DARBELER, EN BÜYÜK İNSAN HAKKI İHLALİDİR
*Panelin açılışında konuşan Ahmet Gündoğdu, insan hakları ihlallerinin minimum noktaya çekilmesi konusunda bireysel gayretlerin yanında sivil topluma da büyük sorumluluk düştüğüne dikkat çekerek, panelin Önemini vurguladı. Darbelerin en büyük insan hakkı ihlali olduğunu ifade eden Gündoğdu, bu antidemokratik süreçlerde , demokrasi, hukuk, insan haklarının ya ortadan kaldırıldığını ya da askıya alınarak yerine faşist rejimlerin geldiğini ifade etti.
Darbelerin şiddet ve kÖtü muamelenin zirveye çıktığı, haksız bir şekilde insanların zindanlara atıldığı, hatta masum insanların asıldığı dÖnemler olduğunu da dile getiren Gündoğdu, bu sürecin herkesi olumsuz etkilediğini de kaydederek, “çalışanlar açısından baktığımızda sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları kapatılır. Sendika yasaları kaldırılır, ücretler dondurulur, sosyal güvenlik hakları kısıtlanır. En Önemlisi anayasa ortadan kaldırılır. Darbecilerin ağzından çıkan anayasa ve kanun olur. Öte yandan darbe teşebbüsleri de aynı yıkımı yapmaktadır. Ergenekon TerÖr Örgütü’nün darbe teşebbüsü yaparken ortaya koyduğu insan hakları ihlalleri burada saymakla bitmez. Sadece topraktan fışkıran silahlar ve faili meçhul cinayetler tabloyu aydınlatmaya yetiyor. Dolayısıyla insan hakları günü olan bugün toplumun tamamı darbelere ve muhtıralara karşı ortak tavır belirlemeli ve daha çok demokrasi ve daha çok Özgürlük çağrısı yapmalıdır.” şeklinde konuştu.
*BİRçOK ALANDA İHLALLER YAPILIYOR
Türkiye’de uzun yıllardır devam eden insan hakları ihlallerine yenilerinin eklendiğini ifade eden Gündoğdu, katsayı eşitsizliğini gideren YÖK düzenlemesinin Danıştay tarafından iptal edilmesinin bu durumun son Örneği olduğunu bildirdi. Kadına yÖnelik ayrımcılık kaynaklı insan hakkı ihlallerinin en çok tepki çekeninin başÖrtüsü yasağı olduğunu da ifade eden Gündoğdu, bu yasağın hukuki bir gerekçeyle açıklanamadığını kaydetti. Gündoğdu başÖrtüsü yasağının ayrıca eğitim gibi bir çok hak ihlalini de beraberinde getirdiğini belirtti.
TERÖR, İNSAN HAKLARI İHLALİNDE DORUK NOKTADIR
TerÖrün, insan hak ve Özgürlüklerinin bütününe yÖnelen ve ülkeler üstü bir insan hakları ihlali olduğunu dile getiren Ahmet Gündoğdu, terÖrden kurtulmak için demokratikleşme sürecinin sahiplenilmesi ve kamuoyu desteğinin alınması gerektiğini kaydetti.
TOPLU SÖZLEŞME HAKKININ VERİLMEMESİ İNSAN HAKKI GASBIDIR
Sendikal hakların temel insan haklarından olduğunu da kaydeden Gündoğdu konuşmasında şu gÖrüşleri dile getirdi: “Bu hakkın varlığının temel iki gÖstergesi ise Örgütlenme ve pazarlık hakkıdır. Buna karşın ülkemizde kamu gÖrevlileri sendikalarının toplu sÖzleşme ve grev hakkı yoktur. Kamu gÖrevlilerinin toplu sÖzleşme ve grev hakkını kullandırmamak veya ipe un serme anlayışıyla Önündeki engelleri kaldırmamak tam anlamıyla temel insan hakkı ihlalidir. Kamu işçilerine siyaset yapma hakkı tanınırken aynı işyerinde çalışan kamu gÖrevlilerinin siyaset yasağına tabi tutulması ayrımcılıktır.”
TEMEL İNSAN HAKLARI OYLAMA KONUSU YAPILAMAZ
Din ve vicdan Özgürlüğü dahil olmak üzere temel insan hak ve Özgürlüklerinin tamamının demokratik anayasalar, uluslararası anlaşmalar ve belgelerle ulusal ve uluslar arası güvenceye kavuşturulduğuna dikkat çeken Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, İsviçre’nin bu tehlikeli çıkışının kültürler arası soğuk savaşa zemin hazırlamasının yanında, AB normlarına yÖnelik büyük bir risk içerdiğini ifade etti.
*TURBAY: İHLALLERE DİKKAT çEKİYORUZ
Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay ise, panelin açılışında yaptığı konuşmada, hayatın her alanında insan hakkı ihlalleri yaşandığını, amaçlarının bu ihlalleri tekrar gündeme getirerek insanlığın dikkatini bu noktaya çekmek olduğunu kaydetti. İnsanların en temel haklarından birisinin de sendikal haklar olduğunu belirten Turbay, ülkemizde bu alanda çok az bir mesafe alındığını sÖyledi. Mürsel Turbay, bu tür etkinliklerin problemlerin çÖzümüne bir katkı sunması, yasaksız, Özgür, barıştan yana, kardeşliği koruyan, dünyadaki standartları yakalamış bir ülkeye kavuşulmasına vesile olmasını diledi.
*MALKOç, TEŞEKKüR ETTİ
Panele katılan Saadet Partisi Genel BaşkanYardımcısı Şeref Malkoç da kısa bir selamlama konuşması yaptı. Malkoç, bu tür etkinliklerin Önemine vurgu yaparak emeği geçenleri kutladı.
*BİR çOK KONU TARTIŞILDI
Konuşmalardan sonra, panele geçildi. Oturum Başkanlığını Gazi üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Aydın Başbuğ’un yaptığı panele, Gazeteci Yazar Fikri Akyüz, Eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, Mazlum-Der Genel Sekreteri Duran Özdemir ve Bem-Bir-Sen Genel Başkan Danışmanı Tarkan Zengin, panelist olarak katıldı. Tek oturum şeklinde yapılan panelde, “Sendikal Hareketler ve Demokrasi İlişkileri”, “İnsan Hakları Mücadelesi ve Demokrasi”, “Yakın Siyasi Tarihte Medya ve İnsan Hakları”, “Emek Hareketleri ve Hak İhlâlleri” ile “Sendikal Hareketlerin İnsan Hakları Gelişimine Katkıları” ele alındı.