ÇALIŞMA HAYATI TEMSİLCİLERİ, CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN İFTARINDA BULUŞTU
Bugün bunların üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini sÖyleyen Cumhurbaşkanı Gül, tekrar bir arada olmaktan mutlu olduğunu sÖyledi.
Bütün arzusunun sendikalar, işveren, emekliler ve onların temsilcileriyle beraber olmak olduğunu da dile getiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu şekilde çalışma hayatının sorunsuz bir şekilde yürümesine katkı sunmayı hedeflediklerini kaydetti.
çalışma hayatına ilişkin sorunların konuşarak ve insanların birbirlerini dinleyerek çÖzülmesini arzuladıklarını sÖyleyen Gül, “Şüphesiz bunlar her zaman konuşarak olmuyor. Herkesin demokratik hakları var. Bunu kanunlar çerçevesinde, gelenekler çerçevesinde gÖstermek de bu hayatın bir parçasıdır. İnanıyorum ki, gerek sendikalarımız, gerek ilgili kuruluşlarımız karşılıklı konuşarak sorunlarını aşma yolunu tercih ederler.” dedi.
Kamu sendikacılığının ayrı bir yeri olduğunu sÖyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Özellikle kamuyla ilişkilerde, işçi sendikalarından geri olduğumuzu biliyoruz. Bu konuda ulaşılması gereken standartların olduğunu da biliyoruz. Bu konularda da ümit ediyorum ki, konuşarak, anlaşarak Türkiye için en uygun olan noktaya hep beraber ulaşılır. Bu konuda zaten uluslararası imzalanmış sÖzleşmeler var, taahhütler var. Bunlar yerine getirilir. Bu süre içinde, bu konunun hak ve adalet çerçevesinde halledilmesini, gÖrüşmelerin açık yüreklilikle yapılmasını, anlayışlı davranılmasını arzu ederim. çünkü bu konulardaki rahatsızlıklar sadece çalıştığımız yerde, iki kişi arasında kalmamakta. çalıştığımız yerde kalmamakta, ailelerimize kadar uzanmakta. çalışma hayatımızdaki düzen, istikrar bu açıdan Önemlidir. Bu bakımdan Türkiye’nin en Önemli Önceliklerinden biri olduğuna inanıyorum.
Bu konuda da sayın bakan başta olmak üzere, sendika başkanlarımız, hükümetimizin diğer üyeleri, başta sayın başbakan olmak üzere bu konuya gerekli hassasiyeti gÖstererek karşılıklı konuşarak bu sorunların halledilmesini arzu ediyorum” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin gücünün artmasının, bireylerinin güçlenmesine bağlı olduğunu ifade ederek, el birliği içerisinde bunun gerçekleştirilmesi gerektiğini sÖyleyen Cumhurbaşkanı Gül, demokratik bir ülkede bütün sorunların konuşularak, tartışılarak, medeni şekilde halledildiğini, bu açıdan da ülkemizde büyük bir zenginlik olduğunu, bütün bu tartışmaların sonucunda Türkiye’nin daima doğru yolu bulacağını aktardı.
Cumhurbaşkanı Gül ile iftarda biraraya gelen Konfederasyon Genel Başkanları çalışma hayatı ve ülke sorunları ile ilgili gÖrüşlerini de dile getirdiler.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da, sıcak diyalogların yaşandığı sohbette, memurlara anayasal ve uluslararası sÖzleşmelerden doğan hakları olan toplu sÖzleşme ve grev hakkının kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.
“İşçilere toplu sÖzleşme, memura toplu gÖrüşme ayrımı olmamalı” diyen Gündoğdu, “Dün, üç yanı deniz, dÖrt yanı düşman dediğimiz Türkiye, bugün etrafındaki komşularıyla sıkı dostlukların temellerini atabiliyorsa, Türkiye, dün ezeli düşmanı olarak gÖrdüğü Rusya ile bugün güle oynaya sÖzleşme imzalayabiliyorsa, memurları ile de pekala imzalayabilmelidir. Önemsediğimiz şey, ILO, AB kulağımızı çektiğinde iş yapmak değil, ülkemize, halkımıza, çalışanlara gerekli olduğu için kendimiz yapalım” dedi.
2009 yılı Toplu gÖrüşmeleri ilgili olarak da, sorunların ana kaynağının ‘masa değil, yasa’ olduğunu belirten Gündoğdu, "Masanın tüm sorunları yasadan kaynaklanıyor. Yasa çÖzüm için işlevsel değil. Artık kadük kalıyor. Yasa ivedilikle değişmeli" dedi.
Memurların en büyük sıkıntılarından birisinin de siyaset yasağı olduğunu ifade eden Gündoğdu, "1958 yılında siyaset yapabilen memurlar 2009 yılında bu haklarından mahrum bırakılıyorlar. Devlet artık memurundan korkmamalıdır" şeklinde konuşarak sÖzlerine devam etti.
Cumhurbaşkanı Gül ise, Türkiye’nin demokratik standartların yükseltilmesinin son derece yararlı olacağını ve konfederasyonların katkılarının kendileri için Önemli olduğunu sÖyleyerek teşekkür etti.
İftar yemeğine, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Memur-Sen Genel Teşkilat Sekreteri ve Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, Memur-Sen Toplu GÖrüme ve Mevzuat Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Memur-Sen Genel Mali Sekreteri ve Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Memur-Sen Genel Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Halit OrtakÖy, Memur-Sen Genel Eğitim ve Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Kaytan, Bem-Bir-Sen Genel Başkan Mürsel Turbay, Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Ali Erdoğan, Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı Abdulhadi Karasapan, Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Halil İbrahim Kütük, Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Galip Yıldırım, Emekli Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş’la birlikte diğer memur konfederasyonları, işçi konfederasyonları, işveren sendikaları konfederasyonları temsilcileri de katıldı.