BAKAN YARDIMCISI ETYEMEZ MEMUR-SEN İZMİR İL BAŞKANLIĞI’NI ZİYARET ETTİ
çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Memur-Sen İzmir İl Başkanlığını ziyaret etti. Etyemez, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 2,5 milyon memuru ilgilendiren ‘Toplu SÖzleşme Kanunu’nda son aşamaya gelindiği müjdesini verdi.
çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez Memur-Sen İzmir İl Başkanlığını ziyaret etti. Etyemez, Memur-Sen İl Başkanı Abdurrahim Şenocak, Büro Memur-Sen İzmir Şube Başkanı Mücahid Sami Uçar ve çok sayıda sendika üyesi tarafından karşılandı.
Memur-Sen İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak, Bakan Yardımcısı Halil Etyemez’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Şenocak, memurların, 15 Ocak’ta zamlı maaş alamamalarının sıkıntı oluşturduğunu belirterek, ‘Yasanın Referandum’dan bu yana geçen 16 aylık süreçte çıkmamış olması, çalışanları üzmüştür. Yaklaşık 2 buçuk milyon memur, yasayı ve zamlı maaşı bekliyor. Memur-Sen olarak bu sürece gerekli desteği verdik. Her zaman yapıcı ve sorunun çÖzümü noktasında harekete ettik. Hiçbir zaman süreci kilitlemeye, tıkamaya yÖnelik bir adım atmadık, atmamız da mümkün değildir. çalışanların haklarını savunurken yapıcı olmak gerekir. Memur-Sen olarak dün olduğu gibi bugün de çalışanlarımızla Hükümet arasında kÖprü olmaya devam edeceğiz’ diye konuştur.
Bakan Yardımcısı Etyemez, memurların 12 Eylül 2010 tarihindeki Referandum’da kabul edilen ‘Memurlara da Toplu SÖzleşme Hakkı Tanıyan’ Anayasa değişikliğinin yasal düzenlemesinin gecikmesi nedeniyle 15 Ocak’ta zamlı maaş alamadıklarını hatırlatarak, “Memurlar, bu yıl ilk defa maaş zamlarını toplu sÖzleşme masasında alacaklar. Ancak, Anaysa değişikliği sonrası, yasal düzenleme için ilgili meslek Örgütleriyle yapılan gÖrüşmelerde tam bir mutabakata varılamadı. Bu yüzden, toplu sÖzleşmeli maaş artışları 15 Ocak 2012 tarihine yetişmedi. Bu durumun tek sorumlusu hükümet değildir. Hükümet, süreci hızlandırmak adına referandumun kabulünden hemen sonra yetkili konfederasyonlar ve sendikalarla gÖrüşmeler başlamış ve yasal düzenleme için Önerilerini talep etmiştir. Ancak, konfederasyonlar ve sendikalar, yasal düzenlemenin içeriği konusunda kendi aralarında bir uzlaşmaya varamamış, ortak metin oluşturamamışlardır. Bunun üzerine hükümetimiz, süreci sadece yetkili 3 konfederasyonla sürdürme kararı almıştır. Gelinen noktada, memurların toplu sÖzleşme için masaya oturmalarını sağlayacak olan Toplu SÖzleşme Kanunu’nda sona yaklaşılmıştır. Toplu sÖzleşme sürecinde 46 maddelik kanunun, değiştirilmesi ÖngÖrülen 27 maddesinin üzerinden tek tek gidilmiş ve maddelerin pek çoğunda anlaşma sağlanmıştır. Bakanlık olarak Önceliğimiz yasanın çıkmasıdır. Bu konu sürekli ve Öncelikli gündemimizdir. Kanun çıkar çıkmaz, Hükümetle 3 memur konfederasyonu 2,5 milyon memurun tamamı için genel bir toplu sÖzleşme imzalayacak. Süreç biraz uzamış ve zamlı maaşlar 15 Ocak tarihine yetişmemiş olsa da, memurlarımızın bu yıl ilk defa maaş zamlarını toplu sÖzleşme masasında alacak olmaları son derece Önemlidir. Toplu sÖzleşmeli maaş zamlarıyla bu gecikme en kısa zamanda telafi edilmiş olacaktır” dedi.
Memur maaş artışlarının 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olacağına da dikkat çeken Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, “Memurlarımızın, zammın gecikmesi nedeniyle herhangi bir hak kaybı yaşamaları sÖz konusu değildir. Zamlı maaşlar, 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olacak ve Toplu SÖzleşme Masası’nda anlaşmaya varılır varılmaz memurlarımıza Ödenecektir” diye konuştu.
Memurların sendika ve toplu sÖzleşme hakkına kavuşmalarının Önemi de değinen Etyemez, bundan sonra memurların bütün taleplerinin ve sorunlarının toplu sÖzleşme masalarında sonuca ulaşacağını kaydetti.
Ziyarette, Büro Memur-Sen Şube Başkanı Mücahid Sami Uçar ve Şube YÖnetim Kurulu üyeleri de Bakan Yardımcısı Etyemez’e iş kollarındaki sorunları aktarma fırsatı buldu.