BÜRO MEMUR-SEN, KAMU ÇALIŞANLARININ MALİ HAKLARINI DÜZENLEYEN KARARNAMEYİ BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE PROTEST
Kamu çalışanlarının mali haklarının düzenleyen 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) 2 Kasım tarihinde yayımlanmasının ardından kararnameye tepkiler büyüyor. Başbakanlık Önünde toplanan Büro Memur-Sen üyesi yaklaşık 500 kişi, kararnameyi protesto etti. Ellerindeki dÖvizlerle kararnameyi eleştiren Büro Memur-Sen üyeleri, ‘Eşit işe eşit ücret dediniz hakkımızı yediniz’ ‘Memuruz, haklıyız, kazanacağız’ sloganları attı.
KARARNAME KAPALI KAPILAR ARDINDA HAZIRLANDI
Grup adına açıklama yapan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, ‘Eşit işe eşit ücret’ denilerek hazırlanan bu kararnamenin kamu çalışanlarını hüsrana uğrattığını sÖyledi. çalışanların durumunu en iyi yine çalışanların bildiğini belirten Genel Başkan Yusuf Yazgan, kamudaki 2 buçuk milyona yakın personeli ilgilendiren kararnamenin sivil toplum kuruluşlarına sorulmadan, kapalı kapılar ardında hazırlandığını ifade etti. Yusuf Yazgan, “Kararnamenin çalışanlara, çalışanların temsilcisi sivil toplum kuruluşlarına sorulmadan, ‘Ben yaptım, oldu’ mantığıyla hazırlanmasına karşı çıkıyoruz. Oysaki bu düzenleme KHK ile değil, komisyonlarda tartışılarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılmalıydı” dedi.
KAMU çALIŞANLARI HAK KAYBINA UĞRADI
Kararname ile sadece unvan bazında eşitleme yapıldığını, çalışanların işlerinin ağırlığı, sorumluluğu ve niteliklerine gÖre tazminat, yan Ödeme ve ikramiye gibi haklarından mahrum bırakıldığını kaydeden Genel Başkan Yazgan, “Kararname ile eşit işe eşit ücret değil, eşit ünvana eşit ücret sistemine gidilmiştir. Aynı ünvana sahip kamu gÖrevlilerinin ücretleri eşitlenirken kamu gÖrevlilerinin bütününü kapsayan ücret dengesi gÖz ardı edilmiştir. Kararname ile yapılan düzenlemede kamu çalışanları hak kaybına uğramaktadır, kazanılmış haklar geri alınmaktadır. çoğu kamu çalışanının maaşı arattırılmazken, başta İş Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, TüİK olmak üzere çoğu kurumdaki yeni memurların, bilgisayar programcısı, istatistikçi, teknisyen, icra memuru, muhasebeci gibi kamu çalışanının ek Ödeme oranları arttırılmayı bırakın düşürüldü. Düzenleme, en düşük memurun maaşı baz alınarak yapıldı. Oysaki düzenleme aynı ünvana sahip en yüksek maaş alan memurun maaşı baz alınarak yapılmalıydı. Bu uygulama zaten düşük ücretlerle vatanına ve devletine hizmet eden kamu çalışanlarının belini biraz daha bükmektedir” diye konuştu.
HüKüMETİN MEMURUNA PASTA, DEVLETİN MEMURUNA KURU EKMEK
Kararnamenin devletin değil hükümetin memuru olan bürokratlara yaradığını aktaran Yusuf Yazgan, daire başkanı ve üstü ünvanlarda gÖrev yapan personelin ücretlerinde kararname ile küçümsenmeyecek artışlar yapıldığının altını çizdi. Kamu çalışanlarının ek Ödeme oranları hesaplanırken ortalamanın altındaki ek Ödeme oranları baz alınırken, bürokratlarda ise en yüksek oranın baz alındığını vurgulayan Yazgan, “Kararname ile devlet memurlarının maaşlarında iyileştirme yapılmazken bürokratların maaşlarında hatırı sayılır iyileştirme yapıldı. Örneğin, bir müsteşarın ek Ödeme miktarında 750, genel müdür yardımcısının ek Ödeme miktarında 720 TL civarında artış yapıldı. Hükümetin memurlarına pasta verilirken, devletin memurlarına kuru ekmek çok gÖrüldü. üst düzey bürokratların maaşları arttırılırken, devletin yükünü omuzlarında taşıyan diğer kamu çalışanlarının ücretinin arttırılmaması hatta haklarının elinden alınması maalesef çalışma barışını bozmaktadır, çalışanlarının motivasyonunu düşürmektedir” şeklinde konuştu.
Yazgan, kamu çalışanları arasındaki ayrımcılığın, ücret düşüklüğünün Önüne geçilmesi için biran Önce yeni bir çalışma yapılması gerektiğini sÖzlerine ekledi.
Büro Memur-Sen Genel Başkanının açıklamasının ardından hükümeti temsil eden bir kişi, hükümet memuruna pasta, devlet memuruna ise kuru ekmek verdi.
BASIN AçIKLAMASININ TAM METNİ İçİN TIKLAYINIZ