FAZLA MESAİ VARSA ÜCRETİ DE OLACAK
KPDK Kasım ayı toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapıldı. Toplantıya Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Memur-Sene bağlı yetkili sendikaların başkanlarının yanı sıra diğer konfederasyon başkanları katıldı. Başkanlığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelikin yaptığı Kamu İşveren Kurulunda ise ilgili kurum yöneticileri ve bürokratlar bulundu.
Toplantının başında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, Yılın 365 gününde kamu görevlilerinin haklarını savunmak ve yeni kazanımlar elde etmek için çalışıyoruz. Biz toplu sözleşme sürecini 1 ayla sınırlı olarak görmüyoruz. Gerek Kamu Personeli Danışma Kurulunda gerekse diğer görüşmelerimizde ve toplantılarımızda her zaman kamu görevlilerinin hakları için mücadele ediyoruz. Bugün de kamu görevlilerimiz için iyi kazanımlar elde etmeyi umuyoruz" dedi.
Gündoğdu, toplantıda başta 4-C'lilerin kadroya alınması, akademisyenlerin mali haklarının düzenlenmesi, İş ve Meslek Danışmanlarının maaş sorunun çözülmesi, sicil affı gibi birçok talebi dile getirdi. Gündoğdu, Toplu Sözleşme'de kamu çalışanlarının Rahmetli Turgut Özal ve Necmettin Erbakan'dan sonra en önemli kazanımların elde edildiği üçüncü sözleşmeye Memur-Sen'in imza attığını söyledi. Toplu Sözleşme masasında gündeme getirilen ancak kamu personel danışma kuruluna bırakılan maddelerin biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Gündoğdu şöyle konuştu, "1 Ocak'tan itibaren yüzde 50'liye varan zam 4-C'lileri memnun edecek. Toplu sözleşmede 4-C'li çalışanlarımızın mali haklarının düzeltilmesi için önemli bir kazanım elde etmiştik. Şimdi kadroya alınmalarını istiyoruz. Çünkü bundan sonra 4-C'lileri memnun edecek tek şey kadroya alınmalarıdır. Memur olarak alınmaları önceliğimiz ancak memur olarak alınamıyorsa işçi statüsünde alınmalarına da razıyız. Fazla mesai yapan arkadaşlarımıza mesai ücreti verilmelidir. Yine İş ve Meslek Danışma Elemanlarının kadro sorunu çözüldü ancak maaşları düştü. Bu durumun mutlaka düzeltilmesi gerekiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapan personelin mali ve sosyal hakları düzeltilmeli, özellikle GATA olmak üzere sağlık kurumlarında görev yapan sivil personelin ek ödeme-performans ödemeleri yapılmalı. 2005 yılı sonrası göreve başlayanlara bir derece verilmesi ve işlenen fiillere bağlı olarak verilen disiplin cezalarının affına ilişkin bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Kadın kamu görevlilerin yönelik pozitif ayrımcılık yapılmalı, hamile ve emziren kadın kamu görevlilerine yönelik çalışma saatine ve sürelerine yönelik düzenleme yapılmalı. Emekli ikramiyesi hesabında 30 yıllık hizmet süresi sınırlamasının kaldırılması, emeklilere maaş promosyonu, sayıları çok fazla olmayan avukat, mimar gibi kamuda işçi olarak çalışan arkadaşlarımızın memur kadrosuna atanması taleplerimizden bazıları" dedi.
FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ MUTLAKA ÖDENMELİ
Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yazgan, Büro Bankacılık ve Sigortacılık Hizmet Kolundaki Başbakanlık ve 11 bakanlığın aralarında bulunduğu toplam 53 kurumda görev yapan memurların taleplerini toplantıya taşıdı. Fazla mesai ücretleri üzerinde duran Genel Başkan Yusuf Yazgan, fazla mesai ücretlerinin 666 KHK ile kaldırıldığını hatırlattı. Bu uygulamanın kamu çalışanlarını mağdur ettiğinin altını çizen Yusuf Yazgan, "666 sayılı KHKdan en çok bizim hizmet kolu etkilendi. Çünkü hizmet kolumuzda Başbakanlık ve 11 bakanlığında arasında bulunduğu toplam 53 kurum yer alıyor. KHKnın adaletsizliğini yaptığımız basın açıklamalarıyla duyurduk. İstanbuldan Ankaraya yürüyüş eylemi yaparak KHKyı protesto ettik. Toplu sözleşme masasında Adalet Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında fazla mesai ücretlerinin ödenmesiyle ilgili çalışma yapılmasını yasal zemine bağladık. Biz bunu yeterli görmüyoruz. Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, SGK başta olmak üzere tüm kurumlarda fazla mesai yapılıyor. Çünkü yoğunluk nedeniyle işler yetişmiyor. Fazla mesai ücreti karşılığında izin verelim deniliyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Fazla mesai varsa ücreti de olmalıdır. Fazla mesai ücretlerinin ödenmesiyle ilgili yapılan çalışmalar biran önce sonuca bağlanmalıdır. Fazla mesaiye kalan çalışanlara emeğinin karşılığı olan ücretleri mutlaka ödenmelidir" dedi.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARININ YENİDEN MUTLU OLMALARI SAĞLANMALI
İş ve meslek danışmanlarının kadroya geçmeleri nedeniyle ücretlerinde düşüş olduğunu KPDK toplantısında da yineleyen Yazgan, "Geçtiğimiz aylarda 300 binin üzerinde kamu çalışanı kadroya alındı. Bunların arasında iş ve meslek danışmanları da yer alıyor. İş ve meslek danışmanları kadroya geçtikleri için bir yandan sevinirken diğer yandan da mağdur oldu. Çünkü iş ve meslek danışmanlarının maaşı 800 lira civarında düştü. Verilen hakların geri alınmasını uygun değildir. İş ve meslek danışmanları ülkemizdeki istihdamın arttırılmasında önemli rol oynamaktadır. Ülkemiz için, vatandaşlarımız için iş ve meslek danışmanlarının mağduriyeti giderilerek yeniden mutlu olmaları sağlanmalıdır" diye konuştu.
