GÖREVDE YÜKSELME VE ÜNVAN DEĞİŞİKLİĞİ ESASLARINA DAİR YÖNETMELİĞİN BAZI MADDELERİNİN İPTALİ İÇİN DAV
Danıştay Başkanlığı’na 11.05.2010 tarihinde açılan davada; gÖrevde yükselme sınavına başvuru tarihi ile sınav tarihi arasında yıllık izin kullanılması ibaresinin yer almasının hem kamu gÖrevlilerinin hak ve yükümlülüklerinin kanunla düzenlenmesi ile ilgili anayasanın amir hükmüne aykırılığı hem de aylısıksız izinde olanlara verdiği bir hakkı yıllık izin kulanmak isteyen personele vermemesi ve bu durumun eşitlik ilkesine de aykırılığı nedeniyle iptali talep edilmiştir.
Ayrıca; GÖrevde yükselme eğitimi için başvuran personel sayısının boş kadro veya pozisyon sayısının üç katından az olması halinde, genel başvuru şartlarına uygun olan personelin bu şartları taşımaları yeterliyken, boş kadro veya pozisyon sayısının üç katından fazla başvuru olması halinde ise personel değerlendirme formundaki kriterlerle birlikte, başvuranların ikinci bir değerlendirme ile karşılaşmalarına neden olunmuştur. Aynı şartları taşıyan personel için sadece başvuru sayısı artmış olmasından ikinci bir kıstas getirilmesi açıkça hukuka aykırıdır. çünkü gÖrevde yükselecek ve atanacakları unvan bakımından aynı şartları taşıyan personel arasında, farklı ve ayrıcalıklı uygulamalara neden olacak bir düzenleme yapılmıştır. Bu nedenle sÖz konusu fıkraya eklenen ifadelerin iptalini istenmiştir. GÖrevde yükselme eğitimine katılmada tüm personele fırsat eşitliği sağlanması gerekirken bunun tersi yÖnde bir düzenleme ile eşitlik ilkesine aykırı bir durum ortaya konulmuştur.
Bu hususların yanında Personelin aylıksız izinde olmalarından dolayı hak kazanılan kadro veya pozisyona ilişkin gÖrevlerine aylıksız izinlerinin bitiminden itibaren başlamaları sağlanabilecekken “Aylıksız izinde olanlar dahil, atanmaya hak kazandıkları kadro veya pozisyona ilişkin gÖrevlerine mevzuatla ÖngÖrülen süre içinde başlamayanların sÖz konusu atanma hakları sona erer” ifadelerinin Aylıksız izinde olanlar dahil ibaresinin iptali istenmiştir.
ünvan değişikliği sınavında yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılmasını ÖngÖren ifadelerinde iptali talep edilmiştir. Unvan Değişikliği sınavı personelin mesleğiyle ilgili bir tespit, yeterlilik sınavı değildir. Personel, gÖrevi ile ilgili bir tespit olmaması gereken bu sınav sonucunda puan sıralamasına gÖre haklı olarak atamasının yapılmasını beklemektedir. Sınav sonucu bu puan barajını geçen personel sayısı kurumlarca gÖrevde yükselme ve unvan değişikliği için açılan kadro sayısının oldukça altında olduğu bir durumda sadece barajı geçenler ilgili yerlere atanacak, açık kalan kadro doldurulamayacaktır. Oysa en yüksek puan alandan aşağıya doğu kadro sayısı kadar personelin atamaları yapılmış olsa yıllarca unvan değişikliği için oluşan birikmeler ortadan kaldırılmış olacaktır.
Her Takdirnameye puan verilmesi ve her uyarma ve kınama cezalarına karşı puan eksiltilmesi sübjektif ve taraflı şekilde bir düzenleme getirecektir. Amir yetkisinde olan bir takdir hakkının hak edene verilmemesi mağduriyet doğuracak, uyarma ve kınama cezalarına karşı yargı yolunun kapalı olması da personeli eşitsiz ve haksız uygulamalarla karşı karşıya bırakacaktır.
Halen devam etmekte olan dava ile ilgili gelişmeler internet sitemiz aracılığıyla üyelerimiz ve kamuoyuna duyurulacaktır.
DAVA DİLEKçESİNE ULAŞMAK İçİN TIKLAYINIZ