KADROLU OLAMAYAN SÖZLEŞMELİLERİN BEKLENTİSİ KARŞILANMALI
Memur-Sen Genel Toplu SÖzleşme ve Mevzuat Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan ve Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Şinasi Gülcüoğlu ile birlikte Bakan çeliki ziyaret eden Ahmet Gündoğdu, Memur-Sene bağlı sendikalar tarafından konuyla ilgili hazırlanan talepleri içeren dosyayı da Bakan çelike sundu.
Ziyarette konuşan Ahmet Gündoğdu, Memur-Senin 4. Olağan Genel Kurulunun açılış konuşmasında sÖzleşmeli personelin kadroya geçirilmesine yÖnelik talebine, bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından olumlu cevap verildiğini hatırlattı.
632 sayılı KHK ile 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilenler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında sÖzleşmeli personel statüsünde istihdam edilen kamu gÖrevlilerine isteğe bağlı olarak “memur”(kadrolu) statüsüne geçiş imkanı sağlandığını belirten Ahmet Gündoğdu, 632 sayılı KHK’nin içeriğinde yer alması gerektiği halde geçiş imkanından yoksun bırakılan sÖzleşmeli personel statüsündeki kamu gÖrevlilerinin sayısının da azımsanmayacak düzeyde olduğunu kaydetti.
Başta belediyeler, il Özel idareleri, TRT, Gençlik ve Spor Bakanlığında çalışan sÖzleşmeli spor uzmanları, antrenÖrler, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen sÖzleşmeliler, olmak üzere olmak 632 sayılı KHK ile sağlanan “kadrolu statüye geçiş” imkanından yararlandırılmayan personelin de bu haktan yararlanmasına dÖnük düzenleme yapılması talebini dile getiren Ahmet Gündoğdu, bu yÖnde en kısa zamanda bir çalışma yapılmasını beklediklerini sÖyledi.
Ahmet Gündoğdu, sÖzleşmeli personel statüsünden kaynaklanan mağduriyetlerin en aza indirilmesi ve kapsamının beklentileri karşılayacak içeriğe sahip olması amacıyla yapılacak çalışmada olmasını istedikleri diğer hususları da şu şekilde açıkladı:
a)399 Sayılı KHK eki II Sayılı Cetvele tabi unvanlarda gÖrev yapan sÖzleşmeli personelin de istekleri halinde kadrolu statüye geçişlerine ,
b) KİT’ler bünyesinde “avukat, mühendis, mimar, tekniker ve benzeri” gÖrevleri yürütmelerine rağmen “işçi” statüsünde istihdam edilen yüksekÖğretim programlarından mezun personelin (çAYKUR’da yapıldığı gibi) memur statüsünde geçişlerine imkan sağlayacak maddelere yer verilmesi uygun olacaktır.
c) Adliyelerde mübaşir kadrosunda çalışan personel ile kurumlardaki itfaiye çalışanları ve DHMİndeki ARFF personel Genel İdari Hizmetler kadrosuna alınmalı.
çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk çelik ise konuşmasında, sÖzleşmelilerin kadrolu olmasına yÖnelik çıkarılan 632 sayılı KHKnın bütün sÖzleşmelileri kapsamadığını bildiklerini, buradan kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesi için Önerileri de dikkate alarak bir çalışma yapacaklarını sÖyledi. 399 Sayılı KHK eki II Sayılı Cetvele tabi unvanlarda gÖrev yapan sÖzleşmeli personelin istekleriyle işçi kadrosunda çalışan üniversite mezunu mimar-mühendis gibi çalışanların istekleri halinde kamuda statülerine uygun kadroya geçme isteklerine yÖnelik taleplerin, değerlendirilmek ve üzerinde çalışmak üzere Devlet Personel Başkanlığına gÖndereceğini sÖyleyen Bakan çelik, kendi amaçlarının da çalışma barışını sağlamak, kamuda verimliliği artıracak Önlemler almak olduğunu ifade etti.
Toplantıda konuşan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda çalışan sÖzleşmeli spor uzmanları ve antrenÖrler ile Dışişleri Bakanlığı’ndaki 4/B’lilerin biran Önce kadroya alınmasını istedi. Konuşmasında 4/C’lilerin sorunlarına değinen Yusuf Yazgan, kurumları sırtlayan 4/C’lilerin maalesef emeklerinin karşılığını alamadığını ve en kısa zamanda 4/Clilere kadro verilmesi gerektiğini ifade etti. Sosyal Güvenlik icra memurlarının hazırladığı raporu Bakan Faruk çelik’e veren Yazgan, kamu çalışanlarının mali haklarını düzenleyen 666 sayılı kararname ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanlarının mağdur olduğunu aktardı.