Genel Başkan Yazgan, Büro Memur-Sen’in Toplu Sözleşme Tekliflerini Milli Gazete’ye Değerlendirdi
Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, 6’ncı Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri öncesi Millî Gazete’nin sorularını yanıtladı. Çağrıda bulunan Yazgan, kamunun güçlü olması devletin güçlü olması anlamına geldiğinin altını çizdi.
Yazgan, öncelikli taleplerinin süreli/süresiz personelin kadroya geçirilmesi olduğunun altını çizerek, “Kamu görevlileri güçlü olursa devlet de güçlü olur. Kamu görevlilerinin kadrolu istihdam edilmesi, devletin gücünü tescillemesidir” dedi.
“İKİ YILLIK SÜRE İÇİN YÜZDE 38 ZAM İSTİYORUZ”
6’ncı Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri başlıyor. Bu görüşmelerde en çok kamu görevlilerinin alacağı zamlar merak edilir. Sizin zam teklifiniz ne kadar olacak? Zammın yanında başka neler istiyorsunuz?
Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ile Kamu İşvereni Heyeti arasındaki toplu sözleşme müzakereleri 2 Ağustos 2021 tarihinde başlıyor. 2022-2023 dönemini kapsayan toplu sözleşme müzakereleri 3,5 milyonu kamu görevlisi ve 2 milyonu memur emeklisi olmak üzere aileleriyle birlikte yaklaşık 20 milyondan fazla bir kitleyi ilgilendiriyor. Ocak ayında ve tek seferde gerçekleştirilmek kaydıyla, kamu görevlilerimizin maaş ve ücretleri 2022’de yüzde 21, 2023’te yüzde 17, iki yıllık sürede toplamda yüzde 38 artırılmasını istiyoruz. Kamu görevlilerimizin maaşlarına/ücretlerine, enflasyon oranının maaş artışı oranını geçtiği aydan geçerli olmak üzere enflasyon farkı artışı yansıtılmalı, kamu görevlileri enflasyonun maaşı eriten etkisinden kurtarılmalıdır. Maaş ve ücretlerde enflasyon baskısı son bulmalıdır. Enflasyon altında ezilen değil, enflasyonu ezen bir ücret artışı istiyoruz.
“ENFLASYON CANAVARI ALIP GÖTÜRÜYOR”
Ayrıca kamu görevlilerimizin maaş ve ücretlerine, 01.01.2022’de yüzde 3 ve 01.01.2023’te yüzde 3 olmak üzere toplamda yüzde 6 refah payı artışı yansıtılmalıdır. 600 TL seyyanen zam verilmelidir. 5’inci Dönem Toplu Sözleşmenin zararları Kamu İşveren Heyeti tarafından görülmeli ve giderilmelidir. Bizim bu tekliflerimiz, Türkiye şartlarına uygun tekliflerdir. Toplu sözleşme müzakerelerine az bir süre kala birkaç gerçeğin altına çizmekte fayda var. Enflasyon karşısında kamu görevlilerinin ve emeklilerinin maaşlarının küçüldüğü herkesin malumudur. Memur ve emeklilerin maaşları her geçen gün eriyor. Biz her zaman enflasyon kadar zammın sıfır zam olduğunu söyledik. Çünkü alınan zammı enflasyon canavarı fazlasıyla alıp götürüyor. Bu nedenle biz enflasyon artı refah payı istiyoruz.
“BU ÇAĞ DIŞI UYGULAMAYA SON VERİLMELİ”
101 maddeden oluşan teklif raporunuz var. Bu raporda kamu görevlileri için neler yer alıyor? Özetlemek gerekirse neler söylemek istersiniz?
Kamu görevlilerimiz yıllardır aynı kurumda çalışarak alanında uzmanlaşmaktadır. Tüm kurumlarda uzman kadroları ihdas edilmesi, uzman olabilmek için gerekli şartları taşıyan kamu görevlilerimizin bu kadrolara atanması ve nitelikli kamu görevlilerimiz kendi kurumlarında yükselebilmeleri bir diğer talebimiz. Genel Yetkili Sendika olarak önem verdiğimiz taleplerimizden biride yardımcı hizmetler sınıfında çalışan kamu görevlilerimizin öğrenim durumlarına göre ihraz ettikleri diğer hizmet sınıflarındaki kadrolara geçirilmesidir. 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevlilerimizin elinden alınan fazla mesai ücretleri, ek ödemeler ve ikramiyeler başta olmak üzere geçmiş dönemlerdeki hak kayıplarımızı talep edeceğiz. Bunların dışında vergi dilimi adaletsizliğinin düzeltilmesi, şeflerin ücretinin artırılması, adalet hizmetleri tazminatının artırılması, havacılık tazminatının ödenmesi, tüm kurumlarda koruyucu giyim yardımının ödenmesi gibi maddelerimiz var.
“SÖZLEŞMELİLERİN KADROYA ALINMASI KANAYAN YARA HALİNE GELDİ”
Büro Memur-Sen olarak Kamu İşveren Heyetine tekliflerinizi sundunuz. Tekliflerinizin arasında daha öncede açıkladığınız gibi sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi maddesi yer alıyor. Bu toplu sözleşmede, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi için ayrı bir mücadele içerisinde mi olacaksınız?
Evet. Masaya taşıyacağımız öncelikli taleplerimizden biri de tüm süreli ve süresiz sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi ve kadrolu istihdamın esas alınması olacaktır. Sözleşmelilerin kadroya alınması, 8 yıldır kanayan yara olarak gündemimizde ilk maddeler arasında yer alıyor. Çünkü aynı işi yapan, aynı mekânı hatta aynı unvanı taşıyan çalışanlar arasında sözleşmeli/kadrolu ayrımı yapmak, çalışma barışını bozan, çalışanların huzurunu kaçıran bir uygulamadır. Kamu görevlilerinin güvenceye sahip olması, devletin güce sahip olmasıdır. Kamu görevlileri güçlü olursa devlet de güçlü olur. Aynı mekânda aynı işi yapan iki kişiden birinin kadrolu diğerinin sözleşmeli olması ve farklı mali, sosyal ve özlük haklara sahip olması kabul edilecek bir durum değildir. Yıllardır kadro bekleyen sözleşmeli kamu görevlilerimizin sabrı tükenmiştir.
“2023 SEÇİMLERİ ÖNCESİ SON TOPLU SÖZLEŞME”
6’ncı Dönem Toplu Sözleşme, 2023 yılında yapılacak olan seçimler öncesi son toplu sözleşme. Bu nedenle mücadeleniz daha çetin geçecek diyebilir miyiz?
Evet, sizin de dediğiniz gibi 2023 yılında yapılacak olacak seçimler öncesinde son toplu sözleşmeyi gerçekleştireceğiz. Bunun için 6’ncı Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin önemi daha da artıyor. Kamu görevlilerimiz, toplumumuzun önemli bir kısmını oluşturuyor. Seçimler öncesinde Kamu İşveren Heyeti, kamu görevlilerimize cömert davranmalıdır. Biz kamu görevlilerimizin hakkını, refah seviyesinin artmasını istiyoruz. İnşallah taleplerimizi kazanıma çevireceğiz. Taleplerimizi karşılamayan hiçbir metnin altına imza atmayacağız.