BÜRO MEMUR-SEN, TÜİK ÇALIŞANLARININ SORUNLARINI ÇALIŞTAYDA MASAYA YATIRDI
Büro Memur-Sen, TÜİK çalışanlarının sorunlarını görüşmek ve sorunlara çözüm yolu bulmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezinde çalıştay düzenledi. Çalıştaya Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yazgan, genel merkez yönetim kurulu üyeleri ve Türkiyenin dört bir yanından gelen kurum çalışanları katıldı. Çalıştay sonucunda çalışanların sorunları ve talepleriyle ilgili oluşturulan rapor ilgili bakanlıklara ve kurum yöneticilerine iletilecek.
Çalıştayda konuşan Büro Memur-Sen Genel Başkanı, ülkenin ekonomisine yön veren istatistiki bilgileri hazırlayan kurumun çalışanlarının çok önemli olduğunu söyledi. Yapılacak bir hatanın dönülmez zararlara neden olabileceğini belirten Genel Başkan Yusuf Yazgan, bunun için TÜİK personelinin moral ve motivasyonunun arttırılarak sorunlarının çözülmesi gerektiğini kaydetti.
Çalışanların sorunlarından bahseden Yazgan, "Kadrolu çalışan ve düşük ücret alan personel sınıf ayrımı gözetmeksizin kadro karşılığı sözleşmeli statüsüne geçirilmelidir. TÜİKde kadro karşılığı sözleşmeli personel olarak istatistikçi, matematikçi, mühendis gibi çalışanların maaşlarının Kalkınma Bakanlığı'nda kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan personelin maaşına eşitlenmesi gerekmektedir. TÜİKdeki istatistikçilerin ek göstergeleri 3000den 3600e çıkarılmalıdır. 666 Sayılı Kararname sonrasında bölge müdürlüklerine istatistikçi olarak teknik kadroya alınan personel de kadro karşılığı sözleşmeli statüsüne geçirilmelidir. Ekonomistlerin özel hizmet tazminatı arttırılmalıdır. Teknisyen ve teknisyen yardımcılarının ücreti diğer kurumlarda çalışan teknisyen ve teknisyen yardımcıların ücretiyle aynı olmalıdır. Görevde yükselme sınavı biran önce açılmalıdır" dedi.
Başta TÜİK olmak üzere kamudaki 45 binin üzerinde 4/Cli personelin çalıştığını hatırlatan Yusuf Yazgan, yaklaşık bin lira maaşla en düşük ücret alan devlet memuru olan 4/Clilerin geçinmekte zorlandıklarını kaydetti. 4/Cli personelin iş güvencesi, askerlik dönüşü işe başlama, ücretsiz izin hakkı, eş, hastalık, eğitim nedeniyle atama, giyecek ve yiyecek yardımı gibi haklardan da yararlanamadığını vurgulayan Yazgan, "4/Clilerin tanımında bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğunda ifadesinin yer almasına karşılık fiilen böyle bir durum söz konusu değil. 4/Cliler mesai mevhumu gözetmeden yılın 11 ay 28 günü çalışmaktadır. Bunun en önemli örneğinin TÜİKde çalışan 4/Clilerdir. Ülkemizin ekonomisine yön veren istatistiki bilgilerin anketleri TÜİKdeki 4/Cliler tarafından yapılıyor. 4/Cli personel mesai mevhumu gözetmeden, gecesini gündüzüne katarak, kendinden ve ailesinden fedakarlık göstererek kapı kapı dolaşıyor ve yılın 11 ay 28 günü anket yapıyor. Yılın 11 ay 28 günü çalışan bir kişiye geçici personel denilemez. Artık bu personel daimi çalışır hale gelmiştir. 4/Cliler C-4 olmadan kadroya alınmalıdır. Kadro 4/Clilerin en doğal hakkıdır. 4/Clilerin sorunlarını toplu sözleşme masasına taşıyacağız" diye konuştu.