Genel Başkan Yazgan’a Sahil Güvenlik Komutanlığı Çalışanlarından Ziyaret
Güvenlik Komutanlığı personelinin çalışma hayatında karşılaştıkları sorunların gündeme taşındığı görüşmede, talepler Genel Başkan Yusuf Yazgan’a dosya halinde iletildi.
Genel Başkan Yusuf Yazgan ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Sahil Güvenlik Komutanlığı çalışanlarının taleplerini karşılamak adına gerekli adımların atılacağını, ilgili makamlarla görüşülüp yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için çalışmaların yapılacağını söyledi.
Genel Başkan Yusuf Yazgan’a İletilen Talepler;
Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna tabi memurların Sahil Güvenlik Hizmetleri sınıfına dâhil edilsin.
Kurumda görev yapan personelden mesleki ve teknik öğrenime sahip olan ancak öğrenimine göre ihraz ettikleri unvanlar dışında çalışanlar için unvan değişikliği sınavı açılmalıdır.
29.04.1992 tarihli ve 3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinde kimlere teknisyen, tekniker veya mühendis unvanı verileceği hususu düzenlenmiştir. Kurumda yardımcı hizmetler sınıfı veya diğer hizmet sınıflarında görev yapan personelden yukarıda sayılan unvanlara atanabilmek için gerekli öğrenim şartını taşıyanlara unvan değişikliği sınavı açılması ve sınavların belirli aralıklarla tekrarlanması suretiyle personelin kariyer beklentileri karşılanmalı, bu hususta yaşadıkları mağduriyetler giderilmelidir.
Komutanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren askeri kantinlerde, kütüphanede görevli, evrak dağıtım işinde ve nizamiye (bölgelerde) girişlerinde görevlendirilen devlet memurlarına ikinci görev verilmemesi için çalışma başlatılmalıdır.
27.05.1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun 7103 sayılı Kanunla değişik Ek 1 inci maddesinin (ç) bendinde; “ Bu madede kapsamına girenlerin yerleştirilmeleri; ortaöğretim ve daha üst öğrenim mezunları için kurumların talepleri doğrultusunda öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanın 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki cetvellerinde yer alması şartıyla ihraz etmiş bulundukları unvanlara, bunların dışında kalan ortaöğretim ve yükseköğretim mezunları için memur unvanlı kadro ve pozisyonlara, diğer öğrenim mezunları için ise yardımcı hizmetler sınıfında yer alan kadro ve pozisyonlara yılda üç defadan az olmamak üzere Devlet Personel Başkanlığınca yapılır veya yaptırılır.” Hükümüne, Geçici 16 ncı maddesinde de; “Bu Kanunun ek 1 inci maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanlar kurumların kadroları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ve öğrenim durumları itibariyla ihraz ettikleri ünvanlara atanırlar.” Hükmü yer almaktadır.
Geçici 16 ncı maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ortaöğretim mezunlarının (düz lise) memur ünvanlı kadro ve pozisyonlara atamaları yapılacaktır. Ancak daha önce hizmetli kadro ve pozisyonlarına atanmış olan ortaöğretim ve yükseköğretim mezunlarının unvanlarının mezkur geçici 16’ncı madde dikkate alınarak memur olarak değiştirilmesi suretiyle bu kapsamdaki personelin mağduriyeti giderilebilecektir.
Yukarıda yer verilen madde hükümleri dikkate alınarak Komutanlığımızda daha önce hizmetli kadro ve pozisyonlarına atanmış ortaöğretim mezunu personelin unvanlarının memur olarak değiştirilmesi gerekmektedir.
Komutanlığımızda çalışan personelin aidiyet duygusunun geliştirilmesi, kuruma duyduğu güvenin artırılması ve kurum içinde yükselmesinin sağlanması maksadıyla gerekli şartları taşıyan Sahil Güvenlik Komutanlığı Uzman Yardımcılığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Uzmanlığına atamalarının yapılabilmesini teminen, kurum içinde özel bir sınav açılabilmesi için ilgili mevzuatta gerekli değişikliklerin yapılması sağlanmalıdır.
Askeri personelin asli vazifesi olan savunma ve güvenlik hizmetlerini daha etkin bir şekilde yerine getirebilmesi için, idari, bütçe, ikmal, inşaat, emlak, lojistik, sosyal tesisler vs. birimlerdeki görevlerin sivil personel eliyle yürütülmesi için gerekli kadro ve teşkilat düzenlemeleri yapılmalıdır.
Sahil Güvenlik Komutanlığına ait sosyal tesisler ile Eğitim Merkezlerinden bu kurumlarda görev yapan sivil memurların da Subay Astsubay ve diğer askeri personel gibi yararlanmalarına imkân sağlanmalıdır.
Sahil Güvenlik Komutanlığı personeline şehit cenazeleri hariç hafta sonları ve hafta içi cenaze görevlendirilmesi yapılmamalıdır.
Sahil Güvenlik Komutanlığında halihazırda çalışmakta olan subay ve astsubaylar için ücretsiz toplu taşıma hakkı 08/05/2020 tarih ve 2500 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “28/01/2002 tarihli ve 2002/3654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Kararın 3 üncü maddesine “emniyet hizmetleri sınıfı personeli,” ibaresinden sonra gelmek üzere “sahil güvenlik hizmetleri sınıfı personeli,” ibaresi eklenmiştir.
Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde çalışmakta olan devlet memurları kapsam dışında bırakılmıştır. Bu kapsamda kanuna devlet memurlarının da eklenmesi ve ücretsiz ulaşımdan faydalanmaları sağlanmalıdır.