Çetinkaya: Toplu Sözleşmede Hakkımızı Alacağız
Genel Yetkili Sendika Büro Memur-Sen, bu yıl katılacağı 4’üncü Dönem Toplu Sözleşme öncesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndaki kamu görevlilerinin sorun ve taleplerine yönelik çalıştay düzenledi. Büro Memur-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya Büro Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Turan Çetinkaya, Ankara 11 Nolu Şube Başkan Erhan Özcan, Edirne Şube Başkanı Memet Sait Ercan ve bakanlıktaki kamu görevlilerinin temsilcileri katıldı. Çalıştayda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve bağlı kurumlardaki kamu görevlilerinin sorun ve talepleri rapor haline getirildi.
TALEPLERİ TOPLU SÖZLEŞMEYE TAŞIYACAĞIZ
Bu yıl 4’üncü Dönem Toplu Sözleşme’nin yapılacağını hatırlatan Büro Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Çetinkaya, ülkenin dört bir yanını dolaşarak kamu görevlilerinin sorunlarını ve taleplerini aldıklarını söyledi. Çetinkaya, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Merkez ve Taşra teşkilatı personelinin maaşlarına ek ödeme ilave edilerek ücret ödenmesi aksi takdirde Bakanlık personelinden, mevcut uygulama ile ağır ve haksız vergi kesilerek ücret kaybı devam edecektir. Rotasyona tabi personelin 5 bölgeli sistemde karşılaştığı sorunların giderilmesi için sendikamızca önerilen, çalışması yapılan ve bakanlığa sunulan 3 bölgeli sistem uygulamasına geçilerek mevcut mağduriyetler giderilmedir. 666 Sayılı KHK ile halen Bakanlık merkez teşkilatı için uygulanan fark tazminatının tüm personeli kapsayacak şekilde yeniden düzenlenerek mağduriyetlere son verilmelidir” dedi.
TALEPLERİN TAKİPÇİSİYİZ
Talepleri Toplu Sözleşme masasına taşıyacaklarını belirten Çetinkaya, “2015 yılı Toplu Sözleşmesinin 38. maddesi gereğince fiili hizmet zammı (yıpranma payı) verilecek personelin tespitine ilişkin SGK Başkanlığı’nda kurulan komisyonda Gümrük Muhafaza Memuru personeline verilmesi öngörülen yıpranma payı ile ilgili sürecin olumlu sonuçlanmasına rağmen bugüne kadar herhangi bir düzenleme yapılmamış olup konu ile ilgili gerekli düzenlemeler en kısa zamanda gündeme alınmalıdır. Sınır kapılarında 24 saat hizmet esasına göre ağır koşullarda görev yapan gümrük personelinin fazla çalışma ücretinin yeniden düzenlenerek mağduriyetlerin giderilmesi ve bu kapsamdaki personelin fazla çalışma ücretlerinin ilave ek 5000 puandan yararlanmalıdır. Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan (hizmetli, bekçi, aşçı, dağıtıcı, teknisyen yard. vb. unvanlı) personel ile GİH sınıfında görev yapan (şoför ve koruma ve güvenlik görevlisi) unvanlı personelin memur ve denk unvanlara sınavsız atanabilmesi için gerekli düzenlemeler acilen yapılmalıdır. Ticaret İl Müdürlükleri personeline, Ankara fazla çalışma ücretlerinden 5000 gösterge rakamı tutarı kadar fazla mesai ücreti ödenmedir. Seçilmiş sendika yöneticileri Bakanlık Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamı dışında tutulması gerekmektedir” diye konuştu.
Çetinkaya, taşra teşkilatında vardiya sistemi ile görev yapan personelin uluslararası çalışma örgütü normları ve ulusal mevzuata uygun bir şekilde çalışma saatlerinin düzenlenmesi gibi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve kurumlardaki kamu görevlilerimizin sorun ve taleplerini toplu sözleşmeye taşıyacaklarını vurguladı.