DEVLETİN SOPASINI DEĞİL, SEVGİSİNİ GÖSTEREN DEĞİŞİKLİK İSTİYORUZ
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı tarafından kamuoyuna açıklanan ‘Devlet Memurları Kanununda Yapılacak Değişiklikler’ hakkında açıklama yapan Ahmet Gündoğdu, tasarının tamamlanmadan Önce kendilerine verilmemesi ve gÖrüşlerinin alınmamasını büyük bir eksiklik olarak değerlendirdi.Toplu gÖrüşme tarihinden bugüne kadar karşılıklı işbirliği ve uyum içinde çalıştıkları Bakan Hayati Yazıcı’nın bu süreçteki tavrını anlamakta zorlandıklarını ifade eden Ahmet Gündoğdu, “Şimdiye kadar yürüttüğümüz ortak çalışmalara baktığımız zaman, devlet memurları kanununda yapılacak değişiklik konusunda gÖrüşümüzün alınmaması Sayın Yazıcı’nın Önceki tavırlarına uygun düşmemiştir” şeklinde konuştu.
Değişiklik teklifinde yer alan maddelerin bir kısmının, 2008 ve 2009 toplu gÖrüşmelerinde mutabakat altına aldıkları hususları içerdiğini hatırlatan Gündoğdu, bunların, çocuk sayısına getirilen sınırın kaldırılması, hafta sonu izin alınmadan il dışına çıkış yasağını kaldırılması, emekli harcırahlarının 500 TL’en 750 TL’ye çıkarılması, engellilere nÖbet muafiyeti getirilmesi, toplu gÖrüşme piriminin 3 ayda bir 30 TL olmak üzere yeniden verilecek olması, evlilik ve vefat izinlerinin genişletilmesi, doğumda babalık izni, hasta yakınlarının refakat izni, babaya doğumda mazeret izni verilmesi, KİT personeline sendikalı olma hakkı verilmesi, disiplin cezalarına yapılacak itirazlarla ilgili düzenleme, gibi Önceden imza altına alınan ve hükümetin yapacağını taahhüt ettiği değişiklikler olduğunu dile getirdi.
*GENELGE YERİNE YASAL DüZENLEMEYİ TERCİH EDİYORUZ
Gündoğdu, “Biz bu paketi, toplu gÖrüşme masasında mutabakat altına alınan hususlar için kanuni düzenleme yapılması açısından Önemsiyoruz. Genelge yerine, yasal düzenleme yapılması kalıcı bir çÖzümdür” dedi.Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, taslakda yer alan bazı maddelerin ucunun açık bırakıldığını, kendilerinin de bu maddelerden tedirgin olduklarını belirterek, değişikliğin TBMM sürecinde bu eksikliklerin giderilmesi için çalışacaklarını kaydetti.Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, riskli gÖrdükleri hususların ise, kademe ilerleme süresinin uzatılması, Özel sektÖrden kamuya personel alımı, istihdam fazlası personel oluşturma anlayışı, uzmanlık uygulaması, sicil uygulamasının kaldırılması ve yerine getirilen disiplin uygulaması ve cezaların ağılaştarılması ve getirilmek istenen esnek çalışma sistemi olduğunu sÖyledi.
*KAMU çALIŞANININ ÖNü KAPANIYOR
Özelden devlete geçiş yÖnünde yapılacak düzenlemenin sebebini de anlayamadıklarını ifade eden Gündoğdu, bu konunun da kendi içinde çifte standartı beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Gündoğdu, “üst düzey atamayla gelecek Özel sektÖr çalışanlarının geçmiş bütün çalışma hayatları kamuda çalışmış sayılırken, alt kademe geçişlerde ise 6 yılı kamuda çalışmış kabul edilecek. Bu bir adaletsizlik ve çifte standarttır. Ayrıca, Özel sektÖrden gelecek üst düzey yÖnetici uygulaması, devlette yükselme isteğiyle çalışan mevcut kamu çalışanlarının hevesini de kıracaktır” şeklinde konuştu.İstihdam fazlası memur oluşturma ve havuz sisteminin mahzurlu bir uygulama olacağını da dile getiren Gündoğdu, bundan vazgeçilmesini istedi.
