DEVLET MEMURLARININ ‘TOPLU MÜRACAAT VEYA ŞİKÂYET ETMESİNİN ÖNÜ AÇILDI
Bursa 1. İdare Mahkemesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 2670 sayılı Yasanın 31. maddesiyle değiştirilen 125. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan ‘Toplu müracaat veya şikâyet etmek’ alt bendinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.
İptal istemini gÖrüşen Yüksek Mahkeme, memurların toplu müracaat veya şikâyet etme eyleminde bulunmaları halinde aylıklarından kesinti yapılmasına imkân sağlayan yasa hükmünü oy çokluğuyla iptal etti.İptal edilen hüküm, memurların ‘toplu müracaat veya şikâyet etmek’ fiilini gerçekleştirmeleri halinde brüt aylığından 1/30 ila 1/8 arasında kesinti yapılmasını ÖngÖrüyordu.
*Anayasa Mahkemesi’nin bu kararıyla Devlet Memurlarının ‘Toplu müracaat veya şikâyet etmesinin Önü açılmıştır. Karar bireysel hakların korunması ve geliştirilmesi için kolektif bir iradenin ortaya çıkarılmasına ve kullanılmasına imkân vermesi yÖnüyle bir anlamda Örgütlü mücadelenin gerekliliğini ve vazgeçmezliğini teyit etmektedir. Bu kararla birlikte kamu gÖrevlileri Örgütlenme konusuna ilişkin sınırlılıklardan birisinden daha kurtulmuştur.
Aslında 2001 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle yasal zemine oturan kamu gÖrevlileri sendikacılığıyla birlikte konuya bakıldığında ‘toplu müracaat ve şikâyet etme’ yasağının pratik bir anlamı kalmamıştı. Karar, fiilen var olan bu durumun hukuki çerçevesinin çizilmesi sonucunu da doğurmuş oldu. Memur-Sen olarak yasaklardan arınmış bir toplum olma idealinin hizmet edileceğine inandığımız bu ve benzeri kararların çok da uzun olmayan bir süreçte ‘toplu sÖzleşme ve grev hakkı’nın kamu gÖrevlileri tarafından fiilen kullanımına zemin hazırlayacağı inancındayız.