Adliye Çalışanları İçin 81 İlde Eylem
Büro Memurları Sendikası tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak yapılan eylemlerin İstanbul'daki adresi Çağlayan Adliyesi oldu. Burada sendika adına bir basın açıklaması yapan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Uğur Ünalan, adalet çalışanların almış olduğu ücreti sert bir dille eleştirdi. Ünalan "Adalet Çalışanları kamu görevlerinin içerisinde en mağdur kesimin başında gelmektedir. Her geçen gün mahkemelerin iş yükü fazlalaşmakta fakat çalışanlar ücretlerinde iyileştirme olmamaktadır. Adalet çalışanlarının almış olduğu ücretler erimiş, kamu çalışanlarına ek ödeme almayanlara yönelik yapılan iyileştirmelerden de ne hikmetse mahrum bırakılmıştır. Adalet çalışanları adeta unutulmuşlardır" şeklinde konuştu.
ADLİYE ÇALIŞANLARININ ÜCRETLERİ İYİLEŞTİRİLMELİDİR
"Olağan dışı iş yüküne rağmen adliye çalışanlarının en düşük ücreti alan memur sınıfında olan memurdur" diyen Ünalan, şunları söyledi: "Diğer kamu çalışanları ile adliye çalışanları arasında maaş yönünden adaletsizlikler mevcuttur. Adalet Bakanlığı yetkililerince bu adaletsizliğe biran önce son verilmesini beklerken Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ'ın dün akşam bir televizyon programında yapmış olduğu açıklamalar Adalet Bakanlığı'nda çalışan Yazı İşleri Müdürü, Zabıt Katibi, Mübaşir, Hizmetli, Şoför, Veznedar, İcra Memurları, Bilgi İşlem Memurları ve Teknik Personelimizi derinden üzmüştür. Adalet Bakanlığı yetkililerini bu adaletsizliğe bir an önce son vermeye davet ediyoruz. Hakim ve Savcılara verilen haklardan memurların da yararlanmasını istiyoruz. Sayın Başbakan'ın memurları yok saymasını asla kabul etmiyoruz."
ADALET BİR BÜTÜNDÜR AYRIŞTIRILAMAZ
Adalet Bakanı ve Bürokratların Adalet Bakanlığı'nda görev yapan personeller ile ilgili söylemlerini sert bir dille eleştiren Uğur Ünalan şunları söyledi: "Adalet Bakanlığı'nda görev yapan personeller ile ilgili gerek Adalet Bakanı ve Bürokratların, gerekse Hakim Savcıların sürekli Hakim Savcı ve diğerleri şeklindeki söylemler adliyelerin asıl yükünü çeken Yazı İşleri Müdürü, Zabıt Katibi, mübaşir, hizmetli, şoför, veznedar, İcra Memurları, Bilgi İşlem Memurları, Teknik Personel olarak görev yapan arkadaşlarımızın yok sayılması ve ötekileştirilmesi anlamına gelmektedir. Bu durum tüm çalışanlarımızı rencide etmektedir. Yetkililerin Adalet Bakanlığı'nın asıl yükünü çeken arkadaşlarımıza bu şekilde söylemlerde bulunması memurlarımızı derinden yaralamıştır. Bu tarz söylemlere biran önce son verilmesini istiyoruz."
ADALET BAKANLIĞI, KÖLECE ÇALIŞMA KOŞULLARINA SON VERMELİDİR
Adliye çalışanlarının çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ücretlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Büro Memur Sen Genel Başkanı Ünalan, " Adliyede çalışan memurlar, mesai saatleri içerisinde kapasitesinin çok üstünde gelen iş yükü nedeniyle, mesai ücreti almadığı halde, amirleri tarafından mobbing uygulanarak mesai yapmaya zorlanmaktadır. Mesai yapmayanlar hakkında ise, çeşitli bahaneler ile adli ve idari soruşturmalar açılmakta ve personel baskı altına alınmaktadır. Öyle ki 50 bin adalet personelinin yılda ortalama 5 bini soruşturma geçirmekte ve disiplin cezası almaktadır. Bu nedenle olağan dışı iş yükü karşısında yoğun bir şekilde geç vakitlere kadar, haftasonları dahil çalışmaktadır. Mahkemelerdeki dosya sayıları, yıllık işlem gören dosya sayıları ise cabası. Bunca iş yükü karşısında ödüllendirme, maaş ve özlük haklarında iyileştirme beklentisi içerisinde olan adalet çalışanları yine hayal kırıklığı yaşadı. Büro Memur Sen olarak bütün zorluklara rağmen fedakarca çalışan adalet çalışanlarının 18 aydır alamadığı fazla çalışma ücretlerinin verilmesi ve çalışanların yaşadığı hayal kırıklıklarının biran önce son bulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olan askeri yargıda görev yapan mübaşirlerin Genel İdari Hizmetler sınıfındayken, adli ve idari yargıda görevli mübaşirlerin Yardımcı Hizmetler sınıfında olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Ünalan, "Aynı mesleği ifa eden meslektaşların eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde birinin yardımcı hizmetler sınıfında, diğerinin genel idari hizmetler sınıfında yer alması adli ve idari yargıda görevli mübaşirlerin mağduriyetine sebebiyet vermiştir. Büro Memur Sen olarak mübaşirlerin bu mağduriyetlerinin giderilmesi için genel idari hizmetler sınıfına dahil edilmesini, bu hususta gerekli yasal mevzuat değişikliğinin derhal gerçekleştirilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Basın açıklamasının sonunda, adalet çalışanlarının yaşadığı hak kayıplarına dikkat çekmek için adalet terazisi İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde fırlatıldı ve onlarca ayna Adalet Bakanlığı bürokratlarının personellerine yönelik olarak vicdan muhasebesi yapması için basın mensuplarının huzurunda Adalet Bakanlığı'na gönderildi.