BÜRO MEMUR-SEN YETENEKLİ GENÇ MEMURLARIN ÖNÜNÜN AÇILMASINI İSTİYOR
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar, bir üst unvana gÖrevde yükselme ve unvan değişikliği sınavıyla geçiyor. GÖrevde yükselmeye dair genel yÖnetmelik hükümlerine gÖre, yükselmeye aday olabilecek memurların seçiminde Öğrenim durumu, fiili hizmeti (kıdem), başarı belgesi veya Ödül, yabancı dil bilgi seviyesi, disiplin cezaları ve müeyyideler temel alınıyor ve puanlama bunlara gÖre yapılıyor. Ayrıca gÖrevde yükselme eğitimine, sınava alınacak personel sayısının en fazla üç katı katılabiliyor.
YÖnetmelik hükümlerine gÖre yapılan gÖrevde yükselme sınavlarının istenilen yetkinlikte personel seçimi için yeterli ve adil olmadığını düşünen Büro Memur-Sen, yÖnetmeliğin değiştirilmesi için Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’na yazı gÖnderdi.
YETENEKLİ GENç PERSONELİN YüKSELME OLANAĞI YOK
Yazısında eğitime alınacak personel sayısının sınırlandırılmasının tüm çalışanlara fırsat eşitliği sağlamadığına dikkat çeken Büro Memur-Sen, yetenekli genç personelin kıdemlerinin azlığı nedeniyle daha az puan alacağından hızlı yükselme olanağının olmadığını belirtti. YÖnetmeliğin liyakat ve kariyer sahibi kişilerin objektif ve nesnel bir şekilde ortaya çıkarılmasına imkan vermediğini ileri süren Büro Memur-Sen, gerçekten yetenekli genç memurların gÖrevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına girmesine ve üst derecelere geçmesine olanak sağlayacak biçimde yÖnetmeliğin yeniden düzenlenmesini istedi.
ŞARTLARI TUTAN çALIŞANLARIN TAMAMI SINAVA ALINMALI
Personel değerlendirme puanı yüksek olan personellerden ataması yapılamayanların sürekli olarak gÖrevde yükselme eğitimlerine katılması nedeniyle yetenekli genç memurların Önünün tıkandığını ifade eden Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, “Önceden gÖrevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına boş kadronun 2 katı kadar personel alınıyordu. Sendika olarak yaptığımız girişimlerle sınava boş kadronun 3 katına kadar memurun alınmasını sağladık. Bunu da yeterli gÖrmüyoruz. GÖrevde yükselme yÖnetmeliğine gÖre personel değerlendirme puanı tutan memurlar sınava girmeden Önce eğitime alınıyor. Sınavı kazanamayanlar tekrar tekrar eğitime gidiyor. Bu durum, kaynak israfına ve gÖrevde yükselme arzusu olan genç personelin kıdem yetersizliği nedeniyle gÖrevde yükselme eğitimlerine katılamamalarına dolayısıyla sınava girememelerine neden oluyor. Bu nedenle yÖnetmeliği günümüz insan kaynakları yÖnetim ilkelerine uygun bir şekilde yeniden revize edilmelidir. Sınava girme şartlarını taşıyan çalışanların tamamı sınava girebilmeli ve sınav sonucu başarılı olan personel eğitimlere alınmalıdır. Bu şekilde gerçekten yetenekli elemanların üst derecelere geçmesine olanak sağlayacak hem de milyonlarca liraya mal olan eğitim israfı Önlenmiş olacaktır” dedi.
YAZIYA ULAŞMAK İçİN TIKLAYINIZ