçirilirken;
- Esnek mesai uygulamaları tanımlanmalı,
- İşleyişe ilişkin usul ve esasların ana çerçevesi çizilmeli ve kamu kurumlarında bir bütünlük sağlanmalı,
- Tüm personelin eşit, adil ve hakkaniyete uygun bir şekilde çalışma esnekliğinden faydalanabilmesi adına takdir hakkının ana çerçevesi ve çalışma esnekliğinin temel unsurları açık ve net olarak belirlenmeli,
- Aile-çalışma hayatı dengesi gözetilmeli,
- Büro, bankacılık ve sigortacılık kolu özelinde İdarî düzenlemelerde geçici olarak dönemsel esneklikler hayata geçirilmelidir.
Bu bağlamda Bakanlıkların da hazırlıkları doğrultusunda birim mekânda ve birim zamanda çalışanların yoğunluğu ve temasını azami derecede azaltacak şekilde “esnek mesai” uygulamaları hayata geçirilmelidir.
B- Hizmet kolumuz kapsamındaki kurumlardan özellikle Türkiye İş Kurumu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Vergi Dairelerinin özellikle veraset, vezne, KDV iade bölümleri ve sicil yoklama birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu ve 112 Çağrı Merkezleri ile adliyelerde yaşanan iş yoğunluğu ve iş günü içerisindeki vatandaş/personel yoğunluğu dikkate alındığında vatandaşların kurumlara gelme zorunluluğu olmaksızın işlem yapmaları sağlanmalıdır. Bu kurumların iş yoğunluğunun azaltılması amacıyla randevu sistemi ile çalışmaya geçmesini mümkün kılan teknik donanıma sahip olması sağlanmalıdır.
C- Bunun yanı sıra pandemi sürecinde okullarında kapalı olması göz önüne alındığında her ikisi de kamu personeli olan eşler yönünden aile sorumlulukları da gözetilerek eşlerden birisinin evde çalışmasını veya eşlerin dönüşümlü çalışmasını sağlayacak düzenleme yapılmalıdır.
D- Yine bakmakla yükümlü olduğu çocuğu, engelli veya hasta bireyi bulunanlar yönünden evden çalışmasını veya yarı zamanlı çalışmayı esas alacak bir mesai planlaması da yapılmalıdır.
Pandemi sürecinde Büro, bankacılık ve sigortacılık koluna bağlı bakanlıklar içerisinde;
- Bakanlığınız bu zorlu süreçte, istihdamın korunması amacıyla, faaliyetine ara vermiş işyerlerinin çalışanlarını Kısa Çalışma Ödeneği ile desteklenmektedir. İŞKUR ve personeli bu süreçte görevini özverili bir şekilde yerine getirmektedir. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu personelimizde bu zorlu süreçte çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.
- Hazine Bakanlığımız; Ülkemiz ekonomisinin olumsuz olarak bu süreçten etkilenmesini en aza indirmek için gerekli tüm çalışmaları yapmış, açıkladığı finansman desteği ile üreticinin yanında yer almıştır. Ayrıca vatandaşların da bu süreçten olumsuz etkilenmesini önlemek için birçok çalışma yapmış ve yeni istihdam paketleri açıklamıştır.
- Dışişleri Bakanlığımız tarafından; özellikle yurtdışındaki vatandaşlarımızın Ülkemize getirilmesi için gösterilen üstün gayret ve emekler tüm dünya ve kamuoyu tarafından takdirle karşılanmıştır. Ayrıca yürütülen çalışmalarda sadece kendi yurttaşlarımıza değil, ihtiyacı olan tüm ülkelerin vatandaşlarına devletimizin ve milletimizin yardım elinin ulaşması sağlanmıştır.
- İçişleri Bakanlığımız; 30 Büyükşehir ve Zonguldak İllerimizin Valiliklerinde ve Kaymakamlıklarında Seyahat İzin Kurulları oluşturulmuş ve vatandaşlarımızın mağduriyetlerini önlemek amacıyla personel görevlendirilmeleri yapılmıştır. Ayrıca seyahat izin kurulları, 112 vefa grubu ve benzeri şekildeki birçok birimde, büro hizmet kolundaki kamu görevlilerimiz büyük bir özveri ve gayretle vatandaşla yüz yüze, mesai mefhumu gözetmeden canla başla Devletimiz ve Milletimiz için çalışmaktadırlar.
