BÜRO MEMUR-SEN, İSTANBULDAKİ ADLİYE VE GÜMRÜK ÇALIŞANLARIYLA TOPLANTIDA BULUŞTU
Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yazgan, Genel Toplu Sözleşme Sekreteri Sait İnan ve Genel Eğitim Sekreteri İdris Maden ile birlikte İstanbuldaki adliye çalışanlarıyla buluştu. Çalışanların sorunlarını yerinde dinleyen Genel Başkan Yusuf Yazgan, daha sonra Sait inan ve İdris Maden ile birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Anadolu Adalet sarayı Başsavcısı Celal Avar ve Bakırköy Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı Orhan Gödeli ziyaret ederek çalışanların sorunlarını iletti.
FAZLA MESAİ ÜCRETLERİ ÖDENMELİDİR
Yusuf Yazgan, ziyaretlerin ardından Büro Memur-Sen İstanbul 4 Nolu Şubesinin organize ettiği toplantıya geçti. Burada konuşan Büro Memur-Sen Genel Başkanı, ülkemizin en önemli kurumlarından birinin Adalet Bakanlığı olduğunu ancak bakanlık bünyesindeki adliyelerde çalışan personelin sorunlarının had safhaya ulaştığını söyledi. Adaletin tecelli edebilmesi için cansiperane çalışan personellerin hak ettikleri ücreti alamadıkları gibi fiziki ortamları kötü olan yerlerde de hizmet üretmeye mahkum edildiğini belirten Yusuf Yazgan, "Adliye çalışanları Cumhuriyet savcılarının, hakimlerin adeta sağ kolu mesabesinde yardımcılarıdır. Çalışma şartları zamana ve mekana bağlı olmadan, gece, gündüz, hafta ve bayram tatili demeden devam etmekte, işlerin günü gününe yetişmesi için yoğun çaba sarf etmektedirler. Mesai mefhumu adliye çalışanları için adeta yoktur. Adliyecinin, akşam saat 17de duruşma devam ederken Mesai bitti diyerek duruşmayı terk edip gitmesi mümkün değildir. Gecenin yarısında çıkan otopsiye gitmek zorundadır. Adliyelerde açılan tüm dava dosyalarının yasal koruma sorumluluğu ilgili birimlerde çalışan personele aittir. Personelin nöbet tutmuyorum deme şansı da yoktur. Adliye çalışanlarının sorunlarının ve çalışma koşullarının, özlük haklarının iyileştirilmesi için adalet hizmetleri sınıfının acilen oluşturulması gerekmektedir. En kısa sürede adalet çalışanlarının çalışma şartlarının sorumluluklarına ve yaptıkları işin ciddiyetine uygun insan onuruna yakışır bir ücret ve çalışma ortamına kavuşturulması gerekmektedir" dedi.
4/C'LİLER KADROYA GEÇİRİLMELİ
Adliyelerde bozulan çalışma barışının yeniden tesis edilmesini, tüm adalet çalışanlarına insan onuruna yaraşır bir ücret verilmesi gerektiğini vurgulayan Yazgan, "Nöbet ve havuz paralarının yeniden ödenmesini, döner sermaye oluşturulmasını ve mesai ücretlerinin mutlak surette ödenmesini istiyoruz. Zabıt katipliğinin güçlendirilmesi, adalet hizmetleri sınıfının oluşturulması, mübaşirlerimizin genel idari hizmetler sınıfına geçirilmesini istiyoruz. Sayın Bakanımızın bu konularda ki sözlerinin arkasında durmasını istiyoruz. Sözleşmelilerin ve 4/Cli olarak çalışan kardeşlerimizin mutlak surette kadroya geçirilmelerini istiyoruz. Kısacası bizler adliye çalışanlarının yapmış olduğu çalışmaların karşılığını istiyoruz. Ülkenin adalet sistemini omuzlarında taşıyan adliye çalışanlarının gerek maddi gerekse manevi anlamda çalışma şartlarının iyileştirilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Adliye çalışanlarının sıkıntılarının giderilmesi, yapılan haksızlıkların ortadan kaldırılması için her fırsatta en yüksek perdeden sesimizi yetkililere duyurmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
666 Sayılı Kanun Hükmünde kararnameden en fazla etkilenen kurumlar arasında adliyelerin de yer aldığının altını çizen Yazgan, kararnameyi protesto için İstanbuldan Ankaraya yürüyüş eylemi yaptığını hatırlattı. Eylemin kamuoyunda ses getirdiğini belirten Yazgan, eylem sırasında başlatılan fazla mesai ücretlerinin ödenmesiyle ilgili çalışmanın biran önce tamamlanarak çalışanların mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini söyledi.
Yemekli toplantıya, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yazgan ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Sait İnan ve İdris Madenin yanı sıra Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, Bakırköy Adliyesi Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı, Bakırköy Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı Gödel, Büro Memur-Sen İstanbul şubelerinin başkanları ve şube yönetim kurulu üyeleri, Bakırköy, Büyükçekmece ve Küçükçekmece adliyelerinde çalışan 600ün üzerinde personel katıldı.
GÜMRÜK ÇALIŞANLARIYLA TOPLANTI
Genel Başkan Yusuf Yazgan ve beraberindeki genel merkez yönetim kurulu üyeleri adliye çalışanlarıyla yapılan toplantının ardından İstanbul 3 Nolu Şubenin düzenlediği toplantıda gümrük çalışanlarıyla biraraya geldi. Personelin moral ve motivasyonunu bozan bakanlıktaki rotasyon uygulamasının 6 bölgeden 3e düşürülerek yapılması gerektiğini vurgulayan Yusuf Yazgan, bölgelerin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 72inci maddesine uygun bir şekilde ekonomik ve sosyal gelişme endeksi kriterleri de dikkate alınarak sınıflandırılması gerektiğinin altını çizdi. "Bölgeler belirlenirken bölge değişikliği olması halinde geriye doğru yürütülmesi uygulamasından vazgeçilmelidi" diyen Yazgan, yer değiştirme uygulaması norm kadro esas alınarak ihtiyaç duyulan kadroların açık bir şekilde ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
Bakanlıkta önceki yıllarda yapılan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına isteyen tüm personelin katılabildiğini hatırlatan Yazgan, "Sınavlara tüm personelin değil de yalnızca puanı uygun tutulan personelin alınması eşitsizliğe neden olmaktadır. Herkesin girebileceği bir görevde yükselme sınavı biran önce yapılmalıdır. Gümrük ve ticaret denetmeni kadrolarına ve taşra teşkilatında ihdas edilecek gümrük uzmanı kadrolarına muayene memuru, muhafaza memuru, gümrük memuru ve V.H.K.İ kadrolarında bulunan ya da bu kadrolarda en az 3 yıl görev yapan personelin katılabileceği en az 3 sınav hakkı verilerek geçiş imkanı sağlanmalıdır" diye konuştu.
Gümrük Bakanlığı çalışanlarına yönelik çalıştay düzenlediklerini hatırlatan Yazgan, çalıştay sonrasında hazırlanan sorunlarla ilgili raporu toplu sözleşme masasına taşıyacaklarını sözlerine ekledi.