BÜRO MEMUR-SEN, TOPLU SÖZLEŞME KAZANIMLARININ HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Büro Memur-Sen, toplu sözleşmede elde ettiği kazanımların hayata geçirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yazgan, çalışmalar kapsamında Devlet Personel Başkanı Kumbuzoğlunu ziyaret ederek toplu sözleşmede kazanılan haklar üzerinde görüş alışverişinde bulundu.
Bu yıl ilk defa toplu sözleşme masasına oturmalarına rağmen önemli kazanımlara imza attıklarını belirten Genel Başkan Yusuf Yazgan, toplu görüşme sisteminin hayata geçirildiği 2002 yılından bu yana ilk defa taban aylığa zam aldıklarını aktardı. Taban aylığa alınan 175 liralık zammın kamu görevlilerinin yüzde 85'inin daha fazla maaş zammı ve daha fazla yıllık gelir artışı elde etmesini sağladığını vurgulayan Yusuf Yazgan, taban aylık zammının aynı zamanda emekli ikramiyesini de 5 bin 250 lira arttırdığının altını çizdi.
TÜM İLLERDE SERVİS HİZMETİ UYGULANMALI
Büro Memur-Sen sayesinde kamu görevlilerinin servis hakkına kavuştuğuna dikkat çeken Yazgan, "IMF ile yapılan anlaşmalar döneminde 12 yıl önce servis hakkı kaldırılmıştı. Büro Memur-Sen olarak kamu görevlilerine servis hakkının verilmesini toplu sözleşme masasına taşıdık. Yaptığımız yoğun çalışma ve girişimlerle servis hakkını 12 yıl aradan sonra geri aldık. Bu yıl ilk defa toplu sözleşme masasına oturan sendikamız sayesinde Maliye Bakanlığı, TÜİK gibi bakanlık ve bağlı kuruluşların merkezlerinde çalışan memurlar servis hizmetinden yararlanacak. Sendika olarak bunu da yeterli görmüyoruz. Başta büyükşehirler olmak üzere tüm illerde görev yapan memurlarımız servis hakkından yararlanmalıdır. Bunun için gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Bu konuda Devlet Personel Başkanlığı olarak da gerekli çalışmalar yapılmalıdır" dedi.
FAZLA MESAİ ÜCRETİYLE İLGİLİ YAPILACAK ÇALIŞMA GENİŞLETİLMELİ
Fazla mesai ücretlerinin geri ödenmesi için yaptıkları çalışmaların karşılığını toplu sözleşme masasında önemli bir ölçüde aldıklarını açıklayan Yazgan, Adalet Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının fazla mesai ücretlerinin ödenmesi için ortak bir çalışma yapmasını mutabakata bağladıklarını kaydetti. Sadece Adalet Bakanlığında fazla mesai ücretini ödenmesinin yeterli olmayacağının altını çizen Yazgan, "Fazla mesai ücretlerinin ödenmesine yönelik Adalet Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı bir çalışma yapacak. Fazla mesai ücretlerinin ödenmesi için toplu sözleşmede bir kapı açmış olduk. İki bakanlık arasında yapılacak çalışma genişletilmelidir. Çünkü çoğu kurumda fazla mesaiye kalan memurlarımız bulunuyor. Bu konuda da gerekli çalışmalar yapılarak fazla mesaiye kalan memurların uğradığı adaletsizlik ortadan kaldırılmalıdır. Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumunda gezici görev verilen memur ve hizmetlilere seyahat kartı verilmesi, seçim zamanlarında görev yapan Nüfus Genel Müdürlüğünde çalışan memurlara fazla mesai ücreti ödenmesi, emanet memurlarının iş riski zammının bir derece arttırılması ve icra memurlarının özel hizmet tazminatına 5 puan ilave edilmesi de sendikamızın kazanımları arasında yer alıyor. Bu konularda da gerekli çalışmalar yapılmalıdır" diye konuştu.
4/CLİLER İÇİN ÖNEMLİ KAZANIMLAR
Sendikalı olmalarının yolunu açtıkları 4/Cliler için masada önemli kazanımlar elde ettiklerini vurgulayan Yazgan, Büro Memur-Sen sayesinde 4/Clilerin aile yardımına kavuştuğunu ve maaşlarında yüzde 40lara varan artış olduğuna dikkat çekti. Bu kazanımlara rağmen 4/Cliler için kadro mücadelesinden vazgeçmediklerini belirten Yazgan, özellikle TÜİKdeki 4/Clilerin kadroya alınana kadar sözleşmeli pozisyona geçirilmesi gerektiğini söyledi.
KALKINMA BAKANLIĞI İLE TÜİK ARASINDAKİ FARK GİDERİLMELİ
TÜİKde kadrolu ve kadro karşılığı sözleşmeli personel olarak çalışan istatistikçi, mühendis, matematikçi ve programcıların sorunlarına da değinen Yazgan, TÜİKin Kalkınma Bakanlığına bağlanmış olmasına rağmen TÜİKde bu unvanda görev yapanların Kalkınma Bakanlığındakilerden daha az ücret aldıklarını kaydetti. Ücret adaletsizliğinin giderilmesini isteyen Yazgan, "TÜİKde çalışan istatistik, matematik gibi bölüm mezunlarının ek gösterge sorunu var. Yasal bir düzenleme ile istatistikçilerin ek göstergeleri 3000den 3600e çıkarılarak mağduriyetleri giderilmelidir" dedi.
KAZANIMLARIN HAYATA GEÇİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK
Ziyaretten memnuniyet duyduğunu ifade eden Devlet Personel Başkanı Kumbuzoğlu, toplu sözleşmenin tüm kamu görevlilerine hayırlı olmasını diledi. Büro Memur-Senin elde ettiği kazanımların önemli olduğunu belirten Mehmet Ali Kumbuzoğlu, kazanımların hayata geçirilmesi için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Servis ve fazla mesai ücretinin genişletilmesi için elerlinden geleni yapacaklarını kaydeden Kumbuzoğlu, Yusuf Yazganın aktardığı diğer sorunların da incelenerek gereğinin yapılacağını söyledi.
Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgana ziyaretinde, Genel Toplu Sözleşme Sekreteri Sait İnan, Ankara 2 nolu Şube Başkanı Ömer Ünal ve istatistikçi Cengizhan Güder eşlik etti.