- Ticaret Bakanlığı çalışanlarımızda bu süreçten ticari hayatın en az etkilenmesi, piyasa denetimi ve gümrüklerde dış ticaretin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için büyük bir özveri göstermektedir.
- Adalet Bakanlığımızın ise yeni İnfaz Yasası’nın yürürlüğe girmesi ile birlikte mevcut iş yükleri daha da artmıştır. Ayrıca sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde mesai mefhumu gözetmeksizin çalışmışlardır.
- Kredi Yurtlar Kurumu personelimizde bu mücadeleyi yürüten kamu görevlilerimiz arasında yürütmekte olduğu önemli görevler nedeni ile dikkati çekmektedir. Yurtlarda sayıları yetmiş bini bulan vatandaşımız misafir edilirken, yurtlarda çalışan personelimiz misafirlerin her türlü ihtiyacı, idaresi, kontrolü gibi konularda hizmet vererek bu çalışmaları yürütmektedir. Kredi Yurtlar Kurumu personelimiz bu süreçte 23 İlde 36 Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yurtlar Kurumu yurdunda hem kriz masasında hem de nöbetçi memur olarak 24 saat esasına göre çalışmaktadır.
Ben buradan bu çalışmaları özverili bir şekilde yürüten kamu görevlilerimize de bir kez daha TEŞEKKÜR etmek istiyorum. Ve bu çalışmalarda görev alan kamu görevlilerine bir teşekkür niteliğinde “Başarı Belgesi” verilmesini talep ediyoruz.
MEMUR-SEN’İN KPDK’DA GÜNDEME GETİRDİĞİ KONU BAŞLIKLARI
Pandemi Gündemli KPDK’da Memur-Sen’in gündeme Getirdiği Konu Başlıkları ise Şunlar;
-Pandemi, Hem Kapsamlı Kamu Hizmeti Envanterine Hem De Yetkin Ve Fedakâr Kamu Personeline Sahip Olduğumuzu Teyit Etti
-Kamu Görevlileri Hak Kaybı Yaşamamalı, Yeni Kazanımlarla Motivasyonları Artırılmalı
-Pandemiyle Mücadelede Sorumluluk Alanlar Motive Edilmeli, Kamu Görevlilerine “Pandemi Tazminatı” Ödenmeli
-Pandemiyle Mücadelenin Kesintisiz Yürütülmesini Sağlayan Kamu Görevlilerine İlave Haklar Verilmeli
-Vefa Sosyal Destek Gruplarında Görev Alan Tüm Kamu Görevlilerine “Başarı Belgesi” Verilmeli
-Okulların Açılmasında Herkes Sorumluluk Almalı
-KPDK ve KİK Bileşenleriyle Mini Ekonomik ve Sosyal Konsey İşlevi Görmeli KİK’in Çözüm Üretme Kapasitesi Bu Süreçte Artırılmalı
-Kasım KPDK’nın Takvimi Oluşturulmalı, Gündemi Belirlenmeli, Alt Komisyonlar Oluşturularak Hazırlıklarına Başlama Kararı Almalıyız
-Pandemi Ve İnsan Sağlığı Noktasındaki Hassasiyetimiz Nedeniyle Gündeme Almadığımız Gerçekleşmesi Konusunda Israrcı Olduğumuz Taleplerle İlgili Beklentimiz de, Israrımız da Sürüyor.
-Ek gösterge düzenlemesinden, ek ödeme iyileştirmesine, gelir vergisi mağduriyetinin giderilmesinden yıllık izinde iş günü esasına geçilmesine, fiili hizmet zammı beklentilerinin gerçekleştirilmesinden üniversiteli işçilerin kadroya geçirilmesine, emeklilikte esas alınan sürelerin, bileşenlerin değiştirilmesinden emekli maaş ve ikramiyelerinde lehe sonuç üreten taleplerin düzenlemesine, farklı çalışma süre ve süreçlerine dair ilgili kanunlarda bulunan hükümlerin yeniden ve adil bir yaklaşımla ele alınması gibi konular, Kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanan KPDK toplantısında konuşulmalı.