BÜRO MEMUR-SEN ADIM ADIM YETKİYE GİDİYOR
Kamu çalışanlarının hakkını arayan Büro Memur-Sen, hızla yetkiye koşuyor. Büro Memur-Sen, bu kapsamda İstanbul Şubeler Genişletilmiş İl Divan Toplantısını yaptı. Marmaray Otel’de yapılan divan toplantısına, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, Genel Sekreter Uğur ünalan, Genel Mali Sekreter Kadir çiçek, Genel Teşkilat Sekreteri Murat Sipahi, Genel Eğitim Sekreteri İdris Maden, Genel Basın Yayın Sekreteri Abdulvahit Ergün, Genel Toplu SÖzleşme Sekreteri Sait İnan ve İstanbul şube teşkilatları katıldı. Kamu çalışanlarının sıkıntılarının konuşulduğu toplantıda katılımcılar, kurumlarda yetkili sendikanın belirleneceği 15 Mayıs tarihine az bir süre kala hep bir ağızdan yetki sÖzü verdi.
SİYASİ PARTİLERİN DEĞİL KAMU çALIŞANLARININ PENCERESİNDEN BAKIYORUZ
Toplantıda konuşan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yazgan, Memur-Sen olarak hizmet sendikacılığı yaptıklarını sÖyledi. Memur-Sen’in hızlı bir çıkış içinde olduğunu belirten Genel Başkan Yusuf Yazgan, sendikacılığın asıl şimdi başladığını kaydetti. Toplu gÖrüşmelerin Önceden çay içme partisi olarak gÖrüldüğüne dikkat çeken Yusuf Yazgan, Memur-Sen’in gÖrüşmelere başkanlık etmesiyle hakların kazanılmaya başladığını vurguladı. Memur-Sen’in diğer sendikalar tarafından hükümet yanlısı olarak gÖsterilmesini eleştiren Büro Memur-Sen Genel Başkanı, “Memur-Sen hükümet yanlısı deniliyor. Memur-Sen 10 yılda yetkili konfederasyon oldu. Diğer konfederasyonlar 2000-2001’de birden bire 400 bin üyeye ulaşarak yetkili olunca hükümet yanlısı olmuyorlar da Memur-Sen her yıl 40 bin civarında üye yaparak 10 yılda yetkili olunca mı hükümetin konfederasyonu oluyor? Tabiî ki kamu çalışanlarının hakkını alabilmek için hükümetle asgari düzeyde ilişki kurmak zorundayız. Hiçbir siyasi parti Memur-Sen’e müdahale edemez. Siyasi partiler sendika kongresine müdahale ediyorsa orada sendikacılık biter. Biz siyasetle sendikacılığı birbirine karıştırmıyoruz. Biz siyasi partilerin değil kamu çalışanlarının penceresinden bakıyoruz. Ancak bazılarının hangi illegal Örgütlerin desteğiyle bir yerlere geldiği ortaya çıktı” dedi.
DARBELERİ LANETLEYENLER HAYIR DEDİ
Anayasa değişikliğiyle ilgili referandumdan bahseden Yusuf Yazgan, Özgürlüklerin yanında darbelerin karşısında olduklarını vurguladı. Anayasa değişikliğini hangi hükümet getirseydi ‘Evet’ diyeceklerinin altını çizen Yazgan, “Referandum Öncesi yapılan gÖrüşmelerde maddeleri inceledik ve maddeler arasında toplu sÖzleşmenin de olması gerektiğini sÖyledik. Yapılan gÖrüşmelerle toplu sÖzleşme maddeler arasına girdi. Düne kadar darbeleri lanetleyenler referandumda ‘Hayır’ dediler. Dikta anayasasının neresine katılmak lazım. Dikta anayasasının neresini beğendiniz de yeni anayasaya ‘Hayır’ dediniz? Biz Memur-Sen olarak yetmez ama ‘Evet’ dedik. 12 Eylül anayasası yama tutmaz hale gelmişti. Seçimlerden sonrada geniş kapsamlı, herkesin uzlaşacağı bir anayasa istiyoruz” diye konuştu.
BU SENE YETKİ BİZDE
Büro Memur-Sen’in bu yıl yetki alarak büro çalışanlarını temsil edeceklerini kaydeden Genel Başkan Yazgan sÖzlerini şÖyle sürdürdü: “Türkiye 4-C’yi konuşurken Büro Memur-Sen olarak 4-C’nin tespiti için dava açtık. çünkü bu çalışanlarda kamuda hizmet veriyor. Davayı kazanmamızın ardından Yargıtay’ında bu kararı onamasıyla TüİK’deki ve Türkiye’deki tüm 4-C’li personel memur sendikalarına üye olma hakkı kazandı. Bu tarihi başarı sayesinde bugüne kadar hukuki statüsü belirsiz olan 4-C’li çalışanların artık memur olarak gÖrülüyor. Torba Yasa’da engelli ve kadın memurlarımız için bazı maddelerin eklenmesini istedik. Bu sayede kamu çalışanlarımız için birçok haklar elde ettik. Büro memur-sen olarak kamu çalışanları için çalışıyoruz, onların haklarını arıyoruz. Bu anlayışla da yolumuza devam edeceğiz. Bu yıl toplu sÖzleşme masasında Büro Memur-Sen olması lazım. Biz yetki alacağız, buna inanıyoruz. Yetkimiz şimdiden hayırlı olsun”
ONLAR PAZARLAMACI BİZ HİZMET SENDİKACILIĞI YAPIYORUZ
Kamu Sendikacılığının gelişimi hakkında bilgi veren Genel Teşkilat Sekreteri Murat Sipahi ise sendikacılığın başlangıcında sağcı-solcu sendika diye ayrıldığını Memur-Sen’in bu yanlış mantığa karşılık çıktığını ve tüm kamu çalışanlarını aynı mantıkla yani hizmet sendikacılığında birleştirdiğini sÖyledi. Büro Memur-Sen’in kamu çalışanlarıyla ilgili kazanımlarını anlatan Murat Sipahi, “Sosyal ve mali haklar belirli çalışmalar sayesinde alınıyor. Referandumda bizim ısrarımız sayesinde toplu sÖzleşme maddesi eklendi. 4-C’liler bizim sayemizde memur statüsüne girdi. Bizim çalışmalarımızla banka promosyonları elde edildi. Biz hakları elde ediyoruz ama diğer sendikalar bizim kazanımlarımızı kendileri elde etmiş gibi anlatıyor. Bunlar iyi pazarlamacı. Biz ise hizmet sendikacılığı yapıyoruz. Yetkiye çok yakınız. Bundan dolayı diğer sendikalar hırçınlaşıyorlar. Yıllardır yetkiliydiniz de ne yaptınız, yetkinin hakkını veremediniz. Biz yetkiyi aldığımızda kamu çalışanlarının hakkını alacağız” dedi.
Toplantıda Maliye Şubesi Başkanı Sezayi Soysal, Maliye Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Hatice ülker Kaymakçı, SGK Şube Başkanı Zafer Şimşek, İçişleri Şube Başkanı Murat Aydın ve Adliye Şube Başkanı Elvan Günay da sÖz alarak birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Genel Başkan Yusuf Yazgan, yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı Önder Koç’a plaket verdi.