HİÇ BİR ENGEL BAŞARIYA ENGEL DEĞİLDİR
ENGELSİZ BİR HAYAT İÇİN HERKES SORUMLULUK ALMALIDIR.
İki binli yılların başından itibaren engelli vatandaşlarımız birçok kazanım elde etmiş, gerek kamu gerekse özel sektörde istihdam edilme imkânına kavuşmuştur. Ancak başta da değindiğimiz gibi engelliler olarak iş hayatı dâhil olmak üzere, çeşitli alanlarda farklı zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Örneğin; Yardımcı hizmetler sınıfına atanan engelli memurlardan amirlerince doğal olarak bir iş gücü beklenmektedir. Ancak engellinin yapıp yapamayacağı işler konusunda mevzuatta bir tanım bulunmadığından bu beklenti tamamen amirlerin inisiyatifine bırakılmış durumdadır, bunun sonucunda verilen görevi tam olarak yerine getiremeyen engelli çalışan üzüntü duymakta ve işleri aksamaktadır. Bu yüzden hem çalıştıkları kurumun işleri aksamakta hem de engelli çalışanlar işini tam anlamıyla yapamamanın üzüntüsünü yaşamaktadırlar. Sendikamız engelliler komisyonu olarak; eğitimine bakılmaksızın yardımcı hizmetler sınıfında istihdam edilen engelli çalışanlarımızın sorunlarının ivedilikle çözüme kavuşturulmasının bizleri mutlu edeceğini belirtmek isteriz”
SOSYAL YAŞAM AÇISINDAN İSE ERİŞİLEBİLİRLİK KAVRAMINA ÖNCELİKLE DİKKAT ÇEKİYORUZ.
Engellilerin kamusal hayatın her alanına bağımsız kişiler olarak katılımı, erişilebilirliğin tam anlamıyla düzenlenmesiyle mümkündür. Erişilebilirlik ortamı sağlanabildiği takdirde, hayatın her alanında engellilik engel olmaktan çıkar, engelli bireylerin hayat kalitesi ciddi anlamda yükselir. 5378 Sayılı Kanun ile engellilerin “Kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları vb. sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış, umuma açık hizmet veren her türlü yapılara engellilerin daha kolay ulaşabilmesi için mimaride erişilebilirlik zorunlu hale getirilmiştir. İçinde bulunduğumuz 21. Yüzyıl da yetersizliğin ve yaşanılan birtakım zorlukların nedeni engelli olma durumu değil, fiziki, sosyal ve ekonomik engellemelerle karşılaşmamızın getirdiği engellerdir.
İşte tam bu noktada “Covid-19 un arttığı, bulaş riskinin tavan yaptığı bu günlerde tüm Engellilerin ayrım yapılmadan evde kalmaları uzaktan çalışmaları sağlanmalıdır”
Dileğimiz çalışmayan her engellinin ekonomik standardının yükselmesi, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca ödenen engelli maaşlarının uygun standartlara ulaştırılarak çalışamayan engelliler arasındaki eşitsizliğe son verilmesidir. Ayrıca atama bekleyen engellilerin ilgili kadrolarda istihdam edilmesi hususunda ivedilikle çalışma yapılması diğer önemli konulardandır. Büro Memur-Sen Engelliler Komisyonu olarak engelli vatandaşlarımıza sorunsuz bir yaşam diler. “Hiçbir engel başarıya engel değildir” diyerek belirli gün ve haftalar da değil yılın 365 günü yanlarında olduğumuzun bir kez daha altını çizerek saygı ve sevgilerimizi sunarız.”
Büro Memur-Sen olarak, engellilerimizin sorunlarının çözümü ve kazanımların daha da artması için, şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da her türlü mücadeleyi vermeyi, sorunların üzerine kararlılıkla gitmeyi sürdüreceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle Büro Memur-Sen olarak Engelliler Günü’nün sorunların gündeme gelmesine ve çözüm üretilmesine vesile olmasını, başta sendikamıza üyesi olan kamu çalışanları olmak üzere tüm engellilerimize ömür boyu sağlıklı ve mutlu yarınlar dileriz.