*UZMANLIKTA TERCİHLER SORUNLU
Getirilmek istenen uzmanlık uygulamasının şartlarının uzmanlıkla bağdaşmadığını da sÖyleyen Gündoğdu, “Uzman olacak kişilerde, KPSS’de yüzde 1’lik dilime girme şartı getiriliyor. Bir bakanlığa uzman alacaksanız, o bakanlığın alanında uzman kişileri almanız lazım. KPSS’de genel kültür soruluyor. Ayrıca uzmanlar sÖzleşmeli alınacak. Bu bir gÖzdağıdır. 30 yaş sınırı getirilmesi de haksızlık ve eşitsizliktir” dedi.
*SİCİL UYGULAMASININ KALDIRILMASI, BAŞKA TUZAK DüZENLEMEYİ GETİRİYOR
Yapılacak değişiklikle, vazgeçilen sicil uygulamasının kulağa hoş gelmesine karşın, bazı sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Gündoğdu, bu konudaki eleştirilerini ise şu şekilde açıkladı: “Bilgi edinme yasası kapsamında müracaat edilip Öğrenilen sicil anlayışını kabul etmiyorduk. Getirilen sistemle de disiplin uygulaması ağırlaştırılıyor. Ödül ve ceza dengesizliği derinleştiriliyor. Öyle bir fiil tanımlanmış ki, mevcut ceza sisteminde, ‘şu işlemi yaparsanız bunun cezası uyarıdır’ deniyor. Şimdi uyarıdan sonra kınama gelmesine rağmen, kınama atlanıyor ve aynı fiile maaş kesim cezası getiriliyor. Kınama verilen fiillere maaş kesim cezası atlanıyor, kademe ilerlemesini durdurma cezası getiriliyor. Yani, subjektif ağırlaştırılmış cezalandırma kapıları aralanıyor.”
Vatandaş memnuniyetinin esas alınmasının bazı sorunları da beraberinde getirdiğini ifade eden Gündoğdu, “Vatandaşın memurla bir araya gelmesinde, memurun vatandaşa kayıtsız ve ilgisiz kalması memuriyetten atılmaya kadar kapı aralıyor. Memurun, hangi konuda kayıtsız ve ilgisiz olduğuna yÖnelik bir kriter yok. Vatandaşımız, hukuk ve uygulamalara uymayan istekde bulunur ve memur buna ‘hayır’ derse, kayıtsız mı kalmış sayılacak?” dedi.
*ESNEK çALIŞMA SİSTEMİ, SORUNLU
Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda sorunlu olduğun dile getirdikleri işçiler için esnek çalışma sisteminin bir gün sonra kamu çalışanları için getirilmek istenmesinin şaşkınlığını yaşadıklarını da sÖyleyen Ahmet Gündoğdu, çalışanları memnun edecek, mükteseb hakkına dokunmadan, çalışanın motivasyonunu artıracak düzenleme yapılmasını istedi.
*TBMM’DE DüZELTİLMESİ İçİN çALIŞACAĞIZ
Hazırlanan değişiklik taslağının tamamına yÖnelik çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu gÖrüşmelerde imza altına alınan hususların gerçekleştirilmek istenmesi sebebiyle teşekkürlerini, diğer hususlara yÖnelik de eleştiri ve Önerilerini içeren bir çalışma içinde olduklarını ifade etti. Gündoğdu, Özellikle 7 asli maddeye yÖnelik eleştirilerini Bakan Hayati Yazıcı ve TBMM’de ilgili kişilere vererek aksaklıkların, TBMM’de düzeltilerek geçmesi için çalışacaklarını kaydetti.