BÜRO MEMUR-SEN, 4-CLİLERİN, SÖZLEŞMELİ SPOR UZMANLARI VE ANTRENÖRLERİN SÖZCÜSÜ OLDU
Düzenlenen Kanun Hükmünde Kararname ile yaklaşık 200 bin 4-B statüsünde çalışan personelin kadroya alınmasının ardından 4-Cliler, sözleşmeli spor uzmanları ve entrenörler de kadro istiyor. Sadece 4-Blilerin kadroya alınmasını yeterli bulmayan Büro Memur-Sen, kamudaki 45 bin 4-Cli personelin, Gençlik Ve Spor Genel Müdürlüğündeki sözleşmeli spor uzmanları ve antrenörlerin de kadroya alınması için Başbakanlık önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda 4-Cli, sözleşmeli spor uzmanı ve antrenörün katıldığı açıklamada "kadro bizim hakkımız söke söke alırız, çalışanlar arasında ayrımcılık istemiyoruz" gibi sloganlar atıldı. Kamuda 4-A, 4-B ve 4-C olmak üzere farklı istihdam modellerinin bulunmasının çalışanlar arasında ayrımcılık yarattığını belirten Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, 4-Blilerin kadroya alındığı gibi 4-Clilerin de kadroya alınması gerektiğini söyledi. 4-C STATÜSÜ DEVLETİ ÖZEL SEKTÖR MANTIĞINA İTTİ SPOR CAMİAMIZ İKİNCİ SINIF İSTİHDAM BİÇİMİNDEN KURTULMALI
Başta TBMM, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, TÜİK olmak üzere birçok kamu kurumunda 45 binin üzerinde 4-Cli personel çalıştığını kaydeden Genel Başkan Yusuf Yazgan, "4-Cliler için kanunda geçen Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet tarifi, devleti özel sektör mantığına itmektedir. Devlet, 4-C ile yasa boşluğundan faydalanarak daha az ödemenin peşinde olan özel sektörün mantığını benimsemiş durumdadır. Çünkü 4/Cli personel, her yılsonu işten çıkarılmakta, amir kabul ederse yeni yılda işine geri dönmektedir. Kazandığı parayla kıt kanaat geçinen 4/Cli personel, iş güvencesi, askerlik dönüşü işe başlama, ücretsiz izin hakkı, eş, hastalık, eğitim nedeniyle atama, giyecek ve yiyecek yardımı gibi haklardan da yararlanamamaktadır. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 4-Clilere aile yardımı yapılacağını açıkladı. Ancak Sayın Bakanın açıklamasının gereği henüz yapılmadı. Biran önce Bakan sözünün yerine getirilmesini bekliyoruz. Çalışma şartlarının kadrolu memurdan bir farkı olmayan ancak özlük hakkı bulunmayan 4Clilerin kadroya alınması gerekmektedir" dedi.
Kamu çalışanları arasında en çok mağdur edilen bir diğer grubun ise sözleşmeli spor uzmanları ve antrenörlerin olduğunu ifade eden Yusuf Yazgan, spor uzmanları antrenörlere söz verilmesine rağmen kadro verilmemesinin moral bozukluğuna ve verimsiz çalışmaya neden olduğunu açıkladı. Spor uzmanlarının KPSS ile seçildiklerine ve KPDS kapsamında dil sınavına tabii tutulduklarına dikkat çeken Yazgan, "Bilgisiyle, emek vererek Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne giren ancak ikinci sınıf istihdam şekliyle çalışan sözleşmeli spor uzmanlarının kadroya alınmaması üzüntü yaşatmıştır. Gece gündüz, kar kış, yağmur çamur demeden, mesai mefhumu gözetmeksizin her türlü spor organizasyonlarında fedakarca görev yapan spor uzmanlarımıza kadroları verilmeli, sporumuz ve spor camiamız bu ikinci sınıf istihdam biçiminden kurtulmalıdır" diye konuştu.
KADRO VAKTİ GELDİ, GEÇİYOR BİLE
Seçimden önce 4-Clilerin, sözleşmeli spor uzmanlarının ve antrenörlerin kadroya alınması için acilen bir düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Yazgan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çalışma şartları konusunda kadrolu personelden bir farkı bulunmayan hatta daha fazla çalışarak kurumları sırtlayan; kendinden, ailesinden, yaşamından fedakarlık gösteren 4-Clilerin, sözleşmeli spor uzmanlarının ve antrenörlerin kadroya alınma vakti geldi, hatta geçiyor bile. Bildiğiniz gibi bir atasözü vardır, Yiğidi öldür, hakkını yeme diye. Bu atasözünden yol çıkarak artık 4-Clilerin, sözleşmeli spor uzmanlarının, antrenörlerin mağduriyeti ortadan kaldırılmasını, kadro haklarının verilmesini istiyoruz"
Yapılan açıklamanın ardından Başbakanlık önünde toplanan grup olaysız bir şekilde dağıldı.