KAMU GÖREVLİLERİNİN TALEPLERİ BAKAN FARUK ÇELİKE İLETİLDİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet gündoğdu, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yazgan ve Memur-Sen heyetiyle birlikte kamu personeli danışma kurulu öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik ile görüştü. Genel başkan Ahmet gündoğdu, Büro Memur-Sen tarafından hazırlanan raporun da aralarında yer aldığı kamu görevlilerinin taleplerini Bakan Çelike iletti.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARININ SEVİNÇLERİ YARIM KALDI
Kadroya alınan iş ve meslek danışmanlarının sevinçlerinin yarım kaldığını ifade eden Gündoğdu, "300 binin üzerinde arkadaşımızı bizim talebimiz sizin de gayretinizle kadroya geçirdik. Hükümet, sözleşmeli çalışanların kadroya geçişi ile ilgili isteğimizi yerine getirdi. Hükümete bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Sayın Başbakanımızdan ve sizden Allah razı olsun. Bütün sözleşmeliler kadroya geçtikleri için sevinirken, iş ve meslek danışmanlarının sevinçleri yarım kaldı. Kadroya geçtiği için maaşları düşen bakanlığınıza bağlı iş ve meslek danışmanları var. İş ve meslek danışmanlarının alımlarına ben de katıldım. İş ve meslek danışmanlarımızın kadroya geçmelerine Memur-Sen olarak çok sevinmiştik, çok heyecanlanmıştık. Bu arkadaşlarımıza hep beraber mükemmel bir iyilik yaptık. Onları iş güvencesine, kadroya kavuşturduk ama maaşları 800 TL düştü. Kadro veriyorum ama paranı kesiyorum manası çıktı buradan. İş ve meslek danışmanları paramız kesilmesin diyor. Para verdik kadro da istemeyin de demeyelim. Kadro verdik paranızı da düşürüyoruz demeyelim. Sosyal devlet ilkeleri açısından, bu durumu doğru bulmadığımızı ifade ediyorum. Bu arkadaşlarımızın maddi anlamda kayba uğramaması için Memur-Sen olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çalışma yapmasını istiyoruz" dedi.
4/C LİLERE KADRO VERİLMELİ
4/C kapsamında istihdam edilen geçici personel ile diğer kurum ve kuruluşlardaki 4/C statüsündeki kamu görevlilerinin kadroya geçirilmesine yönelik talep ve beklentileri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının harekete geçmesi gerektiğini belirten Gündoğdu, "Toplu sözleşmede 4/Clilere yüzde 50 zam aldık. Üzerine de onlara kadroyu vermemek olmaz. Burada bir çelişki var. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmamız gerekiyor. Memur-Senin talepleri ve Bakanlığınızın gayretleri neticesinde Toplu Sözleşme masasında 4-Clilerin bekâr olanlarına 253 TL net, evli 2 çocuklu olanlarına da 493 TL net zam aldık. 4/Cliler zam için teşekkür ediyor" ifadelerini kullandı. 4/Cliler için kadro mücadelelerinin devam ettiğini belirten Gündoğdu, "Biz daha önce 300 bin kişinin kadroya geçişine öncülük ettik. 4/Clilerin de kadroya geçmesi için Memur-Sen olarak mücadelemize devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
FAZLA MESAİ ÜCRETİ ÖDENMELİ
Fazla çalışma ücretlerinde yüzde 100 uzlaşma sağlandığını ancak bazı bakanlıkların "Mesaiye karşılık size izin verelim" dediklerini bildiren Gündoğdu, şunları kaydetti: "Hayır, uzlaşımız şuydu: 6 ayı geçen bir işe ihtiyaç varsa memur alımı, 6 ayı geçmiyorsa devlet mesai yaptırıyorsa ücretinin ödenmesiydi. Bunun işleyişinde sıkıntı devam ediyor. Çoğu kurumda fazla mesai yaptırılıyor ancak ücreti ödenmiyor. Fazla mesai yapıtırılıyorsa ücreti de ödenmelidir"
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARI HAKLI
İş ve meslek danışmanları konusunda bir haklılığın var olduğunu dile getiren Bakan Faruk Çelik ise, söz konusu danışmanların İş-Kur bünyesinde başarılı çalışmalara imza attıklarını vurguladı. Çelik, işyeri, işsiz ve işgücünü buluşturan danışmanların, kadroya geçtiklerinde maaşlarında bir düşüş yaşandığını anlattı. İş ve meslek danışmanlarının ücretlerine ilişkin düzenlemeyle ilgili Çelik, "Maliye Bakanlığımızla teknik düzeyde görüşmeler yapıldı. Olumlu bir bakış var ama Meclis'te hangi gün, hangi saat, hangi ayda bununla ilgili bir düzenleme gündeme gelir onunla ilgili bir tarih vermekte şu anda zorlandığımı belirtmek istiyorum" diye konuştu.
ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ ÜCRET ARTIŞI
İkincisi 4/C'lilerle ilgili çok ciddi bir ücret artışı gerçekleştirdik. İş güvencelerinde bir problem yok, çalışmalarıyla ilgili bir problem yok, statülerinin 4/C'den 4/B'ye geçilmesi gibi bir talebi, bunu da saygıyla karşıladığımızı söylüyoruz ama bir statünün değişikliğinin, bir statünün iptalinin böyle bir tek düzey, bir bakanın veya bir konfederasyonla bir araya gelip kararın alınması şeklinde ele alınması doğru değil. Netice itibarıyla bir statüyü iptal edeceksiniz. Konunun Bakanlar Kurulu düzeyinde ele alıp, orada karara bağlanması gerekiyor. Bizim birinci hedefimiz çalışanlarımızın ücretlerini artırmak. Eğer bir mağduriyet yaşanıyorsa bir yerde, o mağduriyeti giderme konusunda bir gayret içindeyiz."