GÜMRÜK VE MUHAFAZA ÇALIŞANLARI ALINTERİNE UZANAN ELLERE TEPKİLİ
5622 sayılı kanunun TBMM’ ye iadesi için Sayın Cumhurbaşkanımıza mektup gÖnderdik.
Gümrük İdarelerinde gÖrevli Gümrük personeli ile Tasiş ve Gümrük Saymanlığı personeline, 4458 sayılı Gümrük Kanunu`nun 221. maddesinin 3. fıkrasına gÖre, normal çalışma saatleri dışında yürütülen ithalat, ihracat ve transit işlemleri için iş sahiplerinden tahsil edilen ücretlerin "% 50`si ile varsa kanuni yolluklarının tamamı" (ek Ödeme miktarı ve gelir vergisi düşüldükten sonra kalan kısmı) Ödenmektedir. Gümrük Teşkilatında çalışmakla birlikte, fazla çalışma ücretinden yararlanamayan (merkez ve taşradaki) diğer personele ise, "ek Ödeme" adı altında maaşına ilave yapılmaktadır.
05.04.2007 tarihinde TBMM`de kabul edilen 5622 sayılı "Tasfiye İşleri dÖner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Gümrük Müsteşarlığına bağlanması amacıyla bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanunun 7. maddesi ile sÖz konusu kanun başlığı ile hiçbir ilgisi olmadığı halde, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 221. maddesi değiştirilerek, gümrüklerde tahakkuk ve tahsil edilen fazla mesai ücretlerinin dağıtımına ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır.
Tahsil edilen mesai ücretlerinin yarısı bütçeye aktarılırken kalan yarısının tüm gümrük teşkilatı personeline belirlenecek esaslar dairesinde dağıtılmasının yanında, gümrüklerde gÖrev yapan diğer kamu kurum ve kuruluşları personeline de hakları olmadığı halde dağıtılması esas alınmaktadır. Bunun bir başka ifadeyle anlatımı; belirli yerlerde gÖrev yapan gümrük personeli için tahakkuk ve tahsil edilen fazla çalışma ücretinin, yarısının gizli vergilendirme yoluyla bütçeye aktarılması ve diğer yarısının fazla mesaiye hak kazanan personel dışında, Gümrük Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakan tarafından uygun gÖrülecek başka kamu kurum ve kuruluşlarının personeline de dağıtılabilmesinin yolu açılmaktadır. Anayasanın 18. maddesinde "Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır." Denilmektedir. 657 sayılı yasanın 99. maddesi; "Memurların haftalık çalışma saatleri genel olarak 40 saattir." hükmündedir. 4458 sayılı Gümrük Kanununun 221. maddesine gÖre ise, iş sahiplerinin talebi üzerine çalıştırılan personel sadece Gümrük Teşkilatı personeli olup, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personeli adına tahakkuk ve tahsilât yapılmamaktadır. Diğer taraftan, iş sahiplerinin de diğer kamu kurum ve kuruluşlarının mesai dışı çalıştırılması yÖnünde talepleri olmamaktadır.
1.Toplanan ücretlerin % 50`sinin bütçeye aktarılması,
2.Hakkı olmayan başka kamu kurum ve kuruluşu personeline, (adına mesai tahakkuku yapılmadığı halde) Ödeme yapılması yolunun açılması,
3.Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakan tarafından belirlenecek diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personeline de fazla mesai ücreti dağıtılmasına yol açılacağı,
Nedenleriyle (5622 sayılı) bu yasanın 7. maddesinin, gerek Anayasamızın gerekse, Uluslararası çalışma Örgütünün (ILO) belirlemiş olduğu kurallara açıkça aykırılık teşkil etmektedir.Kanunun tekrar gÖrüşülmek üzere TBMM’ ye iade etmesi için Sayın Cumhurbaşkanımıza mektup gÖnderilmiştir.