Taleplerimiz;
1-) Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre kamuda toplam 57408 engelli çalışanı vardır. Bunların sınıflarına baktığımızda G.İ.H. sınıfında 20 binin üzerinde, Y.H.S. sınıfında 18 bin üzerinde engelli kamu personeli bulunmaktadır. Engelli çalışanlarımız atamaları yapılırken engelinin bu işe uygun olup olmadığı, yapıp yapamayacağı araştırılmamaktadır. Dolayısıyla ataması yapılan Engelli çalışanlar işe başladıktan sonra idarecisi ile karşı karşıya gelmekte, engeline uygun olmayan işlerin yapılması talep edildiğinde ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bu tür sıkıntıların giderilmesi, engel grubunun tespitinin yapılarak hangi engel gruplarının hangi işleri yapabilecekleri belirlenmesi hususunda gerekli yasal düzenlemelerin yapılması,
2-) Engeli nedeniyle malulen emeklilik hakkından yararlanan kamu görevlilerine bağlanacak emekli aylığı tutarı ile emekli ikramiyesinin 25 yıl esas alınarak hesaplanması ve ödemesinin sağlanması gerekir engelli kamu görevlisine bağlanacak emekli aylığının, en son almakta olduğu maaşın %85’inden az olmaması hususunda çalışma yapılması,
3-) Sağlık Kurullarının tek elde toplanması ve sadece engellilik iş ve işlemlerini yapması, özetle tüm birimlerin bir arada olacağı bir döngüde yeknesaklığın (Sağlık Kuruluna sevki yapan ilgili birim iş ve işlemleri, Nüfus Müdürlüğü hizmeti, Vergi Dairesi hizmeti, Emniyet hizmeti vb) sağlanması önemli hususlardan bir tanesidir. Ayrıca Büyükşehirlerde yaşayan engellilerin Engelli raporu alım sürecinde, itiraz söz konusu olduğunda yeni yönetmelik gereği en yakın İl’e gider durumu ise Büyükşehir bünyesinde çözülür şeklinde değiştirilmesi (Örnek uygulama Engelli Ehliyeti alım sürecidir)
4-) Engellilerin kullandığı protez, ortez ve yardımcı araç-gereçlerin ücretlerinin tamamının Devlet tarafından karşılanması için çalışma yapılması, binaen engellilerin en sık karşılaştığı bu büyük problemin çözümü elzemdir. Ayrıca Protez alım süresinin 5 yıldan 3 yıla indirilmesi,
5-) Engellilere yönelik; Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri, Yanlış Mesleki Eğitim ve İstihdam Sistemleri, Engellilik tespitlerinde Erken Teşhis ve Genetik uzmanlığı/analizleri, özellikle Mutant ve Mutasyon uğrayan bireylerde kök hücre tedavisine önem verilmesi, Engelliler için Teknolojik işlemler sadece tıp sektöründe değil diğer alanlarda da fayda sağlayacak şekilde irdelenmesi, Engellilerin ulaşım araçları ile imtihanından başarı ile çıkması için daha çok gayret gösterilmesi, Down sendromu ile ilgili yanlış uygulamaların, ifadelerin tekrar gözden geçirilmesini beklemekteyiz.
6-) Zihinsel Engelli bireylerin, kamuda istihdamını teşvik etmek için çalışma yapılması,
7-) Üniversitelerde işaret dili bölümünün ve alt birimlerinin çoğaltılması, bizler için önemlidir. Örneğin işaret dili çevirmenliği bölümü, işaret dili öğretmenliği bölümünün olması maalesef 1-2 Üniversiteyi geçmemektedir. İşitme engelli öğretmenliği var ama işaret öğretmenliği çok az, İşitme engellilerin yüksek lisans yapmaları önemli olmakla beraber bu konularda farklı eğitim alıp kariyer yapmaları sosyal hayata tutunabilmeleri için önemli bir argümandır.
8-) TCDD taşımacılığı seferlerinde engellilere uygulanan kota uygulamasına acilen son verilmesi, (Engelliler için bir seferde seyahat eden yolcuların %14’ü oranında bilet kestikleri TCDD yetkililerince belirtilmiş olsa da) herkes için uygulanan trenlerde %50 kapasite indirimi, engelliler için çok daha düşük bir kısıtlamaya dönüştürülmüştür. Tespitlerimize göre bu kısıtlama % 4 oranındadır. Bu uygulama 4736 sayılı Kanun’un açık bir ihlalidir. TCDD Taşımacılık AŞ'ce, bu seyahat kısıtlamasına son verilmesi,
9-) 27.12.2019 tarih ve 30991 sayılı ÖTV muafiyeti düzenlemesi kapsamında 303.200 TL olan miktar, 29.08.2020 tarihli ve 2912 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile vergi yüzdeleri aşırı artmış olup engellilerin özelliklede cihaz ve tekerlekli sandalye kullanan engellilerin ihtiyacı olan sw ve suv tarzı araçların alınması zorlaşmıştır. Binaen ÖTV muafiyetinin tekrar düzenlenmesi, artırılması, (Artış yapılan vergi oranı nispetinde)
10-) Yasalarca Engelliler için sağlanan ulaşım hakkı, Kamu kurumlarının çoğunda ulaşımda servis hizmetlerinin kaldırıldığı malumunuz olup, engellilerin ulaşım konusunda çok büyük sıkıntılar çektiği ortaya çıkmıştır. Engelliler için bir ulaşım servisi bulundurması,
11-) Engelli kamu görevlileri, emekliliklerinde derece ve kademelerine bakılmaksızın yeşil pasaport hakkından yararlandırılması,
12-) Engellilere Hac ve Umre ibadetlerinde refakatçileri ile birlikte % 50 indirim sağlanması,
Lütfen hoşgörülü ve saygılı olun!
- Engelli asansörleri, engelli olmayanlar tarafından kullanıldığı için engelli bireyler bu asansörlere binmekte maalesef zorlanıyor. Asansörlerin aktif olması ve engelli tarafından kullanılmadığı,
- Engelli araç park yerlerine, engelli olmayanlar tarafından araç park edilmediği,
- Engelliler için yapılan yollara özen gösterilmediği için, kolaylıktan ziyade zorlukların oluşmadığı,
- Kaldırımlarda engelli rampalarının önlerine araç çekildiği için, engelli bireyler kaldırımdan inerken zorlanmadığı, günler diliyoruz.