22 Ocak 2015, Perşembe
Büro Memur-Senden Fazla Mesai Düzenlemesine Tepki
Büro Memur-Sen Van Şubesi, Adalet Bakanlığındaki fazla mesai ücreti düzenlemesine yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi.
Büro Memur Sen Van Şubesi üyeleri, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce fazla mesai ücretleriyle ilgili usul ve esaslar ile bu ücretlerin nasıl ödeneceğine ilişkin kararına tepki gösterdi. Basın açıklamasına Büro Memur-Sen Van Şube Başkanı Mahmut Gülaçar, şube yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda Büro Memur-Sen üyesi katıldı.
Van Adalet Sarayı önünde bir araya gelen Büro Memur Sen üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Derge, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce, Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Bölge İdare Mahkemesi Başkanlıkları'na gönderilen resmi yazı ile fazla mesai ücretinin ödenmesine ilişkin usul ve esasların belirlendiğini ve bu mesainin nasıl ödeneceğinin hükme bağlandığını bildirdi.
Bakanlığı bu çalışmayla teoride mesainin olduğunu ancak pratikte bu durumun söz konusu olmadığını ortaya koyduğunu savunan Derge, "Yazı ekindeki çizelgede gösterilen dosya miktarlarına bir katibin gece gündüz, hafta sonu, uyumadan, yemek yemeden bakması halinde bile yetiştiremeyeceği aşikardır. Bunu en iyi bilen yine bakanlıktır. Bakanlıkta biriken UYAP SMS sistemi gelirlerinin eşit oranda personele ödenmesi gerekmektedir" dedi.
Adalet çalışanlarının büyük baskı altında tutulduğunu, ilçelere sürgün, adli ve idari soruşturma tehditlerinin en üst düzeyde olduğunu ileri süren Derge, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Van büyükşehir olmasına rağmen, haklar büyükşehir standartlarına gelmemiştir. Personelin her gün 20 kilometre uzaktaki TOKİ konutlarından adliyeye gelmesine rağmen halen yol ücretleri ödenmemiştir. Yemek yardımı büyükşehirler gibi arttırılmamıştır. İdare Mahkemesinin yemek sorunu da tam bir fiyaskodur. Aynı çatı altında Adli Yargı 1,5 lira yemek yardımı alırken, idari yargı personelinin 0,90 kuruş yardım alması büyük bir adaletsizliktir. Başta Adalet Bakanlığı ve TUİK olmak üzere birçok kurumda çalışan 45 bine yakın 4/C statüsündeki personelin maaşlarında da kararname ile düşüş meydana gelmiştir. Personel sisteminin kamburu haline gelen 4/C'lilerin maaşı, en düşük devlet memurunun taban maaşı baz alınarak hesaplandı. Kararname ile 4/C'lilerin de ekmeği ellerinden alınmıştır. Kararname ile daire başkanı ve üstü unvanlarda görev yapan personelin ücretlerinde küçümsenmeyecek artışlar yapılmıştır. Buda kararnamenin adaletsiz bir uygulamaya yol açtığının göstergesidir."
İçerik 1922 kez listelendi