BÜRO MEMUR-SEN, KAMU ÇALIŞANLARININ SORUNLARINI BAŞBAKAN ERDOĞANA İLETTİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri ve Memur-Sene Bağlı Sendikaların Genel Başkanları ile birlikte İstanbul Sütlüce'deki AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşmede Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan da yer aldı. Genel Başkan Yusuf Yazgan, Büro Bankacılık hizmet kolundaki kurumların sorunlarını Başbakan Erdoğana iletti.
Görüşmede söz alan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yazgan, Büro, Bankacılık ve Sigortacılık hizmet kolunda bu yıl da genel yetkili sendika olduklarını belirterek ilk defa toplu sözleşme masasına oturacaklarını kaydetti. Hizmet kolunda 10u bakanlık olmak üzere toplam 45 kurumun yer aldığını aktaran Genel Başkan Yusuf Yazgan, her kurumun kendine özel sorunları olduğunu ifade etti.
FAZLA MESAİ ÜCRETİ ÖDENMELİ
Sorun ve taleplerle ilgili hazırlanan geniş kapsamlı raporu Başbakan Erdoğana veren Yusuf Yazgan, kamu çalışanlarının mali haklarını düzenleyen 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameden çalışanların olumsuz etkilendiğini söyledi. Fazla mesai ücretleri, ek ödemeler ve ikramiyelerin kaldırılmasının adaletsizlik olduğunu vurgulayan Yusuf Yazgan, çoğu kurumda fazla mesai yapılmasına rağmen ücretinin ödenmediğine dikkat çekti. Yazgan, "Kararnamenin ardından çalışanların maaşında 500 liraya kadar vardan bir düşüş oldu. Adliye, Maliye, SGK, İŞ-KUR, Dışişleri Bakanlığı, nüfus, kaymakamlık gibi çoğu kurumda çalışanlar fazla mesaiye kalmasına rağmen ücreti ödenmiyor. Biran önce kamu çalışanlarının hakkı olan fazla mesai ücretleri ödenmelidir. Çalışanların alın terinin karşılığı verilmelidir" dedi.
TÜM SÖZLEŞMELİLER VE 4/CLİLER KADROYA ALINMALI
Sözleşmelilerin ve 4/Clilerin kadro alınmasıyla ilgili taleplerini açıklayan Yazgan, "Kamuda farklı istihdam modellerinin olması çalışanlar arasında ayrımcılık yaratıyor. Geçtiğimiz yıl 4/Blilerin bir bölümü kadroya alındı. Maalesef bazı 4/Bliler, 4/Cliler, yurtdışında çalışan sözleşmeli personel, sözleşmeli spor uzmanları ve antrenörler kadroya alınmadı. Kadro konusuyla ilgili sürekli haberler çıkıyor ancak somut bir adım atılmıyor. Biran önce 4/Bliler, 4/Cliler, yurtdışında çalışan sözleşmeli personel, sözleşmeli spor uzmanları ve antrenörler ile iş ve meslek danışmanları kadroya alınarak çalışma barışı sağlanmalı, personelin moral ve motivasyonu yükseltilmelidir" diye konuştu.
Yazgan taleplerle ilgili konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Meclise gönderilen ancak kadük kalan Milli Arşiv Kanunu biran önce çıkarılmalıdır ve arşiv uzmanlarına kariyer uzmanlığı kadrosu verilmelidir. Adalet Bakanlığındaki mübaşirler genel idari hizmetler sınıfına geçirilmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki kariyer uzmanlığı kadrosuna kurum içinden belirli bir oranda atama yapılmalıdır. Kademeler arasındaki ücret adeletsizliği giderilmelidir. Örnek olarak sınavlara giren ancak memurdan sadece 50 lira fazla ücret alan şeflerin maaşı arttırılmadır"
GÜNDOĞDU, GÖRÜŞMENİN ARDINDAN BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. Kamu Personel Sistemi'ne ilişkin çeşitli düzenlemeler içeren kanun tasarılarının Meclis gündemine alınacağı yönündeki bilgiler üzerine görüşlerini aktardıklarını ifade eden Gün doğdu, "Uzmanlıkla ilgili yaş konusuydu. Kurum içinde olanlardan yaş sınırı aranmamasını istedik. Rotasyona öteden beri karşıyız. Ama eğitim ve sağlıkta olduğu gibi zorunlu hizmet bölgeleriyle ilgili var olan memurlara uygulanmamasını, bundan sonra alınacak olan memurlara şuandaki memurlarla pozitif ayrımcılık yapılmaması, Haymana'ya, Hakkari'ye, Yüksekova'ya ek ödemelerin yapılmasıyla ancak uygulanabilmesini, sınırlarının da belli olmasını, kalan sözleşmelilerin de tamamının kadroya geçirilmesini istedik. KİT'ler isteğe bağlı, 4B'lilerin tamamı, 4C'lilerin de ilkokul, ortaokul, lise mezunlarını genel idare hizmetleri sınıfına, üniversite mezunlarını da alanlarına uygun bölümlere alınmasını, 2005'ten sonra göreve başlayan memurlara bir derece verilmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu, adliye, maliye gibi mesai yaptığı halde mesai ücreti alamayan arkadaşların sorununu yeniden taşıdık.
Kılık/kıyafet yönetmeliğinin geçmişten bugüne kadar mağdur ettiği kesimlerle ilgili de taleplerimizi Sayın Başbakana aktarmış olduk. Görüşmemizin ana özeti budur" dedi. Medyada yer alan bilgilerin eksikliğine vurgu yapan Ahmet Gündoğdu, "Şuanda bunun üzerinde çalışıldığını, onlarda var olan yaklaşımın bizim istediğimizi tam karşılamadığını gördük. Buna dair eksikliklerimizi, kaygılarımızı ilettik. Sanırım bunun üzerinde bir kez daha çalışma yapılacak. Kamuoyuna yansıtılanların bir kısmının doğru olmadığını ifade ettiler. Bir kısmının da eksik olduğunu ifade ettiler. Bir kısmını da düşünmediklerini gördük. Biz öteden beri Kamu Personeli Danışma Kurulu'na taşıdığımız talepleri gerekçeleriyle birlikte bölgeler arası istihdam biçimi ve bu istihdam biçimlerinin motivasyon eksilten yönleriyle birlikte tekrar Sayın Başbakana iletmiş olduk. Verdiğimiz rapor üzerine Sayın Bakana bir talimat verdi. Bugün, yarın yeniden bir araya gelinecek. İlgili bakanlarla birlikte yeni bir çalışma yapılacak" diye konuştu.