SERVİS HİZMETİ YAYGINLAŞTIRILMALI
Toplu sözleşme masasında bakanlıklar ve bağlı kurumların merkez birimlerinde servis hizmeti verilmesini karara bağladıklarını kaydeden Büro Memur-Sen Genel Başkanı, "Bilindiği gibi IMF ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde servis hizmeti kaldırılmıştı. Kaldırılan servis hizmetinin 12 yıl aradan sonra geri gelmesini toplu sözleşme masasında karara bağladık. Servis hizmetinin kapsamı büyükşehirler başta olmak üzere tüm illerde uygulamaya konularak genişletilmelidir. Çünkü özellikle büyükşehirlerde aşırı trafik nedeniyle işe giriş çıkışlarda sorun yaşanmaktadır" şeklinde konuştu.
TOPLU SÖZLEŞME HAKLARININ EK MALİYETİ 3,08 MİLYAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise toplu sözleşme görüşmelerinin bütçeye maliyeti 8 milyar TL olduğunu söyledi. Bakan Çelik, "Maliye Bakanlığı 2014 yılı için 5 milyar TL artış öngörüyordu. Maaşlara yapılan seyyanen zam, öğretmenlere verilen eğitim öğretim tazminatı ve 4-Clilere yapılan iyileştirmeler, memur zammının bütçeye maliyetini artırdı. 2014 yılı için Maliye, memur maaşlarında 5 milyar TL artış öngörüyordu. Ancak elde edilen ek kazanımlar, bu rakamı 8,1 milyara çıkardı. Bu nedenle maaş zammının bütçeye ek maliyeti 3,08 milyar TL oldu. Taban aylığa yapılan zammın ne anlama geldiğini sizler çok iyi bilirsiniz" dedi.
FAZLA ÇALIŞMA VARSA ÜCRETİ DE OLACAK
Fazla mesai ücretlerinin ödenmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Faruk Çelik, "Fazla mesai ücretlerinin ödenmesiyle ilgili en çok emek harcayan Büro Memur-Sen. Bu konuda Büro Memur-Sen detaylı bir çalışma yapsın, nerede aksama varsa bildirsin. Zaten fazla mesai ücretlerinin ödenmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Artık bu konuyu bir sonuca bağlayalım. Fazla çalışma varsa ücreti de olacak. Fazla mesaiye kalanlara emeklerinin karşılığı ödenecek" diye konuştu.
4/CLİLER İLE İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARI İÇİN GEREKEN YAPILACAK
4/Clilerin maaşında iyi derecede iyileştirme yapıldığını yineleyen Faruk Çelik, 4/Clilerin iş güvencesi olan bir kadroya geçilmesi için çalışıldığını söyledi. İş ve meslek danışmanlarının ücretlerine ilişkin düzenlemeyle ilgili Çelik, "İş ve meslek danışmanlarının ekonomik durumlarını düzeltmek için çalışıyoruz. İlgili bakanlıklarla görüşmeler yapıldı. İş ve meslek danışmanlarının maaşlarının yükseltilmesi için olumlu bir bakış var. İş ve meslek danışmanlarının maaşının arttırılması için gereken yapılacak" dedi.
Çelik, bakanlıklar ve bağlı kurumlarda verilecek olan servis hizmetinin yaygınlaştırılması ve askeri hastanelerdeki sivil memur ve sağlık çalışanlarına ek ödeme verilmesi için ise gerekli çalışmanın yapılacağını kaydetti.